Festivalrapport: Electric Castle 2018 is een Roemeens pareltje

Voorafgaand aan Electric Castle 2018 werd vijf dagen regen voorspeld, maar het festival wist desondanks te stralen als een Roemeense parel. Electric Castle imponeerde opnieuw met een prachtlocatie, heerlijk eten, vele lichtspektakels en slechts een enkele regenbui.

Festileaks was er bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook en Instagram.

Dit was Electric Castle 2018 volgens de bezoekers:

Line-up: 6,7

Electric Castle Damian Marley
Photo: Thijs Jacobs / Festileaks

Electric Castle zal nooit hoge ogen gooien met haar affiche, maar dat mag de pret niet drukken. Er staat in vijf dagen tijd namelijk genoeg moois op de vele podia. Het festival strikte met Damian Marley, Mura Masa, Jessie J, Nothing But Thieves, Icona Pop en The Bloody Beetroots Live prima headliners en ook Main Stage-afsluiters Netsky, Tchami, Excision en Bakermat mogen er zijn. Maar toch; leg deze namen naast de poster van Electric Castle 2017 en je zult teleurgesteld wegkijken. Daarnaast wordt het gecancelde optreden van London Grammar slechts opgevangen door Kensington. “Die heb ik al vaak genoeg gezien”, zegt Bas (24) uit Almere. “Ik kocht mijn ticket vrij vroeg, omdat ik, kijkend naar die vorige editie, wel vertrouwen had dat de line-up wel goed zou komen. Uiteindelijk viel dat vies tegen.” Boian (29) uit Boekarest heeft daarom al wat suggesties voor volgend jaar: “The Prodigy, Post Malone en Flume. Alvast bedankt!”

Randprogrammering: 8,3

Electric Castle
Photo: Thijs Jacobs / Festileaks

Waar het hoofdprogramma kan rekenen op een kritische noot, steekt men over het randprogramma alleen maar de loftrompet. Het festival haalt het onderste uit de kan als het gaat om sponsors. Vrijwel alle randprogrammering is namelijk gesponsord door bedrijven als Coca Cola, McDonalds en T-Mobile, maar dat is helemaal niet zo storend als het lijkt. Het zijn namelijk hartstikke toffe activiteiten. Wat te denken van een ballenbak, reuzenrad, katapult, elektronische dansshow en silent disco? Als klap op de vuurpijl strikte Electric Castle het Metropolitan Circus van Boekarest voor het gehele weekend. “Ik kwam eigenlijk voor de muziek, maar ben stiekem veel meer bezig met al die toffe activiteiten”, geeft Natalia uit Cluj-Napoca toe. Vinden we helemaal niet gek Natalia!

Sfeer: 6,9

Electric Castle Elrow
Photo: Thijs Jacobs / Festileaks

De sfeer op Electric Castle is eigenlijk heel lekker, maar toch ook weer niet wat je verwacht van een elektronisch festival. Roemenen zijn lekker op zichzelf, hartstikke vriendelijk en genieten van ieder moment van de dag. Het Roemeense volk houdt ook absoluut van een feestje, maar liet dat op Electric Castle maar zelden merken. Waar dat aan ligt? “Nou, Roemenen spreken erg slecht Engels, dus ze kunnen teksten vaak niet meezingen en begrijpen ook niet wat er van ze gevraagd wordt door artiesten”, verklaart de uit San Diego afkomstige Roemeen Bratt (27). Daarnaast kent het festival dit jaar een beetje ‘Coachella-vibes’. Electric Castle is een hotspot voor vloggend Roemenië. Instagramfeeds worden rijkelijk gevuld en overal waar je kijkt worden fotoshoots gehouden. Influencerproof!

Locatie: 8,9

Electric Castle
Photo: Thijs Jacobs / Festileaks

What’s in a name. Op Electric Castle draait alles om elektriciteit. Een terrein dat ‘s middags door de mooie natuurlijke omgeving en het prachtige Banffy Castle al wonderschoon is, verandert ‘s avonds in Thomas Edison’s natste droom. Lichten komen in alles naar voren; de prachtige stages, het avontuurlijke bos, het historisch kasteel en de looppaden. Lights everywhere! Daarnaast kent Electric Castle interactie met haar publiek door middel van het grote welkomsbord bij de ingang. De Belgische Jannes (20) zegt: “Je kunt via de app een quote inzenden die gekozen kan worden om op dat bord te verschijnen. Hoe vet is dat!”

Eten & Drinken: 8,9

Photo: Thijs Jacobs / Festileaks

Een hongerige beer komt op Electric Castle helemaal niets tekort. Electric Castle kent, voor de geringe omvang van het festival, een behoorlijk breed aanbod aan foodtrucks. Van Roemeens tot Japans en van Mexicaans tot aan Indisch. Stuk voor stuk bieden ze een mooi aanbod aan kwalitatief erg lekker eten. Andrei (34) uit het Roemeense Brasov: “Het eten hier doet niet onder aan dat in een restaurant.” Het allermooiste? De ontzettend lage prijs. Voor maximaal vijf euro heb je een flinke avondmaaltijd in de maag en “je kan voor tien euro helemaal naar de getver gaan”, aldus Daniël (22) uit Oosterhout.

Was het dat? Nee hoor! Electric Castle heeft zoete lekkernijen op het menu staan die regelrecht uit Willy Wonka’s Chocoladefabriek hadden kunnen komen, een breed aanbod aan drank en speciaalbieren, een dagelijks georganiseerde brunch en een Lidl die nog goedkoper is dan de supermarkt bij jou in de buurt. Wil je het nog goedkoper maken? Dan kan je je eigen vlees gratis laten bakken door een stel bbq-kings. Wat wil een mens nog meer?!

Logistiek: 7,2

Electric Castle
Photo: Thijs Jacobs / Festileaks

Electric Castle heeft voor een festival dat pas 6 jaar bestaat alles prima in orde. Er zijn weinig keuzes gemaakt waar men zich aan zou kunnen storen. Geen lange wachtrijen bij de ingang, wc’s en douches. Het terrein is prima bereikbaar met pendelbussen. Alles ligt dicht bij elkaar en het festival heeft een fantastische app. Maar toch kan Electric Castle nog veel leren van een festival als Rock Werchter. Zo valt het Roemeense evenement volgens de site te bereiken met de trein, maar staat daar niet bij aangegeven dat je nog een uur moet lopen vanaf het plaatselijke treinstation. Er is een wc-blok met geen sloten op de deuren, douches bevatten af en toe slechts een koud pisstraaltje en op de camping krioelt het van de mieren. Kortom, er is nog altijd werk aan de winkel!

Wij besloten Electric Castle dit jaar met de trein te bezoeken. Met een Interrail-pas kun je eenvoudig en goedkoop de tofste festivals én Europese steden met elkaar combineren. Zo reisden we eerder naar het Deense Roskilde en het Duitse Melt.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen wee aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2017.

Electric Castle Logo

Electric Castle 2024

Locatie
Roemenië
Cluj-Napoca, Roemenië
Datum 17-21 juli 2024
Tickets Kopen