Alt-J knalt Best Kept Secret 2022 open met zachte nummers en harde visuals

alt-j bks 2022
Photo credit: Jokko / Best Kept Secret Festival

Na vier lange jaren zijn de mannen van alt-J weer terug op Nederlandse bodem, en dat hebben we geweten ook! Op de vrijdagavond van Best Kept Secret trapten ze af als eerste headliner en daarmee is gelijk de toon gezet. Met een show van geweldige visuals, knallers van nummers en oorverdovende stiltes was het een waardige opener van het headline-weekend, dat al zo lang met dikke stift in onze agenda staat.

Met The Strokes in hun kielzog, weet Alt-J dat de verwachtingen voor de eerste headline act van BKS hooggespannen zijn. Een nog half-dansend publiek, afkomstig van Jessie Ware, staat vol anticipatie te wachten op het moment dat de eerste klanken over het strand van Best Kept Secret klinken. En het wachten duurt niet lang. Na het uitgaan van de lichten, trek een zachte bastoon de aandacht van het publiek. Al verandert deze snel in een dreunend geluid dat het veld tot in de grassprieten laat trillen. De (bas)toon is gezet!

Photo credit: Jokko

Vlijmscherpe visuals en galmende koren

Waar de show met harde klanken is begonnen, wordt het zwaartepunt al snel verschoven naar de visuals. De eerste paar nummers worden vergezeld door krachtige beelden en lichten, die het geheel naar een hoger niveau tillen. Of het nu donkere tunnels zijn waar we doorheen worden geleid, of het sereen branden van kaarsen. Met als één van de visuele hoogtepunten ‘Tessellate’, waarin het publiek werd meegenomen in een onderwaterwereld van kwallen, vissen en een intimiderende haai – die niet had misstaan in een Jaws spin-off.

Ondanks de weinige interactie met het (in aantal zuinige) publiek, weten de Britten vanaf ‘Mathilda’ iedereen mee te krijgen. In één van zijn spaarzame uitspraken naar het publiek vraagt zanger Joe Newman dan ook iedereen om uit volle borst mee te zingen, waarin hij in zijn wenken op wordt bediend. De tweede helft van het optreden is officieel afgetrapt! Met ‘Taro’ en ‘Fitzpleasure’ als andere hoogtepunten, waarbij het publiek als kerkelijk koor hun stemmen laat horen.

Photo credit: Jokko

The best for last

Na deze nummers is het einde in zicht en is het tijd voor de toegift. Met de manier waarop iedereen in het publiek elkaar aankijkt, is het duidelijk welke knallers van nummers nog gaan komen. En ja hoor, de eerste tonen van ‘Left Hand Free’ vinden al snel hun weg over het veld. Alle kwaliteiten van de band komen in dit nummer naar voren; zachte coupletten, harde refreinen en dromerige visuals. Met – hoe kan het ook anders – het prachtlied ‘Breezeblocks’ als waardige afsluiter van het optreden. Waar het passende ‘Please don’t go’ nog nagalmt als de drie bandleden het podium verlaten.

Photo credit: Jokko

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2023

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 9-11 juni 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen