‘You’ve Got The Love’ van Florence + the Machine is 10 jaar oud

Photo: Stephan Flad (Melt 2018)

Het is alweer tien jaar geleden dat we werden betoverd door Florence + The Machine met de cover op ‘You’ve Got The Love’. Een mooi moment om verder in de song te duiken. Wat is het verhaal achter deze hit?

Voordat het nummer in de handen van Florence Welch viel, stond het bekend als ‘You Got The Love’ van The Source & Candi Staton. Het liedje is maar liefst drie keer een hit geweest, maar die van Florence + the Machine kunnen we gerust het grootste succes noemen. Het nummer werd origineel in 1986 opgenomen, met alles behalve een sprookjesachtige en romantische betekenis. Classic Florence + The Machine dus. Het origineel werd namelijk opgenomen voor een video over de (destijds) dikste man ter wereld en zijn streven en strijd in het verliezen van gewicht.

In 2008 speelde Florence + the Machine voor het eerst hun eigen versie van het liedje, op Bestival in Engeland. Tot de dag van vandaag zegt Welch in verschillende interviews dat ze zich nog weet te herinneren wat voor euforisch gevoel ze had toen het nummer op dat moment zo goed werd ontvangen door het publiek.

Ondanks dat het nummer al te beluisteren was op de B-kant van de single Dog Days Are Over, brak het pas door in de hitlijsten in 2009. Het nummer stond toen als bonus op het debuutalbum Lungs van de band.

Iedereen houdt van ‘You’ve Got The Love’

Bij liveconcerten is deze hit onmisbaar. Elke zaal of festival zingt het nummer luidkeels mee. ‘You’ve Got The Love’ valt niet alleen bij het publiek in de smaak. Ook andere wereldbands lijken verliefd te zijn geworden op dit nummer. Zo coverden ook Kasabian en The xx de versie van Florence. In 2017 speelde The xx het nummer tijdens de Londense Brixton Awards samen met Florence Welch.

Florence +The Machine

Florence + The Machine

De Britse band Florence + The Machine brak door dankzij het welbekende SXSW Festival. Festivaloptredens op onder meer Glastonbury en Reading & Leeds Festival waren het gevolg. Daarna ging het snel. Het debuutalbum Lungs, met daarop hits als ‘Kiss With a Fist’ en ‘You’ve Got The Love’, was een doorslaand succes. Inmiddels heeft de band drie studioalbums op zak met daarop een arsenaal aan meezingers. Het vierde album High As Hope zag eerder dit jaar het licht. Met een nieuwe tournee doet Florence onder andere Ahoy Rotterdam en het Antwerpse Sportpaleis aan.

Over de auteur

Alejandra Broersma

Chef Planning en manusje-van-alles bij de FL feestcommissie. Student Kunst en Economie. Binnen het team bekend als de nerd die alle series kijkt. Geobsedeerd met Tame Impala en Arctic Monkeys maar kent ook alle foute twerkhits. Op festivals vaak achter de schermen aan het werk, maar in mijn vrije tijd ook wel front row te vinden als de gillende en huilende fangirl.

Meer van Alejandra