My Baby is niet je typische festival rockband. Met hun geheel eigen sound kunnen ze alle kanten op. Blues, jazz, funk, noem maar op! Komende zomer staat de band onder andere op Appelpop, Vestrock én zijn ze ambassadeur van de vrijheid. Festileaks sprak frontvrouw Cato van Dyck over festivals, vrijheid en dansen.

Bevrijdingsdag 2018

“Bevrijdingsdag wordt sowieso een hele bijzondere dag. Het voelt als een grote eer om gekozen te worden als ambassadeur van de vrijheid. Zeker als alternatieve band. Het is een mooi rijtje om bij te mogen horen.” De helikoptervlucht maakt Cato wel gespannen. “Ik word altijd heel snel wagenziek en zeeziek. Ik hoop dat ik op het einde van de dag nog op mijn benen kan staan! Ik zal wel gewoon pilletjes nemen.” Het mag de pret niet drukken. “Het is natuurlijk ook een fucking vette ervaring om mee te mogen vliegen in een helikopter.”

De festivalshow van My Baby in 2018

“We gaan sowieso onze setlist helemaal vernieuwen. We willen dat gevoel van vrij zijn in onze muziek doorgeven.” Vaak verandert de set door de zomer heen nog een hoop, volgens Cato. “Aan het begin van de zomer spelen we het op de ene manier. Maar dat verschilt vaak een hoop van hoe het aan het eind van de zomer klinkt. Je hebt zoveel soorten publiek, waardoor je het steeds een beetje anders aanpakt. Sommige nummers zijn aan het einde van het seizoen niet meer terug te herkennen van hoe we ze aan het begin speelden.”

Camp Moonrise

“We staan komende zomer op een nieuw festival waar ik erg benieuwd naar ben: Camp Moonrise. Ik denk dat de sfeer goed bij ons past en ik vind het leuk dat we geboekt zijn. Ik denk dat het vergelijkbaar is met de Engelse festivals, daar gaan ze echt all-out. Dat zie je ook meer in Nederland. Dat het niet meer enorme velden zijn met wat eettentjes aan de zijkant, maar dat het meer gaat om de complete ervaring. Bij Camp Moonrise gaan ze volgens mij ook allemaal leuke hoekjes creëren en komt er bijzonder eten.”

Favoriete festivalherinnering

“Ik dans meestal niet zo veel tijdens het kijken van optredens. Vorig jaar heb ik op Shambala festival in Engeland een Afrikaanse band gezien; Jupiter & Okwess. Daar ging iedereen helemaal los. Er spatte zoveel energie vanaf. Mensen dansten op het podium. Iedereen was aan het dansen. Het was echt een grote dansmassa en toen heb ik zelf ook wel heel hard gedanst.”

“Wat me ook flink is bijgebleven was een ervaring op Luminate Festival in Nieuw-Zeeland. Het is op een heuvel en het is echt een mooie locatie. Tijdens onze show was er zoveel modder. Dus toen begonnen mensen in de modder te dansen. En op een gegeven moment trok iedereen zijn kleren uit en stond er een hele grote groep mensen naakt in de modder te dansen. Dat vond ik toch wel de ultieme vrijheid.”

Bucketlist festival

“Burning man. Het lijkt me wel heel heftig. Het is totaal anders dan andere festivals. Ik ben benieuwd hoe het eraan toe gaat daar. Het lijkt me bijna te eng in zo’n enorme woestijn in Amerika, maar ik zou het ontzettend vet vinden om een keer mee te maken. Ik hoor van mensen dat het zo’n bijzondere en life-changing ervaring is. Het is enorm zwaar en super mooi tegelijk. Je moet er helemaal ingaan en dan kom je eruit als een ander mens.”

Gouden festivaltip

“Glastonbury. Het is een beetje de moeder der festivals waar alle andere festivals door geïnspireerd zijn. Alles is zo mooi gecreëerd. Je kunt ook gewoon uren rondlopen en niet eens dezelfde podia zien. Het is wel moeilijk als je er als artiest staat én je wilt het hele festival zien. Na twee dagen was ik helemaal kapot. Ik was ook mijn stem kwijt!”

Culinair orgasme

“Ik ben nogal een foodie. De rest van de band ook trouwens. Maar toch het lekkerst wat ik heb gegeten was een raclette op Wilderness Festival in Engeland. Dat is gekookte aardappel met zwitserse kaas erover, met zuur erbij. Het was zo heerlijk, omdat je het ook niet helemaal verwacht op een festival. Ik dacht echt: ‘Wow, dit wil elk festival wel eten.’ Het is eigenlijk heel simpel, maar daar heb je ook soms zin in.”

My Baby

My Baby is een internationaal succesvol trio gevormd door broer en zus Joost en Cato van Dyck. Ze worden aangevuld door de Nieuw-Zeelandse bassist Daniel Johnston. De band staat bekend om hun fantastische liveshows die menig criticus heeft overtuigd. Pinkpop, Down The Rabbit Hole, Glastonbury en Isle Of Wight. Noem het op of My Baby heeft er op het podium gestaan. Ook komende zomer staan ze niet stil. Het trio staat onder ander op Appelpop, Vestrock en Dauwpop.