Festivalrapport: Woo Hah! 2018 is de grootste, warmste en stoffigste editie aller tijden

Woo Hah
Foto: Ruben den Boer / Festileaks

Op een nieuwe en grotere locatie werd Woo Hah! 2018 afgelopen nacht afgesloten. Het is een nieuw, ander soort festival geworden nu de Spoorzone in hartje Tilburg is verruilt voor de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Van het knusse, stadse, Tilburgse Woo Hah! lijkt niet veel meer over. Nieuw is niet altijd beter, maar genoten van hiphop werd er tijdens het lustrum van het festival zeker.

Voor Festileaks was Sjors Grol erbij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen voor tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Woo Hah 2018 volgens de bezoekers:

Line-Up: 6,6

Woo Hah
Foto: Ruben den Boer / Festileaks

Ken je die grap van Cardi B, Action Bronson, GoldLink en Tekashi69 die op Woo Hah! gingen optreden? Juist, ze kwamen niet. Desalniettemin gaven J. Cole, A$AP Rock, Joey Bada$$ en Playboi Carti wél gewoon een show in Hilvarenbeek, maar niet iedereen wist het publiek te overtuigen. “Persoonlijk vond ik dat alleen J. Cole een echte show weggaf. Lil Pump was na vijf liedjes alweer weg. Migos, A$AP Rocky en Joey Bada$$ kwamen allemaal minimaal een half uur te laat en leken er ook niet echt zin in te hebben,” vertelt de Bredase Jason (24). 

Het jongere publiek kwam wat meer – en misschien ook wel beter – aan zijn trekken. Met Jacin Trill, Mula B, Boef en Flonti Stacks (het alias waar Ronnie Flex harde trap mee maakt) is het festival afgestapt van het regionale talent en laat het ook jeugdige Nederlandse publiekstrekkers toe. “Fijn”, zo vindt Jerry (15) uit Rotterdam. “Want nu kan ik ook kennis maken met andere soorten hiphop.”

Randprogrammering: 6,9

Woo Hah
Foto: Ruben den Boer / Festileaks

Het festival heeft zijn best gedaan om de grote, nieuwe locatie een echt Woo Hah!-tintje te geven. Met een skatepark in het midden van het terrein, waar ’s avonds ook gewoon werd gefeest, lijkt de old skool vibe soms terug te keren op het geheugen van de Woo Hah!-ganger. Het festival kreeg ook een voetbaltintje. Terwijl de met vlaggen zwaaiende Fransen hun land op het festival wereldkampioen voetbal zagen worden, waren de aanwezige Kroaten iets minder content met de prestatie van hun ploeg. Volgens Felicia (22) uit Brussel ontbrak het aan waterpret op het festival. “Je had met het meer aan de zijkant veel meer waterplezier toe kunnen voegen. Dat had met deze warmte overdag veel goed gemaakt.”

Sfeer: 8

Woo Hah
Foto: Ruben den Boer / Festileaks

“Bij Woo Hah! hangt een vibe die je zelden ergens anders tegenkomt”, was getekend door zo’n twintig festivalgangers die de sfeer probeerden te omschrijven. Het is de combinatie van een ontzettende rust aan de zijkant van een stage met de hossende massa mosh pits die de hiphopper zich thuis laten voelen. Daar komen dan ook nog eens tropische temperaturen bij en voila: een goede sfeer is snel gemaakt.

Ondertussen gaat op de camping de zoektocht naar Noah – die op Woo Hah! 2016 zoek was geraakt – gewoon vrolijk door. Roep eenmaal zijn naam en je hoort hem vervolgens een paar uur lang tot achteraan de camping verder schallen.

Locatie: 7,1

Woo Hah
Foto: Ruben den Boer / Festileaks

De Beekse Bergen kennen we natuurlijk al van festivals als Best Kept Secret en Decibel Outdoor, maar ook Woo Hah! mag zich er dit jaar – en in 2019 ook weer – vestigen. Dat de Spoorzone verleden tijd is, kon nog niet iedereen goed verkroppen. “De oude locatie ademde echt hiphop”, vindt Eindhovenaar Surendley (22). “Het is gewoon even wennen, want het is iets commerciëler. Ook hadden ze wel meer wc’s en waterposten neer mogen zetten.”

Wie op Best Kept Secret is geweest ziet vrij snel dat de inrichting op Woo Hah! niet veel anders was. Wat wel verschilde met Best Kept Secret was dat het sinds dat weekend eigenlijk niet meer heeft geregend. De stofwolken die elke mosh pit weer omhoog kwamen zullen bij menig bezoeker tot een stevige hoest hebben geleid op maandagochtend. Mondkapjes en omgekeerde bandana’s de modetrends van deze editie van Woo Hah!.

Eten en drinken: 7,1

Woo Hah
Foto: Ruben den Boer / Festileaks

Over het eten was weinig te klagen in Hilvarenbeek. Woo Hah! heeft niet het meest uitgebreide assortiment, maar de prijzen worden nooit heel erg hoog. Met een prijs van €2,75 per muntje, kon je vaak voor een aardige prijs (lees 1, 2 of 3 muntjes) alles halen wat je wilde. Ook waren er genoeg plekken waar je tijdens het eten even kon zitten of liggen.

Wat indruk maakte op het publiek waren de kokosnoten met cocktails én het ingegraveerde Woo Hah! logo. Enige nadeel: kokosnoten zijn hard. Wie kokosnoten niet in de prullenbak maar op de grond gooit, laat een struikelblok na voor degene die erachter loopt.

Logistiek: 6,4

Woo Hah
Foto: Ruben den Boer / Festileaks

De OV-fietsen waren op Tilburg Centraal in een rap tempo weg, wat betekende dat een aantal weekend- en dagjesmensen hun slaapplek in de stad herbergden. Met de fiets is het festival prima bereikbaar en ook besloten een paar diehards om de oversteek van stad naar Beekse Bergen met de voet te doen.

Het grootste probleem leek zaterdag overdag te zijn. Mensen zaten een uur in de brandende zon in hun auto gezeten om de laatste kilometers af te leggen. “Dat kon je best wel onmenselijk noemen”, vond Rotterdammer Mitchell (26). “Als je dan eenmaal een parkeerplek had, was je ook snel op het festival, maar ik heb me daar toch een partij lopen verfikken in die auto.”

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2017.