This post is also available in: English

Afgelopen weekend was het Engelse Brighton het toneel van The Great Escape 2018. Meer dan 400 artiesten uit Groot-Brittannië en de rest van de wereld probeerden, verspreid over ruim 30 locaties, de harten van de festivalbezoekers te winnen. Met een klein beetje hulp van de zon, het strand en het gezellige centrum van de kustplaats was de 13e editie van het typische ‘showcase festival’ weer een groot succes.

Festileaks was er bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil je op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Dit was The Great Escape 2018 volgens de festivalbezoekers.

Line-up: 8.3

Photo: Phoebe Fox

The Great Escape is een festival waar nieuwe muziek centraal staat. Bezoekers komen naar Brighton om bands te ontdekken. Je zult hier geen grote headliners vinden, maar wel meer dan 400 indie-, rock-, dance- en hiphop artiesten. Veel bezoekers kennen weinig namen, maar zoals Terry uit Reading terecht zegt: “There is a good variety of bands, and always a little gem to discover.” Dit is dan ook de kracht van The Great Escape.

Wel hadden een aantal bezoekers aanmerkingen op de programmering. Vooral de “dead zone between 4 and 6 pm”, wanneer weinig artiesten optraden, was niet populair. Ook speelden artiesten als Superorganism en Japanese Breakfast in te kleine zalen. John uit West Sussex vroeg zich af: “Where are all the established names?”

Randprogrammering: 6.3

Photo: Harriet Brown

Naast een muziekfestival is The Great Escape ook een gelegenheid voor de muziekindustrie om te netwerken,delegaties van verschillende landen organiseren borrels. Voor normale bezoekers is het helaas lastig om bij een borrel te komen, je moet je namelijk vooraf inschrijven. Ook vinden er verschillende colleges plaats, bijvoorbeeld over de rol van Artificial Intelligence in de muziekbusiness. De meeste festivalgangers leken hier echter niet veel om te geven, en ontdekten liever de muzikale lineup van het festival.

Sfeer: 7.3

Photo: Victor Frankowski

Over de sfeer waren de meningen verdeeld. Aan de ene kant waren veel bezoekers makkelijk tevreden door de aanwezigheid van de zon, het strand en het gezellige stadscentrum. Aan de andere kant waren velen het met Simon uit Brighton eens dat het festival “too industry focused” was, en ook dat er te veel fotografen waren die het zicht belemmerden. Of dit aan de grote hoeveelheid aanwezigen uit de muziekindustrie lag, durven wij niet te zeggen, maar er werd inderdaad bijna niet meegezongen en weinig gedanst. Dit is in principe niet zo’n probleem voor een echt ‘showcase festival’ zoals The Great Escape, maar er werd ook vaak door optredens heen gepraat. Het gevolg was dat veel bezoekers een zaal al halverwege een optreden verlieten, wat niet werd gewaardeerd door de mensen die door de lange rijen niet binnen konden komen.

Locatie: 7.7

Photo: Mike Massaro

The Great Escape vindt plaats op meer dan 30 verschillende locaties in Brighton. Behalve in pubs en clubs treden artiesten ook op in kerken, hotels en zelfs in een echte balzaal. Izzy en Jaimy uit Brighton waren vooral blij met de nieuwe locatie op het strand. Daar staat wel tegenover dat veel bezoekers, net als Pau uit Spanje, een centraal festivalterrein missen om andere festivalgangers te ontmoeten en uit te rusten van de vele concerten. Ook was er weinig aandacht besteed aan de aankleding van de pop-up podia, maar dit was voor de meerderheid geen probleem. Zoals Olivier uit Londen zei: “I am looking good, so the festival is looking good.”

Eten & drinken: –

Photo: Mike Massaro

Op een enkele verdwaalde foodtruck na was het eet- en drankaanbod van het festival vrij beperkt. Gelukkig heeft Brighton een enorme hoeveelheid restaurants, pubs en koffietentjes. Zelfs voor specifieke diëten is er een ruim aanbod: Brighton is bijvoorbeeld voorloper op het gebied van veganistisch eten. Een uitgebreide ‘food line-up’ was zeker niet nodig, het rapportcijfer kan daardoor niet opgemaakt worden.

Logistiek: 7.4

Photo: Victor Frankowski

Het festival was goed georganiseerd en bijna alle locaties waren centraal gelegen, dus de afstanden waren makkelijk te belopen. Francesca uit Italië merkte op dat Brighton één van de weinige plekken is waar je zoveel nieuwe artiesten op loopafstand van elkaar kunt zien optreden. Helaas was een groot minpunt wel dat de rijen voor de verschillende podia erg lang waren. Vooral bij avondshows van populaire artiesten als SuperorganismTeleman en Bad Sounds waren de zalen al snel vol.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.