Festivalrapport: Uitbundige bezoekers genieten volop van eenvoudig Hurricane & Southside 2018

Photo: Alexander Schliephake (Hurricane 2018)

Afgelopen weekend was het tijd voor de Duitse festivals Hurricane & Southside. De twee evenementen vormen samen een dubbelfestival waarvan de line-up, net zoals bij Reading & Leeds, vrijwel identiek is. Ze vinden dan ook gelijktijdig plaats; Hurricane in Noord-Duitsland en Southside (what’s in a name) in het zuiden. In respectievelijk Scheeßel en Neuhausen genoten dagelijks zo’n 65.000 bezoekers van Deutsche gemütlichkeit, meer dan 100 bands en uiteraard “Party machen!”.

Festileaks was er bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Hurricane & Southside 2018 volgens de bezoekers:

Line-up: 7,4

Southside 2018, Arcade Fire
Photo: Athanasios Kouklas (Southside 2018)

Op het hoofdpodium zagen we exclusieve festivaloptredens van Arctic Monkeys en Arcade Fire. Ook kwam The Prodigy het afgelaste optreden van 2016 inhalen. Naast deze internationale acts stonden ook de nodige nationale gitaarbands op het podium in Duitsland. Dat Duitsers een groot zwak hebben voor punk blijkt wel uit de reacties op optredens van The Offspring, Pennywise en diverse Duitse helden als Wanda, Feine Sahne Fischfilet en Kraftklub. Als het aan vaste Hurricane-bezoeker Monica (26) ligt, wordt er de komende jaren nog veel meer gitaarwerk geboekt: “Het is erg commercieel geworden. Van mij mag het wel weer wat ruiger.”

Randprogrammering: 5,1

Photo: Christoph Eisenmenger (Hurricane 2018)

De organisatie heeft alles behalve uitgepakt op het gebied van randprogrammering. Ja, er is een reuzenrad, een glijbaan en we zien heel af en toe op het terrein iets voorbij lopen dat op theater lijkt, maar daar houdt het wel een beetje mee op. Wel bevindt zich op het campingterrein de ‘Playground’ waar tot in de late uurtjes dj’s te horen zijn. Ook is op zaterdagavond de WK-wedstrijd Duitsland – Zweden live te volgen op groot scherm. Duizenden supporters zien hun land in de slotminuten winnen, wat de toch al uitbundige stemming alleen maar doet verhogen.

Sfeer: 7,7

Photo: Christoph Eisenmenger (Hurricane 2018)

Op Hurricane & Southside zien we allerlei soorten bezoekers, maar één ding hebben ze gemeen: ze genieten met volle teugen. De soepele (lees: geen) controle bij binnenkomst zorgt ervoor dat de campings tot laat in de middag de headliner zijn. Aggregaten draaien op volle toeren, koelkasten, gasflessen, complete barbecues en bierfietsen, niets lijkt te gek op de camping. En wie had het over een partytent-discussie? Een lachertje bij onze Oosterburen. Ook op het festivalterrein ontbreekt het de bezoekers niet aan creativiteit. Glitters, dierenpakken en diverse hoedjes zijn allemaal uit de verkleedkist getrokken. De gemoedelijk sfeer valt ook Alissa (27) uit Basel op: “De sfeer is geweldig en iedereen lijkt zich uitstekend te vermaken!”.

Locatie: 7,3

Southside 2018
Photo: Athanasios Kouklas (Southside 2018)

Net zoals voorgaande jaren vond Hurricane plaats in Scheeßel en Southside in Neuhausen. De locaties zijn op zichzelf niet bijzonder te noemen en ook op het gebied van decoratie is verre van uitgepakt. Wel zijn de afstanden van de campings naar de festivalterreinen erg goed te doen. Ook Matthias (29) uit Fischingen, die al 10 jaar naar Southside gaat, ervaart dat positief: “Met name de locatie van de Green Camping (Grüner Wohnen) is een groot pluspunt, omdat je ieder optreden kunt zien, zonder vroeg bij je tent weg te moeten om vooraan te staan.” Ook op het festivalterrein zijn de afstanden tussen de podia relatief kort. Zo loop je binnen enkele minuten van podium naar podium. Een minpunt is dat je daardoor soms ook het geluid van 2 verschillende acts tegelijkertijd hoort.

Eten & drinken: 6,7

Southside 2018
Photo: Athanasios Kouklas (Southside 2018)

Het aanbod aan eten en drinken is op zowel Hurricane als Southside groot. Eten van vele verschillende soorten culturen en keukens vonden we terug op het festivalterrein. Aziatisch, Pakistaans, döner kebab en patat is slechts een kleine greep uit het aanbod. Toch hoorden we ook wat geklaag over het ontbreken van een fruitbar of de mogelijkheid om een verse salade te scoren. De prijzen zijn redelijk te vergelijken met de Nederlandse festivals. Zo betaal je voor een goede bak noedels €6,- en voor een hamburger was dat al gauw 2 euro meer. Ook aan de dorstige festivalbezoeker is gedacht. Biertentjes zijn overal op het festivalterrein terug te vinden en hoewel het wat betreft de temperaturen geen must was, was er bij de toiletten gratis water te verkrijgen.

Logistiek: 6,4

Southside 2018
Photo: Athanasios Kouklas (Southside 2018)

Over het algemeen waren de meeste bezoekers vrij positief over het logistieke aspect. Met een goede busverbinding tussen de festivals en de treinstations waren de festivals gemakkelijk te bereiken. Wel ondervonden sommige Southside-bezoekers op zondag wat problemen bij het verlaten van het festival. Doordat er geen extra treinen werden ingezet moest een aantal bezoekers een aantal grote acts op zondag missen. De parkeerplaats voor bezoekers die met de auto naar Hurricane & Southside afreisden was daarentegen goed en zonder lange rijen te bereiken. Wel klaagt Hurricane-bezoeker Stefan (31): “Nadat we onze auto geparkeerd hadden stond slecht aangegeven welke kant we op moesten lopen. We hadden geluk dat we goede kant op liepen.”

 

Hurricane Festival Logo

Hurricane Festival 2024

Locatie
Duitsland
Scheeßel, Duitsland
Datum 21-23 juni 2024
Tickets Kopen