Festivalrapport: Dour 2018 viert een sublieme dertigste verjaardag

Dour
Foto: Noël Schuurman / Festileaks

Dour festival mocht dit jaar 30 kaarsjes uitblazen. De organisatie trakteerde de bezoekers op een nieuwe look van het terrein. Om het feestje te vieren reisden tienduizenden festivalgangers af naar het Waalse plaatsje Dour. Ook de zon bracht een bezoek en bezorgde het festival de hele editie zonnestralen. Dour beleefde een top editie waarbij muziekliefhebbers van allerlei genres hun geluk niet op konden.

Festileaks was er bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Dour 2018 volgens de bezoekers:

Line-up: 7,4

Dour
Photo: Noël Schuurman / Festileaks

Met meer dan tweehonderd acts heeft Dour een uitgebreid en ook zeer gevarieerd affiche neergezet. Naast grote namen als Tyler The Creator, The Chemical Brothers, Alt-J en Diplo speelden er ook veel kleinere namen die het ontdekken zeker waard waren. Hetzelfde gold voor Damien (25) uit Charleroi: “Ik kwam naar Dour voor het optreden van The Chemical Brothers maar ik heb ook veel nieuwe acts ontdekt. Zo ben ik echt verliefd geworden op de sound van Fakear. ” Naast de diversiteit van grote en kleine namen was er ook veel variatie tussen de verschillende genres. Van techno tot rap en van reggae tot punkrock, op Dour is het allemaal mogelijk.

Randprogrammering: 6,6

Dour 2018
Foto: Noël

Op Dour is randprogrammering aanwezig, maar deze is niet zeer uitgebreid. De focus ligt voornamelijk op het uitgebreide muziekprogramma, en bevat daarnaast ook wat randzaken. Bezoekers die het feestgeweld even zat waren konden bijkomen op cocktailbar The Roof, speciaalbiertjes drinken bij de speciaalbierbar en relaxen in één van de chill-areas.

Personen met meer energie hadden de optie zich te vermaken op attracties zoals trampolines en springkussens. Ook waren er verschillende winkeltjes en zelfs een tattoo shop aanwezig. Daarnaast waren een hoop voetballiefhebbers erg te spreken over de uitzendingen van de WK-wedstrijden. Onder deze voetbalsupporter viel ook Kevin (23) uit Gent: ”Ik ben ontzettend blij dat het mogelijk was dat ik op dezelfde dag België derde heb zien worden van de wereld en Mick Jenkins live heb zien spelen.

Sfeer: 9

DOUREUH!” is de kreet die dag en nacht op het festivalterrein en de camping hoorbaar was. De saamhorigheid tussen de verschillende festivalgangers op het festival was geweldig. Dansen, high-fives en diepgaande gesprekken met vreemden is de normaalste zaak op Dour. Dit maakt Dour zo uniek en geweldig, en zorgt ervoor dat de vaste bezoekers elke editie weer met veel plezier terugkeren. Cédric (22) uit Lille vertelde dat hij zijn vrienden kwijt was, maar met een andere groep een onvergetelijke avond beleefde. Ook de WK-koorts was duidelijk voelbaar op Dour en was van invloed op de sfeer. De trotse Belgen en uitbundige Fransen maakten er echt een feestje van wanneer hun land moest spelen.

Locatie: 7,5

Dour 2018
Foto: Noël Schuurman/ Festileaks.com

Dit jaar heeft de Dour locatie een flinke metamorfose ondergaan. De podia zijn verplaatst naar nieuwe weides. Deze nieuwe grasvelden liggen vlakbij de vorige locatie en boden een aantal voordelen. Zo was er bijvoorbeeld meer sanitair aanwezig en was de camping dichterbij de ingang van het festivalterrein. Veel festivalgangers waren erg te spreken over de veranderingen. Er waren ook een aantal aanmerkingen op het nieuwe terrein. Zo vertelde Karen (27), die voor de zevende keer naar Dour is afgereisd: “De nieuwe locatie mist de charme en het nostalgische gevoel van de vorige locatie.” Andere veel genoemde negatieve aan het nieuwe terrein was het ontbreken van een intiem gevoel en de ontbrekende aankleding.

Eten & drinken: 6,8

Het eet en drink aanbod op Dour scoort een nette voldoende. Op het festivalterrein is een ruime hoeveelheid aan eet- en drankkraampjes aanwezig. Op het festival kun je niet alleen gaan voor de standaard gerechten als een patatje mayo en een hamburger, maar ook voor luxere gerechten als paella. Ook op het gebied van drinken was er keuze genoeg. Naast de gebruikelijke drankjes konden bezoekers genieten van een cocktail, een speciaalbiertje of een sterke borrel.

Ook op was er een ruim aanbod op de camping. Festivalgangers hadden veel foodopties en konden zo hun eigen unieke ontbijtje samenstellen. Een biertje met watermeloen was een populaire optie bij veel brakke festivalgangers. Mensen die liever zelf het keukenprinsesje wilden uithangen konden gebruikmaken van één van de kookruimtes.

Logistiek: 7,3

Dour 2018
Foto: Dorean Veenstra/ Festileaks.com

Door de vooraf aangekondigde treinstakingen van de Belgische NMBS waren er weinig treinen en waren de treinen die reden zeer vol. Desondanks konden de bezoekers zonder enige moeite het station van Saint-Ghislain bereiken. Eenmaal hier aangekomen zorgde het grote aantal pendelbussen voor een prettige reis naar het festivalterrein. Daar wachte nog één grote hindernis: de zwaar bepakte festivalgangers moesten namelijk een hoge brug trotseren. Dit zorgde bij Julia (28) uit Luik voor de nodige problemen: “Gelukkig waren er twee attente jongens die mij hielpen met het tillen van de bolderkar over de brug. Alleen was mij dit nooit gelukt.”

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2017.

 

Dour Festival Logo

Dour Festival 2023

Locatie
België
Dour, België
Datum 12-16 juli 2023
Line-up
Janelle Monae
CKay
Aphex Twin
Tickets Kopen