FortaRock vindt geen doorgang in 2020

Fortarock
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Een droevige dag voor de Nederlandse gitaarliefhebbers. De organisatie achter het Nijmeegse metalfestival FortaRock zet een streep door het evenement in 2020.

De Nijmegenaren maakten dit pijnlijke nieuws bekend via Facebook. Het festival stelt: “Dit is zeker geen makkelijke beslissing geweest, maar na tien geweldige edities hebben we alles bereikt wat we voor ogen hadden met dit festival.” In deze zelfde post benoemt de organisatie enkele redenen voor het beëindigen van FortaRock: “De heftige concurrentie, stijgende gages plus prijzen in het algemeen en dit alles in combinatie met strengere regelgeving, maakt het steeds moeilijker om een festival te organiseren zoals wij dat voor ogen hebben.”

Er is hiermee vooralsnog een einde gekomen aan een lange periode van een festival met snoeiharde metalacts. Onder meer Rammstein, Volbeat, Iron Maiden, Within Temptation en Amon Amarth sierden het festivalaffiche in de loop der jaren. Toch komt dit drama niet helemaal uit de lucht vallen. De organisatie annuleerde FortaRock in 2017 ook al. In de twee jaren erna ging het evenement wel weer door, maar in 2020 vindt het festival dus opnieuw niet plaats.

FortaRock 2020

Babymetal Fortarock
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

FortaRock gaat in 2020 niet door. De organisatie van het Nijmeegse metalfestival besluit dat het na tien jaar mooi is geweest. Onder meer Rammstein, Volbeat, Iron Maiden, Within Temptation en Amon Amarth hebben in het verleden vette metalshows verzorgd op de festivalweide van FortaRock. Naast deze publiekstrekkers stonden er ook elk jaar weer te gekke guilty pleasures op de bühne.

Over de auteur ✍️

Michel Stempher

Mijn eerste festivalbezoek was in 2012 op Pinkpop, waarvoor ik op het allerlaatste moment een gratis ticket ontving. Sindsdien ben ik veel meer in het festivalleven gegroeid en bezoek ik ieder jaar wel twee grote festivals. Gedurende al deze liveshows heb ik een eigen muziekvoorkeur ontwikkeld: metal + alternatieve rock. Mijn favoriete bands zijn bijvoorbeeld System Of A Down, Tool en Within Temptation, maar ook rustigere bands zoals Radiohead en Sonata Arctica vind ik zeer goed.

Meer van Michel