Het was bijna gedaan, maar de mannen van De Likt vochten zich terug en brachten in februari hun tweede album uit. Reden voor een feestje dus. Heel veel feestjes zelfs, want de Rotterdamse rapformatie gaat deze zomer de vele festivalweides weer af. Onder andere Pinkpop en Zwarte Cross verwelkomen het trio. Festileaks sprak met De Likt over spelen op Pinkpop, de vage ontmoeting met De Staat en de masseur bij Vestrock. 

Rotterdamse vlaggen op Lowlands


Het festivaloptreden dat voor de band het mooist was, is een no brainer: “Lowlands!”. John van Beek, één-derde van De Likt, licht toe: “Als je die boeking binnenkrijgt leef je daar heel lang naartoe.” Voor frontman Jordy Dijkshoorn was het ook vooral de show zelf die hem is bijgebleven. “Mensen in het publiek hadden vlaggen van Rotterdam mee en ze hadden zelfs maskers van mijn gezicht op. Dat vond ik ontzettend grappig.” Zijn compagnon Giorgi Kuiper vult aan: “De hele tent stond vol, en zelfs daarbuiten. De X-ray was gewoon te klein voor ons!”

‘Ineens sta je dan op Pinkpop’

🙌Wij staan op @pinkpopfest !!🙏 #dederde #festivaltour #pinkpop #delikt

Een bericht gedeeld door De Likt (@de_likt) op

Dit jaar mogen de mannen een ander groot Nederlands festival aandoen: Pinkpop. Daar hebben ze naar eigen zeggen veel zin in. “Zeker! Die stond natuurlijk ook op onze bucketlist. Als kleine jongen heb ik zo’n Pinkpop-programma zeker wel eens aangehad op tv. Weet je. Maar nu sta je ineens zelf op dat festival.”

De Likt goes internationaal

Als het aan de mannen van De Likt ligt, blijft het ook niet enkel bij Lowlands en Pinkpop. “We willen sowieso een festival in het buitenland gaan doen. Dour bijvoorbeeld. Of Rock Werchter of Melt! of zo.” Jordy heeft nog een toevoeging: “Of gewoon nog een keertje Lowlands. Dat is ook vet. Maar misschien dan in de Bravo.”

Het pondje naar Oeral Festival

“Als ik één festival kan aanraden, is het Oeral”, zegt Jordy. “Het is zo grappig dat je het pondje moet pakken naar het festival.” Daar heeft de rapper ook mooie herinneringen aan overgehouden. “We hadden oud brood mee en begonnen dat in de lucht te gooien. Die meeuwen pikken dat zo uit de lucht, joh!” “Het is ook gewoon heel chill dat het aan het water is”, besluit het trio.

Massage met happy ending?

De Likt heeft inmiddels al een aantal festivaloptredens achter de rug. Die festival lifestyle bevalt de band behoorlijk. “Ja, het is echt tof. Bij Vestrock hadden we bijvoorbeeld zo’n jacuzzi, een hangmat en een masseur,” blikt Jordy terug. Daar maakte Jordy dankbaar gebruik van: “Ja, die masseur was wel lekker bezig met d’r handjes. Misschien als ik vijf tientjes extra had betaald…”

De Likt wordt grootser

Dat de mannen weer wat jaartjes ervaring rijker zijn, blijkt ook uit de show die ons te wachten staat. “We zijn bijvoorbeeld qua band groter geworden. We hebben een aantal gastartiesten mee.” Die tijdelijke bandleden zijn oud-klasgenoten van het trio. “Die waren er niet bij tijdens de clubtour, maar wel tijdens de festivals.” Dat is niet alles. “We hebben natuurlijk ook nieuwe nummers, dus die gaan we ook spelen,” zegt Giorgi.

Een foto met allesbehalve De Staat

de Staat nieuwsbrief

De mooiste festivalherinnering komt toch wel van John. “Jordy wilde op een festival met De Staat op de foto. Hij wist alleen niet hoe ze eruit zagen, dus zeiden we: “Die met dat hoedje moet je hebben.” Toevallig had iemand van de band ernaast ook een hoedje op en ging hij met hen op de foto. Jordy had geen idee, dus toen zijn Giorgi en ik maar met de ‘echte’ De Staat op de foto gegaan. Zo hebben we die gasten eigenlijk leren kennen.”

LCD Soundsystem als inspiratiebron

Het hiphoptrio haalt veel inspiratie uit het festivalseizoen. LCD Soundsystem is één van die inspiratiebronnen. Giorgi: “Die gasten met die discobal, LCD Soundsystem, daar was ik aangenaam door verrast.” Vooral de show imponeerde de Nederlandse muzikant. “Er was echt goed over nagedacht. Die lichtshow en alles. Ook tof om te zien hoe ze alles van begin tot eind aan elkaar spelen.”

Iets waar ze zelf ook zeker mee bezig zijn. John: “Zoals als LCD Soundsystem dus of Soulwax. Zij denken over ieder detail na. We willen dat niet na doen hoor, maar we willen wel ook op zo’n level nadenken over onze show.” Daar gaat Giorgi verder op in. “We willen met onze nieuwe tour ook meer aandacht besteden aan zaken buiten de muziek. Dan is een festival ideaal om inspiratie op te doen natuurlijk.”

De Likt

De driekoppige Rotterdamse band zag het levenslicht in 2013 en ging meteen razendsnel. Datzelfde jaar wonnen ze de Muzikantenprijs bij De Grote Prijs van Nederland. Hierna heeft De Likt niet stil gezeten; ze brachten in 2015 hun eerste album uit. Vele festivalshows (o.a. Lowlands en Appelpop) en clubzalen werden afgebroken door de energieke mix van funk, rock, hiphop, rap en scherpe teksten. Vorig jaar stopte dat abrupt toen zanger Jordy op straat werd mishandeld en zijn nekwervel brak. Maar dit jaar zijn ze terug. Met een volle festivalagenda en het nieuwe album De Derde zijn ze er weer helemaal klaar voor. Je kunt ze deze zomer nog zien op Pinkpop, Zwarte Cross, Mundial en Welcome To The Village. Check de band daarom ook zeker even op Spotify.