Het nieuwe album van alt-J: alles wat we tot nu toe weten

Alt-j
Photo: Gabriel Green

Op 28 september komt de vierde plaat van alt-J uit, maar volledig nieuw is het niet. Het aanstaande album heet Reduxer en is een “reimagined” versie van Relaxer. Over alle tracks is een ander sausje gegoten waardoor het album een hele nieuwe gedaante aanneemt. Wat weten we tot nu toe over de nieuwe plaat?

Het ontstaan van Reduxer

REDUXER / UK & Ireland Tour Announce. It’s no secret that we love and are influenced by hip-hop, and it’s always been a dream of ours to work with hip-hop artists in re-imagining our music. With REDUXER that dream has come true. We couldn’t be happier with the results. This album is truly global, featuring rappers and producers from all over the world. After a very long time in the making, we are stoked to share it with you all. More exciting news. We will be going out on the road in the UK and Ireland this Autumn for seven shows including a special performance at the Royal Albert Hall. Tickets go on-sale on Friday 20th July at 9am from our website. Pre-order the new album ‘REDUXER’ from the link in our bio, or for 48 hour early access UK tour tickets use the URL below. Pre-order REDUXER + early access UK tour tickets: https://alt-j.lnk.to/altjStoreFA

Een bericht gedeeld door alt-J (@unrealaltj) op

De geruchten gingen al even rond, maar afgelopen zomer bevestigde het Britse indie-trio dat ze bezig waren met een nieuw album. Op 15 juni brachten ze de eerste single van het nieuwe album uit, en speelden deze live bij de Stephen Colbert Show. Al snel werd duidelijk dat het nieuwe album zal bestaan uit hernieuwde uitvoeringen van tracks afkomstig van het laatste alt-J album Relaxer.

Een maand later, op 17 juli, gaven de heren van alt-J tekst en uitleg in een Instagram-post. Ze zeiden dat ze altijd enorm fan van hip hop zijn geweest en dat het genre hen altijd heeft beïnvloed. Daarnaast lieten ze weten dat het altijd hun droom is geweest om samen te werken met hip hop artiesten, en dat die droom met Reduxer eindelijk uitkomt.

Artwork en tracklist

alt-J - Reduxer

In hun Instagram-bericht zeiden de Britse boys al dat hun nieuwe album “truly global” zou worden, met rappers en producers van over de hele wereld. De tracklist bewijst dat ze geen ongelijk hadden. De nummers van Relaxer werden onder handen genomen door o.a. een Australische (Tuka), een Duitse (Kontra K), en een Franse (Lomepal) rapper. Daarnaast komen we achterop de hoes ook een paar bekendere namen tegen zoals Pusha T, Goldlink en Little Simz.

Wat verder opvalt is dat Reduxer meer tracks heeft dan zijn voorganger Relaxer. Dat komt omdat er van ‘3WW’, ‘In Cold Blood’ en ‘Hit Me Like that Snare’ niet één, maar twee nieuwe versies worden uitgebracht. Waren beide versies zo goed dat alt-J niet kon kiezen?

 1. 3WW (Feat. Little Simz) [OTG Version]
 2. In Cold Blood (Fest. Pusha T) [Twin Shadow Version]
 3. House of the Rising Sun (Feat. Tuka) [Tuka Version]
 4. Hit Me Like That Snare (Jimi Charles Moody Version)
 5. Deadcrush (Feat. Danny Brown) [Alchemist X Trooko Version]
 6. Adeline (Feat. Paigey Cakey and Hex) [ADP Version]
 7. Last Year (Feat. GoldLink) [Terrace Martin Version]
 8. Pleader (Feat. PJ Sin Suela) [Trooko Version]
 9. 3WW (Feat. Lomepal) [Lomepal Version]
 10. In Cold Blood (Feat. Kontra K) [Kontra K Version]
 11. Hit Me Like That Snare (Feat. Rejjie Snow) [Rejjie Snow Version]

2. ‘In Cold Blood’ (Fest. Pusha T) [Twin Shadow Version]

In totaal hebben we al drie singles te horen gekregen. ‘In Cold Blood’ was daar de eerste van. Dit was de track die de band op 15 juni live bij Steven Colbert in de studio speelde. Het nummer krijgt een totaal andere sound door de samenwerking met Twin Shadows, een singer-songwriter en producer afkomstig uit de Dominicaanse Republiek. Daarnaast vult Pusha T de track aan met zijn rhymes.

5. Deadcrush (Feat. Danny Brown) [Alchemist X Trooko Version]

Op 17 juli kondigde alt-J officieel hun nieuwe album aan. Op diezelfde dag brachten ze de tweede single van de nieuwe plaat uit. Alchemist, de vaste DJ van rapper Action Bronson, en producer Trooko gaven hun eigen draai aan ‘Deadcrush’. Door de samenwerking met Danny Brown werd nogmaals bevestigd dat we veel hip hop gaan horen op Reduxer.

1. 3WW (Feat. Little Simz) [OTG Version]

Dat de nummers totaal veranderd worden was al duidelijk na de eerdere singles. De laatste vooruitgestuurde single, ‘3WW’, is echter de overtreffende trap. De openingstrack begint niet met de lange intro van het origineel die volledig instrumentaal is, maar met de harde bars van rapster Little Simz die de eerste minuten van de nieuwe versie volledig opeist. Het wordt bijna lastig om het origineel te herkennen, dat belooft wat voor Reduxer.

Droomsetlist op Spotify

Een jaar geleden vroegen we jullie naar jullie favoriete alt-J tracks. Kun je geen genoeg krijgen van alt-J? Check dan jullie Droomsetlist op ons Spotify-kanaal! Kan de lijst binnenkort uitgebreid worden met materiaal van Reduxer?

alt-J

Foto: Gabriel Green

alt-J brak in 2012 vanuit het niets door met debuutalbum An Awesome Wave, waarvoor ze meteen een Mercury Prize wonnen. In datzelfde jaar was het trio al op Lowlands te zien. Met het tweede album This is All Yours, uit 2014, heeft de band hun geluid nog verder uitgediept. Zo lag op dat album meer de nadruk op langzame opbouw en elektronica. Inmiddels heeft alt-J hun derde album ook al uitgebracht, en zijn ze niet meer weg te denken van de festivals. De band heeft een sterke live-reputatie, met nadruk op een indrukwekkende lichtshow. Nieuw materiaal is in aankomst, mogen we al hopen alt-J in 2019 terug te vinden op de festivals?