Komende zomer staan de heren van Primal Scream onder andere op Best Kept Secret, maar voor het zover is reizen we terug naar 1994. Op 28 februari van dat jaar, precies één maand voor de release van Give Out But Don’t Give Up, bracht de band namelijk de eerste single van dit album uit. ‘Rocks’ bestaat vandaag precies 25 jaar en het is hoog tijd om dat te vieren!

In aanloop naar de uitgave van hun vierde album, Give Out But Don’t Give Up, brengt Primal Scream slechts één single uit, namelijk ‘Rocks’. Het nummer blijkt opvallend uit het genre classic rock te bestaan, zeker in tegenstelling tot het eerdere werk van de band. Het is dan ook niet voor niets dat de track en het daaropvolgende album worden gezien als de start van een muzikale koerswijziging. Vandaag de dag, precies 25 jaar na dit moment, is ‘Rocks’ nog steeds één van de grootste hits die de band ooit heeft geschreven.

Festival anthem

Al op 17 januari 1992, meer dan twee jaar voordat het nummer officieel uitkomt, speelt Primal Scream ‘Rocks’ voor het eerst live. Hierna is de track altijd vaste prik op de setlist gebleven en heeft zelfs een prominente plek weten te verkrijgen. Het nummer wordt namelijk vaak als afsluiter van de set gespeeld. Hoe kan het ook anders? ‘Rocks’ is dé ultieme song om nog één keer helemaal uit je dak te gaan en keihard mee te schreeuwen.

Wist je dat…

Primal Scream
  • … ‘Rocks’ tot vandaag de dag het hoogst genoteerde nummer is van Primal Scream? In het Verenigd Koninkrijk behaalde de song zelfs de zevende positie in de hitlijsten.
  • … de track is gecoverd door niemand minder dan Rod Stewart? Het nummer staat op zijn in 1998 uitgekomen When We Were the New Boys.
  • … de koerswijziging die ‘Rocks’ en Give Out But Don’t Give Up met zich meebrachten niet door iedereen positief ontvangen werd? Het album zou te veel lijken op de muziek van bands waar Primal Scream door beïnvloed was.
  • … de band zich in 2011 uitsprak tegenover het feit dat Theresa May het nummer gebruikte tijdens een conferentie? “Didn’t they research the political history of our band?”, is wat de heren zich afvroegen over het gebruik van hun track.
  • … ‘Rocks’ het meest live gespeelde nummer van de band ooit is? Het is slechts drie keer vaker gespeeld dan ‘Movin’ On Up’.

Primal Scream

De Schotse band Primal Scream vindt zijn oorsprong in Glasgow, in het jaar 1982. Vijf jaar later, in 1987, komt het debuutalbum Sonic Flower Groove uit. Inmiddels zijn we alweer 32 jaar en 11 albums verder en is de band niet meer weg te denken uit de rockmuziek. Komende zomer doen de heren opnieuw een ronde langs de Europese festivals en zijn ze onder andere te bewonderen op Best Kept Secret.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.