Na hun vorige album in 2011 en bijhorende tour in 2012 werd het opvallend stil rondom Snow Patrol. In januari werd die stilte met een knal doorbroken: op 25 mei verschijnt het nieuwe album. Sinds eind maart kregen we al vier nummers om ons voor te bereiden. De band staat in juli op Rock Werchter en Pinkpop.

Zeven jaar! Na Fallen Empires in 2011 heeft het maar liefst zeven jaar geduurd voor we nieuws kregen over het nieuwe album van Snow Patrol. Dat het zolang duurde, heeft onder andere te maken met de persoonlijke problemen van zanger Gary Lightbody. Hij beleefde niet de beste periode in zijn leven en kampte onder andere met een depressie en een drankprobleem. Eens zijn innerlijke bergen beklommen, begonnen de creatieve sappen weer te vloeien. Het resultaat: Wildness. Vanaf 25 mei te koop in al je (digitale) platenwinkels.

Albumcover en Tracklist

Een astronaut en opvliegende vogels op een blauwe achtergrond sieren de cover van Wildness. Er lijkt niet meteen een link tussen de afbeelding en de titel, maar in een van de nieuwe nummers kregen we ook een astronaut te zien. Ruimtethema? We weten het binnenkort. Als we naar de tracklist kijken, zien we dat er tien nummers op het nieuwe album staan. Vier ervan zijn ondertussen al bekend.

01 Life on Earth
02 Don’t Give In

03 Heal Me
04 Empress
05 A Dark Switch
06 What If This Is All the Love You Ever Get?
07 A Youth Written in Fire
08 Soon
09 Wild Horses
10 Life and Death

01. Life on Earth

De albumopener kregen we al in april. Een typisch nummer van de band. Het begint met een rustig gitaardeuntje, om dan één voor één de andere instrumenten in te laten vallen. Na een adempauze met weer enkel de rustige gitaar, breekt het nummer los tot het einde. In de clip zien we Lightbody als astronaut: een referentie naar de albumcover?

02. Don’t Give In

Het eerste nummer na zeven jaar stilte. ‘Don’t Give In’ klinkt erg poppy door het aanhoudende deuntje onder de beat. Lightbody zingt opvallend hees in de refreinen.

Empress

In de laatste rechte lijn naar de release vuurt de band nog wat lekkers op ons af. ‘Empress’ heeft geen clip, maar we krijgen wel artwork van de astronaut. Het klinkt als een nummer op maat van de festivalweides.

06. What If This Is All the Love You Ever Get?

Vorig week kregen we een derde voorproefje: een opvallend ingetogen nummer dat pure eenzaamheid uitstraalt. We horen enkel zanger Lightbody en zijn piano. In de clip dobbert hij op een vlot in een lege uitgestrekte oceaan.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.