Dit zijn de favoriete guilty-pleasures van het FortaRock-publiek

Fortarock publiek 2016
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

FortaRock, het grootste metalfestival van Nederland, vierde afgelopen weekend het tienjarig jubileum. Tussen de volgeplakte jasjes met patches van Motorhead, Iron Maiden en Slayer en de zwarte bandshirts is al snel duidelijk om wat voor een festival het gaat. Bovenstaande bands zijn grote publiekslievelingen, maar wat is nou de ultieme guilty-pleasure van het FortaRock-publiek?

Barry (36) en Jessica (32)

Barry en Jessica staan samen achter de infostand bij de ingang van het festival. Het koppel bezoekt al jaren metalfestivals en werken al langere tijd op FortaRock.

”Acts als Gloryhammer zouden eigenlijk op ieder festival moeten spelen. Die gasten spelen in hun flitsende pakjes ieder festival plat. Op zondag spelen ze op het hoofdpodium van FortaRock, echt een aanrader!” vindt Jessica. Voor Barry is Dochters van Marco Borsato een echte guilty-pleasure: ”Bij Dochters moet ik de zender soms echt even veranderen. Samen hebben wij een dochter, en de tweede is onderweg!”

Jules (13), Pieter (13) en Merijn (13)

Ergens anders op het festivalterrein lopen we Jules, Pieter en Merijn tegen het lijf. Jules, zoon van de organisator van FortaRock, komt al jaren op het festival en vond vooral de XL-editie met Rammstein overweldigend.

”De sfeer op FortaRock is dit jaar weer heel erg goed. Toch is het niet altijd mijn smaak. Zelf zou ik voor Kevin als guilty-pleasure gaan. Juist, die rapper van Rotterdam Airlines! Mocht ik ooit een festival organiseren zou ik hem willen boeken”, zegt Jules.

Zhou (21)

Bij het hoofdpodium zit Zhou even bij te komen na het optreden van Children of Bodom. Zhou is momenteel bezig aan een uitwisselingsproject en werkt in Duitsland.

”Eigenlijk zou ik bands als Nightwish en Epica willen noemen. Dat soort symfonische acts vind ik steengoed, maar niet iedereen kan het waarderen. Ken je de de band die op mijn shirt staat? Een Nederlandse band, ik hoop dat ik ze ooit nog eens in China kan zien.”

Florian (20)

Florian bezoekt het festival dit jaar in zijn eentje. De sfeer is er echter niet minder om. ”Metal is meer dan alleen muziek. Het is een manier van leven en beleven. Zo heb ik het idee dat er op een festival als FortaRock of Graspop veel verbroedering heerst, terwijl ik dat bij de wat meer mainstream acts juist mis.”

Typische guilty-pleasures zijn er voor Florian eigenlijk niet. ”Eigenlijk maakt het me weinig uit wat mensen denken van mijn muzieksmaak. Zo vind ik Rick Astley stiekem erg tof, daarnaast vind ik het bewonderenswaardig dat hij vorig jaar nog een nieuw album uitgebracht heeft.”

Cindy (43), Stefan (45), Onno (43) en Maika (43)

Cindy, Stefan, Onno en Maika hebben een dagkaart voor de zaterdag. Er zijn een paar acts die ze willen zien, maar de sfeer is de voornaamste reden van hun komst.

Voor Maika is het kiezen van één favoriete guilty-pleasure moeilijk: ”Wat een moeilijke vraag! Ik ga naast FortaRock ook naar Dreamfields en Snollebollekes. Maar ik zou dat niet zo snel guilty-pleasures noemen, ik vind het gewoon heel erg leuk.”

Lisa (21)

Lisa werkt dit jaar als crewlid op FortaRock. Ze werkt nu drie jaar bij de catering en begint breed te lachen na de vraag naar haar guilty-pleasure.

”Hoeveel mag ik er noemen? Ik ben niet helemaal thuis in de scéne van FortaRock hoor, maar zodra ik Christina Aguilera, Britney Spears of Destiny’s Child hoor ga ik wel los. Eigenlijk houd ik ook wel van alle genres. Behalve hardcore en rap dan.”

Fortarock 2019

Fortarock 2018

FortaRock 2019 vindt plaats op 1 en 2 juni in het Goffertpark in Nijmegen. Dit jaar mogen onder andere Amon AmarthBehemothChildren of Bodom en vele anderen het festivalpubliek vermaken. Tijdens de vorige editie stonden onder meer Nightwish en Parkway Drive op de planken van het metalfestival.

Meer informatie over de komende editie is te vinden op de website van het festival. Ben je benieuwd naar FortaRock? Check dan het Festivalrapport van de afgelopen editie.

[award poll=”festileaks-festival-awards-2019″ festival=”fortarock”]