The National speelde ooit een optreden in Zweden voor tien mensen. Nee, geen exclusieve showcase van een rijke muziekliefhebber. Er kwam gewoon niet meer volk opdagen. Op 11 mei 2010 kwam daar met een knal verandering in: High Violet zorgde voor een complete Europese doorbraak.

Hoewel Boxer vaak hun beste plaat genoemd wordt, duurde het toch nog drie jaar voor The National in Europa definitief doorbrak. Na High Violet kreeg de band eindelijk haar kans op de grote festivalpodia. Een kans die ze met beide handen grepen, want enkele jaren later keren ze op de meeste plaatsen terug als headliner.

Tracklist

Het album telt elf nummers en duurt 48 minuten. Voor liefhebbers van de band is het surfen van het ene hoogtepunt naar het andere, met een afwisseling tussen ingetogenheid en uitbundigheid. De opener, ‘Terrible Love’, is meteen één van de grote hits van The National. In ‘Afraid of Everyone’ beschrijft frontman Matt Berninger zijn angst om vader te worden. Na een ingetogen ‘Runaway’ en de single ‘Conversation 16’ gaat de plaat naar zijn einde toe, om af te sluiten met ‘Vanderlyle Crybaby Geeks’. Alweer een ingetogen nummers, dat samen met opener ‘Terrible Love’ bij optredens regelmatig terugkomt als set closer. Maar dé bom van High Violet is natuurlijk ‘Bloodbuzz Ohio’. Een cynische kijk op de financiële crisis van enkele jaren eerder die uitgroeide tot een wereldhit.

Wist je dat…

  • …de krant De Morgen, hoofdsponsor van onder andere Rock Werchter, het album uitriep tot het beste van 2010? Met The Suburbs van Arcade Fire en My Beautiful Dark Twisted Fantasy van Kanye was de concurrentie nochtans niet mals.
  • …de band nog in het voorprogramma van R.E.M. en Arcade Fire heeft gespeeld?
  • …het album ook een ‘Extended Edition’ heeft? Daarop vind je onder andere een alternatieve versie van ‘Terrible Love’, het opgewekte ‘Wake Up Your Saints’, het ontroerende ‘You Were A Kindness’ en enkele exclusieve live versies.
  • …de band in de nasleep van High Violet enkele nummers maakte voor andere media? Voor de film ‘Win Win’ schreven ze ‘Think You Can Wait’ en voor de game ‘Portal 2’ maakten ze ‘Exile Vilify’.
  • …het de bedoeling was dat er na de tour een pauze moest volgen? Toen de druk van optredens en nieuwe muziek bedenken wegviel, gingen de creatieve sappen echter vanzelf weer vloeien. Opvolger Trouble Will Find Me kwam daarom uiteindelijk sneller dan verwacht.

The National

De vijfkoppige band The National werd in 1999 opgericht in Cincinnatti, Ohio. Onlangs brachten ze alweer hun zevende studioalbum uit, Sleep Well Beast. Dit album is de opvolger van Trouble Will Find Me, dat in 2013 uitkwam. Ter ere van het nieuwe album toeren de Amerikanen de aankomende paar maanden de hele wereld rond.

Naast concerten doet de band komende zomer ook optredens op diverse festivals, zoals Best Kept Secret. Alvast een voorproefje zien van een concert van The National? Kijk dan dit festivalconcert van de band op Pitchfork 2017.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.