Vandaag is het alweer 12 jaar geleden dat we werden getrakteerd op het legendarische album Eyes Open van Snow Patrol. In 2006 brachten Gary Lightbody & co ons hits als ‘Chasing Cars’ en ‘Shut Your Eyes’. Vandaag blikken wij samen met jullie terug op het meest succesvolle album van deze Engelse formatie.

“Touren met U2 heeft de band goed gedaan”, aldus de Engelse krant The Guardian. Op Eyes Open is inderdaad een nieuw geluid te horen, waarbij de alternatieve rock meer invloed krijgt. Vooral de teksten en melodieën van frontman Lightbody worden positief ontvangen door de critici. In het Verenigd Koninkrijk is Eyes Open een commercieel succes: het is het best verkochte album van 2006, nog voor Pearl Jam en Red Hot Chili Peppers.

Albumcover en tracklist

De tracklist van het album bestaat uit slechts elf nummers. Gelukkig komen daar nog vijf platen bij als bonus tracks. Ook mogen we niet klagen over de pareltjes die op de plaat pronken. Oorspronkelijk werden alleen ‘You’re All I Have’ en ‘Hands Open’ als singles uitgebracht, maar na het succes van het album volgden ook ‘Chasing Cars’, ‘Shut Your Eyes’ en ‘Open Your Eyes’. Deze bestookten vervolgens in alle glorie de wereldwijde hitlijsten.

Wist je dat…

  • … het album maar liefst 88 weken in de Nederlandse album top-100 stond?
  • … het het eerste album is dat met bassist Paul Wilson is opgenomen?
  • … ‘Chasing Cars’ pas écht bekend werd nadat het werd gebruikt in de finale van seizoen 2 in de serie Grey’s Anatomy?
  • … in het Verenigd Koninkrijk het album acht keer (!!!) Platinum behaalde?
  • … het art work van de albumcover werd ontworpen door Mat Maitland?
  • … enkele bandleden op muziekles gingen in het productieproces? Dit omdat ze “maar net weg waren gekomen met het vorige album”, aldus de band.
  • … het nieuwe album Wilderness op 25 mei te beluisteren is? Inmiddels zijn ‘Life On Earth’ en ‘Don’t Give In’ als singles uitgebracht.

Snow Patrol

Snow Patrol is een Britse rockband, opgericht in 1993. Het eerste album, Songs for Polarbears, brachten ze uit in 1998. Dit werd echter geen commercieel succes. De band bleef relatief onbekend, tot ze in 2004 Final Straw uitbrachten. Hierop stonden hits als ‘Run’ en ‘Chocolate’. Het grootste succes kwam in 2006, toen de band Eyes Open releasde. Hierop stond monsterhit ‘Chasing Cars’, waarmee de band zich definitief als grote naam vestigde. Het laatste album komt inmiddels alweer uit 2011, en dus heeft de band lang op nieuw werk laten wachten. Op 25 mei kunnen fans echter opgelucht ademhalen, want dan ligt Wildness in de schappen: precies op tijd voor het festivalseizoen dus!

Twijfel je nog waarom je Snow Patrol live zou moeten zien? Laat ons je helpen! Wij hebben vijf redenen voor je bedacht waarom je de mannen niet mag missen tijdens het festivalseizoen. Na het lezen van deze redenen sta jij straks vooraan bij de Britse band.