Het grote festivalinterview met Warhaus

Warhaus

Vlak voor zijn optredens op Lowlands, Pukkelpop en Bruis festival sprak Festileaks Maarten Devoldere. Een van de frontmannen van Balthazar en geestelijk vader van Warhaus spreekt onder andere over zijn komende shows, een festival in Afrika, zijn inspiratiebronnen en nog veel meer.

Een drukke zomer

“Het festivalseizoen gaat tot nu toe heel goed. We spelen in heel Europa: Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Wit-Rusland, Oekraïne. We zijn bijna overal geweest. Na de tour met de vorige plaat proberen we nu te spelen waar we vorig jaar niet waren. Zo verdelen we dat een beetje.”

Met Balthazar in de studio

“Tussendoor zit ik in België met Balthazar in de studio voor de nieuwe plaat. In het weekend ben ik op pad met Warhaus, maandag t/m woensdag zit ik thuis en de rest van de week speel ik met Balthazar. Hopelijk is de plaat begin 2019 af. Volgende zomer is het namelijk de bedoeling dat we weer op festivals staan. ”

Balthazar
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

De festivalshow van Warhaus

“De setlist bestaat uit een goede mix van onze twee albums. Live spelen we heel extravert, zodat alles wordt uitvergroot ten opzichte van de plaat. We hebben ook extra percussie in de vorm van trommels en bongo’s. Dat maakt het geheel wat zomerser. Toch wil ik dat rock & roll gevoel van een kleine popzaal ook overbrengen op een groot festivalpubliek.”

“Op de grote festivals is mijn vriendin Sylvie er meestal wel bij, dus ook op Lowlands en Pukkelpop. Altijd tof. Ze heeft een aparte manier van dansen, dus live speel ik soms grooves waar ik haar in m’n hoofd op zie bewegen. Daarnaast zingt ze natuurlijk ook veel op de tweede plaat. Toch gaat ze lang niet altijd mee, want we houden de romantiek en de business graag gescheiden.”

Piramides van licht

“Ook hebben we tijdens de show enorme lichtbakken op het podium, een soort piramides eigenlijk. Daar kunnen we van alles mee doen, erg chic. Als Warhaus vinden we het ook belangrijk om een bepaalde sfeer te kunnen neerzetten. Zeker op een festival maakt zo’n grote set-up indruk.”

Nick Cave en Katy Perry ter inspiratie?

“Ik kan iedereen aanbevelen om deze zomer Nick Cave te gaan zien. Als je het mij vraagt wordt hij alleen maar beter en z’n liveshows zijn geen uitzondering. Hij is een grote inspiratie voor mij als artiest.”

“Onbewust steek je als artiest altijd wel wat op wanneer je iemand anders ziet optreden. Dat is overigens niet alleen op festivals zo. Zelsf als je in de supermarkt loopt en Katty Perry hoort kan dat onbewust iets met je doen.”

Favoriete festival

“Glastonbury was een geweldige ervaring. Niet alleen de muziek, maar ook alles eromheen. Het is daarnaast zo groot dat je er een week kunt rondlopen en dan heb je nog niet alles gezien. Je merkt ook dat die topmuziek in de Engelse cultuur zit ingebakken. België en Nederland zijn echte festivallanden, maar Engeland is de overtreffende trap.”

Warhaus

Afrika als eerste festivaloptreden

“Het eerste festival waar ik ooit heb gespeeld was het Oppikoppi festival in Zuid Afrika. Dat was een heel bijzondere ervaring. We sliepen bijvoorbeeld in hutjes op een berg. Niemand kende ons daar, maar toch stond het vak voor het podium vol. Dat was heel tof om te zien. Dat festival kan ik iedereen aanraden: heel vredig, maar ook heel rock & roll. En die setting is uiteraard fantastisch.”

“Ik heb trouwens geen flauw idee hoe we daar terecht zijn gekomen, maar volgens mij was het een samenwerking met Pukkelpop. Er waren namelijk nog meer Belgische bands die daar een show gaven.”

Over de hekken klimmen

“De laatste jaren ben ik niet meer zo’n echte festivalganger, omdat ik tegenwoordig niks anders doe dan festivals bezoeken als artiest. Vroeger was dat wel anders. Vanaf mijn veertiende ging ik elk jaar naar festivals. Ik heb in die periode bijvoorbeeld vaak Dour bezocht.”

“In de eerste jaren probeerde ik ook heel vaak gratis naar binnen te sneaken, bijvoorbeeld door over hekken te klimmen.” Lachend: “Nu is dat niet meer nodig, nu mag ik op de guest list.”

Kippenvel bij Sonic Youth

“Toen ik 16 was zag ik Sonic Youth voor het eerst live. Ik kende de band toen nog niet zo goed. De eerste helft speelde ze gewoon nummers, en de tweede helft was het puur herrie. Het mag dan wel heel arty-farty klinken, maar dat was zo indrukwekkend. Ze bezorgden me een uur lang kippenvel. Het ging nooit in de maat, maar toch was het perfect.”

Warhaus

Warhaus is een project van Maarten Devoldere, een van de twee frontmannen van de band Balthazar. Warhaus debuteerde in 2016 met de single “The Good Lie”. Na zijn single heeft Devoldere twee albums uitgebracht in amper één jaar tijd. Sinds zijn debuut heeft de Belg al veel optredens mogen geven. Zo stond hij vorig jaar nog op Dauwpop, Down The Rabbit Hole en Rock Werchter. Dit jaar zie je hem nog op Lowlands, Pukkelpop en Bruis festival.

Lowlands Logo

Lowlands 2024

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 16-18 augustus 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen

Wat zegt de community? 💬

Over de auteur ✍️

Ruben Den Boer

Speelt alles van Moderat en St. Vincent, tot Spinvis en Brockhampton af op zijn aftandse platenspeler. Heeft aan het eind van zijn geld altijd een stukje festival over en is er heilig van overtuigd dat Kendrick Lamar de beste rapper ooit is.

Meer van Ruben