Festivalrapport: Rock am Ring 2018 herpakt zichzelf en beleeft een topeditie

rock-am-ring

De 32e editie van Rock am Ring zit er weer op. In voorgaande jaren moesten bezoekers wat teleurstellingen verwerken vanwege een terroristische dreiging en noodweer, maar drie keer was scheepsrecht. Met goedgezinde weergoden en sfeervolle festivalgangers werd het een weekend om van te dromen.

Festileaks was erbij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over het festival. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Rock am Ring 2018 volgens festivalbezoekers.

Line-up: 8

Met shows van Foo Fighters, Thirty Seconds To Mars, Gorillaz en Muse heeft Rock Am Ring headliners van formaat weten te strikken. Het exclusieve optreden van Muse op de zaterdagavond was voor veel festivalgangers één van de redenen om het festival te bezoeken. Zo ook voor Stefan (23) uit Oberhausen: “Ik wilde al jaren een show van Muse meemaken. Toen de aankondiging verscheen had ik binnen enkele minuten mijn ticket binnen.” Rockliefhebbers waren ook erg te spreken over de verdere invulling van de line-up. Almar (28) reisde af vanuit IJsland om het festival mee te maken. Volgens hem staat Rock Am Ring dit jaar, evenals andere jaren, bovenaan als het gaat om rock line-ups. Met namen als Gorillaz, Snow Patrol, en Alt-J waren ook andere genres goed vertegenwoordigd in Nürburg. Met een mix van festivalveteranen en nieuwkomers is Rock Am Ring opnieuw erin geslaagd een goede line-up neer te zetten.

Randprogrammering: 6,5

Op Rock Am Ring is niet veel ruimte voor niet muziek-gerelateerde randzaken. Het festival richt zijn peilers al jaren voornamelijk op het muziekprogramma en dat is dit jaar hetzelfde. Wel bood het Duitse festival festivalgangers die even een break van de muziek wilden alternatieven. Ze hadden de mogelijkheid rondjes te draaien in het reuzenrad, te botsen in de botsauto’s of misselijk te worden in de ‘Commander’. Verdere hulp bij het invullen van het randprogramma kreeg Rock Am Ring van haar partners. Veel van deze partners hadden een eigen stand waar bezoekers bijzondere drankjes konden nuttigen, konden glijden van de glijbaan en zo nu en dan een dansje konden bekijken van de Jägermeister babes. Elsa (31) uit Marburg geeft aan geen problemen te hebben met het karige randprogramma. “Rock Am Ring is een muziekfestival waar ik ook kom voor de muziek. Het enige wat voor mij telt is de line-up”.

Sfeer: 8,2

Je vindt nergens te wereld een betere sfeer dan op Rock Am Ring. De mensen hier zijn allemaal gelijk aan elkaar, gedragen zich aardig en je ontmoet gemakkelijk vriendelijke mensen”, aldus Jonas (26) uit Murr. Er zal geen bezoeker zijn geweest die tegen deze mening in durft te gaan. De festivalbezoekers op het Duitse festival weten hoe ze een feestje moeten bouwen. Er gaat geen show voorbij waarbij het publiek niet staat te springen, aan het beuken is in de moshpit of passievol meezingt. Wanneer het laatste slotakkoord heeft geklonken en het tijd is het festivalterrein te verlaten, gaat het feestje vrolijk door. Al zingend begeven de menigtes zich naar de camping, feesttent of het dancepodium.

Locatie: 6,6

Net zoals de voorgaande editie vond Rock Am Ring dit jaar plaats bij de Nürburgring. Het Formule 1-circuit wordt door veel festivalbezoekers gezien als een unieke en bijzondere locatie. Gina (23) uit Berlijn vertelde: ”Met racespellen reed ik al vaak op de Nürburgring, maar om hier nu echt te staan bij een festival is iets heel bijzonders”. De drie reusachtige podia zagen er prachtig uit. Wel vond menig festivalganger dat het hoofdpodium en het tweede podium erg ver van elkaar aflagen in vergelijking met de vorige locatie in Mendig. De verdere aankleding van het festival is redelijk basic. Wel wisten de kermis, de John Player Special stand met glijbaan en het reusachtige Jägermeister hert het nogal saaie festivalterrein sfeervoller te maken.

Eten & Drinken: 6,7

Een festival draait niet alleen om muziek; er moet natuurlijk ook gegeten en gedronken worden. Dat tweede is iets wat de Duitsers als geen ander kunnen. Overal op het festivalterrein waar nog een plekje over was, was wel een bierkraampje te vinden. Voor de mensen die liever iets anders dan bier drinken was er ook genoeg aanbod. Zo stonden er Braziliaanse cocktailbars en konden er kannetjes sangria genuttigd worden bij de tentjes die dit aanboden. Over het aanbod van (avond)eten liet Lars (22) uit Bonn weten: “Er zijn voldoende eetkraampjes maar de keuze is niet erg uitgebreid. Veel kraampjes verkopen exact hetzelfde”. Over de kwaliteit van de consumpties zijn de festivalgangers echter wel te spreken.

Logistiek: 6,5

De reis naar het festival verliep voor de meeste festivalgangers soepel en voorspoedig. Op de verschillende aanrijdroutes werd door middel van bordjes aangegeven hoe je bij het festivalterrein kon komen. Dichter bij het festivalterrein werd het echter een stuk chaotischer. Zo vond ook de 42-jarige Johan uit Hamburg: “De reis naar het festivalterrein ging heel erg soepel maar de weg naar de camping was moeilijk te vinden. Veel werd onduidelijk aangegeven, wat niet ideaal is als je met zware bagage sleept.” Op het festivalterrein zelf was alles een stuk beter aangepakt. De mainstage en de tweede stage lagen heel erg ver uit elkaar, waardoor de mensen die naar verschillende acts wilden elkaar niet in de weg liepen. Ook waren er veel brede doorgangen en looproutes waardoor er weinig tot geen opstoppingen waren.