Dit waren de meest onvergetelijke festivaloptredens van 2019

Foto: Brantley Gutierrez

De Festivalacts Top 100 is los, maar kiezen tussen al die artiesten en optredens is geen gemakkelijke klus. Daarom helpen we je graag op weg. We nemen de festivals van 2019 onder de loep en bekijken wat jullie de beste optredens vonden op onder andere Pinkpop, Rock Werchter en Sziget.

Pinkpop 2019: Fleetwood Mac

Tijdens Pinkpop 2019 scheelde het niet veel of Armin van Buuren komt als beste uit de bus. Een dj als topact op Pinkpop! Maar zo gek werd het nog net niet, dankzij een een ongekend goed optreden dat Fleetwood Mac gaf op de slotdag van het festival. De band was de topact op het vijftigste jubileum van het festival en maakte de verwachtingen helemaal weer. Met hits als ‘The Chain’, ‘Dreams’ en ‘Go Your Own Way’ levert Fleetwood Mac een perfecte afsluiting van Pinkpop 2019.

Down The Rabbit Hole 2019: Foals

Foals
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Op Down The Rabbit Hole raakt het publiek niet tijdens de afsluiter, maar in de vooravond in extase. Foals vuurt hit na hit af op het publiek in Beuningen en zorgt voor een kolkende massa voor het hoofdpodium. Frontman Yannis Philippakis gaat tijdens ‘What Went Down?’ het publiek in en de band zorgt voor een indrukwekkende sit down. Wanneer de band uit Oxford afsluit met ‘Two Steps, Twice’ is het voor iedere duidelijk dat Foals het beste optreden van het weekend gaf.

Sziget 2019: Foo Fighters

Photo credit: Brantley Gutierrez

2,5 uur duurde het spectaculaire optreden van Foo Fighters op Sziget 2019. De band had slechts drie nummers nodig om het publiek te overtuigen. Na ‘All My Life’, ‘Learn to Fly’ en ‘The Pretender’ was het duidelijk: dit wordt een weergaloze greatest hits show. Een bomvol veld en een band met onuitputtelijke energie is de ultieme combinatie voor Sziget 2019.

Best Kept Secret 2019: Bon Iver

Photo: Ben Houdijk

Over het beste optreden van Best Kept Secret 2019 was weinig twijfel. In maar liefst de helft van de stemlijstjes werd Bon Iver aangeduid als de absolute favoriet. Magistraal, subliem en bloedmooi zijn slechts enkele krachttermen die bezoekers in Hilvarenbeek gebruikten. Justin Vernon en zijn band zorgen er voor dat het publiek het hele concert ademloos kijkt en luistert naar de prachtige nummers. Een verdiende winnaar.

Graspop 2019: Slipknot

Slipknot stond in 2019 voor de zevende keer op Graspop en zette het festival opnieuw in vuur en vlam. Het hele publiek springt mee wanneer Corey Taylor en zijn band hits als ‘Before I Forget’ en ‘Psychosocial’ speelt. Tijdens ‘Spit It Out’ blijft het publiek maar liefst vijf minuten op de grond zitten om daarna een gat in de lucht te springen. Dat de metalheads van Graspop de band inmiddels goed kennen blijkt wel uit het meebrullen van ieder nummer. Komt de band voor een achtste keer naar Dessel, dan wordt dat ongetwijfeld opnieuw een weergaloos succes.

Lowlands 2019: Tame Impala

Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

De troon van Lowlands 2019 is zonder enige twijfel voor Tame Impala. Zonder dat het nieuwste album, The Slow Rush, uit is geeft de band een hallucinant optreden. De lichtshow van de Australiërs zorgt er voor dat de Alpha alle kleuren van de regenboog te zien krijgt. Wanneer ook A$AP Rocky het podium betreedt is één ding zeker: dit is een optreden om nooit te vergeten.

Rock Werchter 2019: Muse

Photo: Ben Houdijk

Het slotakkoord van Rock Werchter 2019 was het hoogtepunt van het festival. Op zondag stond Muse op de planken van het Belgische festival. Fans staan vanaf het begin van de dag te wachten op Matt Bellamy en co. en worden beloond met veel spektakel. Het nieuwste werk loopt vlekkeloos over in oudere hits en met een dikke lichtshow en veel dansers is het een optreden om ‘u’ tegen te zeggen. Wanneer ook en enorm robotmonster op het podium verschijnt kent Rock Werchter 2019 een episch einde.

Festivalacts Top 100 Aller Tijden

Normaal organiseert Festileaks jaarlijks de competitie Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van de afgelopen zomer. Omdat er afgelopen jaar zo weinig te festivallen viel, trakteren we op een extra grote editie van de FAT 100. Festileaks countert die festivaldip met de Festivalacts Top 100 Aller Tijden.

De stemperiode liep van maandag 18 tot en met woensdag 27 januari. Op vrijdag 29 januari wordt de winnaar bekend. Een dag later, op zaterdag 30 januari tussen 15:00 en 18:00, delen we tijdens een speciale Festivalacts Top 100 uitzending op KINK Indie de rest van de lijst.

Eerdere winnaars van de FAT100 zijn Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017), Pearl Jam (2018) en The National (2019).