50 jaar Pinkpop: de Kalm Aan Laan

Pinkpop Kalm Aan Laan
Pinkpop 2017 | Foto: Bart Heemskerk

De toeters en bellen die je op festivals zoals Sziget, Lowlands en Down The Rabbit Hole om je oren geslingerd krijgt waren Pinkpop lange tijd ver te zoeken. Een grasveld, een paar podia en wat bier- en eettentjes; daar moest je het mee doen. Tot 2008, toen was daar opeens de Kalm Aan Laan.

Ok, zo veel toeters en bellen zijn er nu ook weer niet te vinden in de Kalm Aan Laan. Maar met de uitbreiding van het festivalterrein in 2008 werd Pinkpop toch meer een totaalbeleving. Op dit relatief jonge gedeelte van het Pinkpop-terrein kunnen festivalgangers tot rust komen, genieten van de zeldzame schaduw en vooral erg lekker eten.

Foodtrucks

Tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken uit het festival-landschap, maar elf jaar geleden waren ze nog een unieke verschijning: Foodtrucks. Het festivalpubliek ging steeds meer waarde hechten aan gevarieerd en kwalitatief hoogstaand voedsel. Pinkpop besluit hier op in te spelen, maar niet door zomaar de friettenten te vervangen. In plaats daarvan richt de organisatie een heel nieuw gebied in waar bezoekers terecht kunnen voor een scala aan foodtrucks. De Kalm Aan Laan was geboren. Jan Smeets claimt zelfs dat Pinkpop is begonnen met het inzetten van Foodtrucks op festival.

Pinkpop 2018
Foto: Luca Bopp / Festileaks

Elk jaar wordt er een flinke selectie aan foodtrucks uitgenodigd om een weekendje op Megaland te parkeren. Gevarieerd is dan ook een understatement als het om het aanbod gaat. Van vegetarische burgers en glutenvrij bier, tot gefrituurde sprinkhanen en Marokkaanse pannenkoeken. Sinds 2008 is er voor iedereen wel iets lekkers bij in de Kalm Aan Laan. In 2016 sleepte Pinkpop zelfs de Festileaks Festival Award in de wacht voor het beste eten en drinken, iets wat ondenkbaar was geweest zonder de Kalm Aan Laan.

Bonnefanten Pinkpop-up museum

Met de introductie van de Kalm Aan Laan breidt Pinkpop echter meer uit dan alleen het culinaire aanbod. Zo huisde van 2008 tot 2013 het Pinkpop museum in de Kalm Aan Laan. Sinds 2014 heeft dat echter plaats moeten maken voor een bijzondere samenwerking met het Maastrichtse Bonnefantenmuseum.

Elk jaar toont het museum een aantrekkelijke tentoonstelling in de Kalm Aan Laan. Zo was vorig jaar het werk van de Limburgse Melanie Bonajo te zien. Met de experimentele documentaire ‘Economy of Love’ behandelde de Limburgse een gevoelig onderwerp: activistische sekswerkers die gevangen zitten in een wereld vol misvattingen over intimiteit en seks. De samenwerking stopt echter niet in de Kalm Aan Laan. Op vertoon van een Pinkpop-bandje of dagkaart kun je het Bonnefantenmuseum nog eens gratis bezoeken.

Pinkpop 2017 | Foto: Bart Heemskerk

Welke tentoonstelling Pinkpopbezoekers in 2019 te wachten staat is nog niet bekend, wie weet is het toch weer tijd om terug te blikken op de vijftigjarige geschiedenis van het festival?

Verrassingen

Het leuke van de Kalm Aan Laan is dat het elk jaar anders is. Zelfs de meest doorgewinterde Pinkpopper kan zich telkens weer laten verrassen op dit bijzondere stukje Landgraaf. Van een Kop van Jut met Poetin’s hoofd van Amnesty International, tot een ANWB kletspaal waarmee je met artiesten kon bellen (2011); op de Kalm Aan Laan is niets te gek.

Af en toe kunnen bezoekers van de Kalm Aan Laan zelfs verrast worden door een optreden. Zo gaf Passenger in 2013 een verrassingsoptreden voor een klein publiek.

In 2019 zal de Kalm Aan Laan voor de elfde keer aanwezig zijn op het Pinkpopterrein, ongetwijfeld met nieuwe foodtrucks, een nieuwe tentoonstelling en genoeg verrassingen. Ben jij aanwezig op de vijftigste verjaardag van Pinkpop? Vergeet de Kalm Aan Laan dan niet te bezoeken, wellicht wordt er opnieuw geschiedenis geschreven.

Pinkpop 2019

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2017)

De jubileumeditie van Pinkpop vindt traditiegetrouw weer in het Pinksterweekend plaats op 8, 9 en 10 juni 2019. Bevestigde namen zijn tot nu toe onder andere Fleetwood Mac, Mumford and Sons en Tenacious D. Voor de 50ste editie van het festival waren er geruchten dat Jan Smeets er een vierde dag aan wilde toevoegen, maar dit gaat waarschijnlijk niet gebeuren.

De ticketverkoop voor het festival gaat van start op zaterdag 16 maart 2019 om 10:00u. Voor meer informatie over de tickets kun je terecht op de officiële website van Pinkpop.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Kopen