Advertisement

Festivalrapport: FortaRock 2018 is terug van weggeweest

Fortarock 2018

Zwarte shirts, kolkende moshpits en gillende gitaren. Afgelopen weekend vond FortaRock 2018 plaats in het Nijmeegse Goffertpark. Na een jaar van afwezigheid is het grootste metalfestival van Nederland terug van weggeweest.

Festileaks was er afgelopen weekend bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil je op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Dit was FortaRock 2018 volgens de festivalbezoekers.

Line-up: 7,6

Ondanks de kleine vijver waaruit de organisatie kan vissen weet FortaRock altijd een uitgebalanceerde line-up neer te zetten voor de liefhebber. De symphonische metalband Nightwish en de metalcorepioniers van Parkway Drive kregen ieder de eer om een dag af te sluiten op het Nijmeegse hoofdpodium. Na headliners als Volbeat, Slipknot, Iron Maiden, Rammstein was dit voor sommige bezoekers een teleurstelling. Helaas viel het optreden van Arch Enemy – een van de grootste publiekstrekkers – daarnaast behoorlijk in het water. Het geluid viel twee keer uit terwijl de band nog enkele minuten doorspeelde. Al headbangend en solerend speelde Arch Enemy door terwijl de band nauwelijks hoorbaar was. Voor Rob (36) uit Enschede maakte het allemaal niet uit: ”Ze spelen wel gewoon door hè, super relaxed!”

Randprogrammering: 6,4

Tijdens een wandeling over het terrein is al snel op te merken dat de muziek centraal staat op FortaRock 2018. Het publiek geniet van de optredens op de drie verschillende podia en heeft daar ook genoeg aan. Geen reuzenrad, geen karaokebar en geen sponsors die een eigen stand hebben. Wel kan je je eigen sleutelhangers laten slaan, is er een kerk aanwezig en vermaakt het publiek zich door rondom een eettafel een circlepit te bouwen. Heb je nieuwe cd’s of t-shirts nodig? Dan biedt de metal markt of festivalfair uitkomst! Voor Dave (30) uit Amsterdam is de huidige indeling uitstekend: ”Ik hoef geen poespas, ik ben tevreden met wat FortaRock te bieden heeft op muzikaal gebied en de metal markt is een leuke bonus.”

Sfeer: 7,9

Eerlijk is eerlijk: metalheads blijven het meest gemoedelijke festivalpubliek dat er is. Het publiek weet bij iedere band een feestje te bouwen en veel artiesten zijn onder de indruk van het schouwspel wat er zich voor hen afspeelt. Volgens bewaakster Sylvia (56) uit Amsterdam is FortaRock één van haar favoriete festivals om te werken: ”Het publiek kijkt hier echt naar elkaar om, dat zie je op andere festivals toch minder.” Het publiek mosht en springt er op los en tijdens Thy Art Is Murder is er een tekort aan security om de stagedivers van het podium af te houden. FortaRock rocks!

Locatie: 6,8

Voor de 9e editie van FortaRock is opnieuw gekozen voor het Nijmeegse Goffertpark. Op het terrein zijn drie podia te vinden: het hoofdpodium, een openluchttheater en een tent. Vooral het theater zorgt voor veel bekijks. De optredens die daar plaats vinden krijgen mede door de locatie een extra dimensie mee. Anja (56) is voor de 9e keer aanwezig op FortaRock en ziet het festival ieder jaar groeien: ”Ondanks de groei blijft het terrein overzichtelijk en is het geluid overal dik in orde!”

Eten & drinken: 7,1

Veganistische burgers, frites, frozen yoghurt: op FortaRock is de keuze reuze. Ondanks het ruime aanbod is er ook kritiek vanuit het publiek, een consumptiemunt kost namelijk €2,80,-. Zelfs voor een festival is deze prijs erg hoog. ”Mijn hele maandsalaris gaat er op deze manier doorheen!”, aldus Tomas (19) uit Wijchen. Veel mensen besluiten mede hierdoor om buiten het terrein een maaltijd te scoren en laten het, overigens heerlijke, eten van FortaRock achterwege. De biergarten is dan wel weer een zeer geliefde toevoeging aan het terrein. Trek in een wit biertje, een IPA of een dubbel? De bierkaart van FortaRock heeft het allemaal.

Logistiek: 8

Vanaf Nijmegen Centraal Station vertrekken er ieder kwartier pendelbussen naar het festivalterrein. Voor bezoekers die naar het Goffertpark met de auto kwamen was er ook genoeg parkeerruimte beschikbaar. Opvallend is de hoeveelheid locals die FortaRock bezoekt, voor hen is een ruime fietsenstalling geïnstalleerd. Ook de rijen voor de etenstentjes en bar vallen mee. Wie een bezoek aan een wc moest brengen was er ook geen probleem, het festival beschikt namelijk over voldoende toiletten. Volgens Nijmegenaar Arjen (46) is FortaRock een festival om trots op te zijn: ”De goede organisatie, de sfeer en de goede bereikbaarheid is echt een pluspunt voor de stad Nijmegen. Ik kom ieder jaar met veel plezier terug!”