50 Jaar Pinkpop: de speciale band met Pearl Jam

Pearl Jam, Pinkpop 2018
Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

Soms krijgt een band een speciale connectie met een festival omdat ze er zo vaak hebben opgetreden, zoals Editors op Rock Werchter. Met Pearl Jam en Pinkpop werkt het net in de andere richting: het liep zo vaak mis dat toen het uiteindelijk toch gebeurde, de aankondiging alleen al legendarisch was. Daarom een mooi overzicht van het bijzondere huwelijk tussen de band en het festival.

Het kon haast niet beter beginnen. In hun eerste Europese tour in 1992 passeerde Pearl Jam langs Pinkpop en gaf daar een legendarisch concert. Hoe dat verhaal is afgelopen, werd vorig jaar eindeloos herhaald. Kern van de zaak: Eddie Vedder sprong van een tv-kraan in het publiek. In 2000 kwam de band terug op Pinkpop. Om vervolgens achttien jaar weg te blijven. Wie had kunnen bedenken dat het zo lang zou duren voor ze weer in Landgraaf zouden staan?

Een leger van gemiste kansen

Achttien jaar, zes gemiste kansen. Elke keer weer kwam er iets tussen, waardoor de Nederlandse fans moesten uitwijken om de band te zien. Geboortes, de inwijding van de Ziggo Dome, examens van de kinderen, terreurdreiging… Als extra zout in de wond slaagde Rock Werchter erin de band in die periode maar liefst vier keer te strikken. Aan de andere kant hadden de Belgen wel vijftien jaar moeten wachten op hun eerste Pearl Jam passage.

2018 breekt de ban

Van Rock Werchter hadden we geleerd om nooit zeker te zijn van een Pearl Jam concert tot de heren op het podium staan, maar op 15 juni was het dan eindelijk zo ver. En jullie waren lyrisch. Een setlist waar je stijl van achterover sloeg, een band in topvorm en Eddie die herinneringen ophaalde aan het concert van 1992. De ontlading was gigantisch en die achttien jaar wachten waren meteen vergeten en vergeven. Maar de volgende keer mag het toch iets minder lang duren.

Pearl Jam

Pearl Jam, Pinkpop 2018
Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

Pearl Jam zag in 1990 het levenslicht en was in de beginjaren de gedoodverfde opvolger van grunge-grootheden als Nirvana en Soundgarden. Later neigde de muziekstijl iets meer naar de classic en alternatieve rock. Met wereldhits als ‘Alive’, ‘Black’ en ‘Just Breathe’ groeide de band al snel uit tot een legendarische festivalact. Zo staat hun concert op Pinkpop 1992 bij vele bezoekers nog altijd in het geheugen gegrift. Het laatste album Lightning Bolt dateert alweer uit 2013, maar met een nieuwe Europese festivaltour en een opname in de Rock ’n Roll Hall of Fame is de band rond leadzanger Eddie Vedder nog altijd springlevend.

Pinkpop 2019

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

Pinkpop 2019 vindt plaats van 8 t/m 10 juni in het Zuid-Limburgse Landgraaf. Met de komende editie is Pinkpop het oudste festival jaarlijks terugkerende festival van Nederland, Europa en de wereld. Met Mumford & Sons en Fleetwood Mac zijn de eerste twee headliners bekend. Ben je benieuwd wie er kans maken op de andere headlinerspot? Check hier onze geruchtenlijst.

Wil je alvast genieten van de bands die volgend jaar op Pinkpop staan? Beluister dan onze Spotify-playlist van het festival.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Kopen