Alles wat we nu weten over de albumrelease van Muse op 9 november

Muse 2018
Photo: Patrick McPheron

Op 9 november verschijnt Muse’s Simulation Theory. Inmiddels zijn er al een aantal tracks van de opvolger van Drones uitgebracht. Maar wat is het overkoepelende verhaal? En liggen de Europese festivals nog in het verschiet? We zetten alles even voor je op een rijtje.

Een nieuw geluid, een nieuw verhaal?

Muse deelde dit jaar mondjesmaat de tracks van het nieuwe album. Zo werd ‘Dig Down’ in mei 2017 al als single uitgebracht. In de afgelopen weken verschenen ook ‘The Dark Side’ en ‘Pressure’. We horen in ieder geval een geluid dat beduidend anders is dan Drones uit 2015: door de afwezigheid van hevige gitaarriffs ligt de nadruk meer op synthesizers en vocalen. Tot nu toe is eigenlijk alleen ‘Pressure’ een uitzondering op deze regel. Toch is meteen duidelijk dat dit een Muse-album is: de opvallende akkoordprogressies en zweverige stem van Matthew Bellamy zijn onmiskenbaar.

De uitgebrachte tracks laten dus een zachter geluid horen. Maar hoe zit het met het verhaal? Wordt dat even indrukwekkend als de soldaat die na indoctrinatie verandert in een human drone – en daarmee de hoofdpersoon van Drones is? In een interview met muziekblog NME bevestigt Bellamy dat het verhaal zich afspeelt in een gesimuleerde wereld. Het idee van ‘Thought Contagion’ is dat gedachtes van anderen besmettelijk kunnen zijn en jouw eigen ideeën verdringen. Bellamy noemt de conservatieve Amerikaanse media hierbij als inspiratiebron.

Artwork en tracklist

Kyle Lambert is verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe album. Regisseur Lance Drake dirigeerde de tot nu toe verschenen videoclips, die een vergelijkbaar design hebben. De inspiratie voor de clip van ‘Thought Contagion’ haalde hij uit de serie Teen Wolf.

De volledige tracklist van het album is inmiddels ook naar buiten gebracht. Ondanks het feit dat er al 5 nummers de wereld in zijn geslingerd, kunnen we nog uitkijken naar 6 ‘nieuwe’ tracks. Op de deluxe-versie van het album verschijnen daarnaast enkele alternatieve- of akoestische versies van deze nummers.

 1. ‘Algorithm’
 2. ‘The Dark Side’
 3. ‘Pressure’
 4. ‘Propaganda’
 5. ‘Break It To Me’
 6. ‘Something Human’
 7. ‘Thought Contagion’
 8. ‘Get Up and Fight’
 9. ‘Blockades’
 10. ‘Dig Down’
 11. ‘The Void’

Tourdata

Muse
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Lang waren er geen tourdata voor festivals in 2019 bekend. Wél werd het Goffertpark in Nijmegen aangekondigd als venue. Gistermiddag werd echter bekend dat de band Rock Werchter 2019 zal afsluiten.

Muse

http://https://www.youtube.com/watch?v=h2eKImKZviw

Muse is een rockband uit Teignmouth, Engeland. Na het verschijnen van het debuutalbum Showbizin 1999 volgde de grote doorbraak met Origin of Symmetry in 2001. Nummers als ‘Plug In Baby’, ‘Bliss’ en ‘Feeling Good’ werden internationale hits. Met het eveneens geprezen Absolution uit 2003 groeide Muse uit tot een headliner van wereldformaat. Het jaar daarna stond het Engelse trio voor het eerst als afsluiter op festivals als Glastonbury en Pinkpop. Inmiddels heeft de band al zeven studioalbums uitgebracht en daarvan miljoenen platen verkocht. De achtste plaat Simulation Theory verschijnt op 9 november van dit jaar. De nieuwste single ‘Pressure’ is net uit.

Het laatste festivaloptreden van de heren in De Lage Landen is al weer twee jaar geleden; in 2016 deed Muse Lowlands aan. In 2019 staat de band op Rock Werchter.