Rammstein heeft geen introductie nodig; al sinds de jaren ’90 maakt de Duitse metalband zichzelf onsterfelijk. Dat doen ze door onvergetelijke shows te geven, unieke muziek te maken en door de wereld te verbluffen met de Duitse taal. Het maakt dat ze anno 2018 een ware cultstatus hebben verworven. Vijf redenen bedenken waarom iedereen Rammstein op de festivals van 2019 wil zien, was dan ook geen grote uitdaging. 

1. VUUR!

VUUR! (of FEUER!, zoals de Duitsers zouden zeggen) is een essentieel onderdeel van elke Rammstein-show. Er gaat bijna geen nummer voorbij zonder dat er letterlijk met vuur gespeeld wordt. De heren worden ook steeds creatiever; logo’s die in de fik staan, vuur spuwen, vuurzwepen, handheld vlammenwerpers. Niets is Rammstein te gek. Gelukkig hebben alle leden een pyrotechnisch certificaat op zak, anders mochten ze niet eens op het podium staan tijdens hun eigen shows.

2. De indrukwekkende setlist

Rammstein Setlist Festival de Nîmes 2017, Tour 2017

Het debuutalbum van Rammstein dateert alweer uit 1995. Sindsdien heeft de Duitse metalband in slechts zes studioalbums een geweldig repertoire opgebouwd. Zo ontbreken de hits ‘Du Hast’, ‘Sonne’ en ‘Keine Lust’ zelden in de setlist. Naast brute metalnummers wordt er ook af en toe gas terug genomen, bijvoorbeeld met het betoverende ‘Seeman’ en ‘Engel’ (je moeder gelooft het misschien niet, maar voor Rammstein is dat gas terug). Tijdens hun laatste show speelden ze zelfs een Depeche Mode-cover, een voorbode voor hun komende tournee?

3. Nieuw materiaal

Rammstein
Foto: Bart Heemskerk

Nu we het geweldige repertoire van Rammstein hebben besproken, is het tijd om vooruit te kijken. De kans is namelijk groot dat Rammsteins volgende tour in het teken staat van een nieuw album. De band zegt ‘album nummer zeven‘ bijna af te hebben. De echte fans zullen blij zijn, want de laatste Rammstein plaat mocht dit jaar alweer negen kaarsjes uitblazen.

4. Extra lessen Duits

Misschien heb je vroeger geen lessen Duits gehad, of ben je met een schamele 5,5 geslaagd. Geen nood, Rammstein ist hier um dich zu unterrichten! De band heeft genoeg lyrics die je na een paar keer eenvoudig meezingt. Begin eenvoudig met het refrein van ‘Amerika’ en werk jezelf via ‘Du Hast’ en ‘Sonne’ naar een hoger niveau in de Duitse taal. Voor je het weet zing je ‘Seeman’ met tranen in je ogen mee.

5. De onvergetelijke show


Tijdens ‘Mein Teil’ is leadzanger Till Lindemann verkleed als bloederige slager en zet hij een enorme pan in de fik (VUUR!) terwijl zijn toetsenist erin zit. Ohja, en ondertussen zingt hij in een enorm slagersmes. Ja, de shows van Rammstein zijn werkelijk waar onvergetelijk. Ze zijn dan wellicht enorm geregisseerd, maar het zorgt ervoor dat hun show meer dan een concert wordt. Het wordt een optreden, een musical, een verhaal, een statement. Dat alleen lijkt ons al genoeg reden waarom iedereen de band op de festivals in 2019 zou moeten willen zien.

Rammstein

Rammstein
Foto: Bart Heemskerk

Het Duitse zestal behoeft eigenlijk geen inleiding. Ze maken al sinds de jaren ’90 de wereldwijde metalscene onveilig. Van de klassiekers als ‘Du Hast’ en ‘Ich Will’ tot de schunnige teksten van ‘Pussy’: het is bijna onmogelijk om Rammstein niet te kennen. De groep bracht sinds 1995 zes studioalbums uit, waarvan de meest recente alweer uit 2009 dateert. Op dit moment zijn ze druk bezig met de afronding van hun zevende studioalbum.

Ondanks dat de band zuinig is met het uitbrengen van nieuwe albums laten ze hun fans niet in de steek. De heren tourden ook zonder nieuwe muziek de wereld rond en spelen iedere festivalweide plat. Rammstein pronkte de afgelopen jaren bovenaan de affiches van Rock Werchter, Pinkpop, Graspop, Hellfest en Download.

Win 2 tickets voor Pohoda Festival!

Deze hele week maak je bij Festleaks kans op 2 weekendtickets inclusief camping voor Pohoda Festival in Slowakije. Samen met een vriend of vriendin genieten van onder andere Liam Gallagher, Lykke Li, The 1975 en Mura Masa onder een stralende zomerzon: kekke deal toch?