19 april 2014: de release van The Long Goodbye: LCD Soundsystem Live at Madison Square Garden

Hieperdepiep! Het tweede livealbum van LCD Soundsystem blaast vandaag alweer vier kaarsjes uit. The Long Goodbye: LCD Soundsystem Live at Madison Square Garden werd in 2014 uitgebracht en daar zijn we nog altijd zeer dankbaar voor: Wat. Een. Plaat.

LCD Soundsystem is een gearriveerde naam in festivalland. Na het succes van het eerste livealbum London Sessions, werd in 2014 eindelijk het vaarwel-concert in New York (uit 2011) uitgebracht. Dat de band al drie jaar was gestopt deed er even niet meer toe: de fans werden getrakteerd op het vijf(!) elpees tellende The Long Goodbye: LCD Soundsystem Live at Madison Square Garden. En óf het goed werd ontvangen: Pitchfork gaf het livealbum een 8.1.

Tracklist

De tracklist bestaat uit 28 nummers van bij elkaar ruim drie uur luisterplezier. Voor het afscheidsconcert haalt LCD Soundsystem alles uit de kast. Naast de ruime bezetting op het podium weet James Murphy ook te verrassen door zijn muzikale vrienden op te trommelen. Reggie Watts, bekend van onder andere The Late Late Show, en Arcade Fire kwamen langs om het afscheid ietwat draaglijker te maken. Inmiddels vier jaar verder zijn we toch wel blij dat ze de draad weer hebben opgepakt en we komende zomer ‘All My Friends’, ‘Daft Punk Is Playing At My House’ en ‘Dance Yrself Clean’ zelf live kunnen aanschouwen.

Wist je dat…

  • … het album het eerste en enige uitgebrachte concertalbum is? London Sessions is ook een livealbum, maar zonder publiek; het is een liveopname uit de studio.
  • … alhoewel frontman James Murphy alles zelf zou kunnen doen, hij voor dit album om en nabij 30 man personeel had voor het spelen, opnemen en produceren van dit album?
  • … het 1113 dagen duurde van opname tot release?
  • … er tijdens dit concert maar liefst negentien instrumenten bespeeld worden? Van drums en gitaar tot kalimba en glockenspiel.
  • … er van het betreffende concert in Madison Square Garden ook een documentaire is gemaakt? Shut Up and Play the Hits illustreert de 48 uur rondom het laatste optreden van LCD Soundsystem.
  • … tijdens het vaarwel-concert ook comedians Aziz Ansari en Donald Glover a.k.a. Childish Gambino aanwezig waren? Zij zijn ook te zien in Shut Up and Play the Hits.
  • … naast Reggie Watts en Arcade Fire ook The Juan MacClean en David en Stephen Dewaele (Soulwax) langs kwamen.

LCD Soundsystem

LCD Soundsystem
Foto: Eric Pamies

De Amerikaanse elektronische rockband LCD Soundsystem werd in 2002 opgericht en heeft sindsdien vier studioalbums uitgebracht. In 2010 verscheen de derde langspeler This Is Happening, waarna James Murphy de handdoek definitief in de ring leek te gooien. Echter werd in december 2015 de stilte al doorbroken met de kerst-single ‘Christmas Will Break Your Heart‘. In 2017 volgde de nieuwe plaat american dream en een clubtour waarin onder andere Paradiso aan werd gedaan. LCD Soundsystem is in 2018 onder andere te vinden op Best Kept Secret, All Points East en Sonar.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2024

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 7-9 juni 2024
Line-up
Paolo Nutini
Disclosure
Justice
Tickets Kopen