Advertisement

Dit waren de meest onvergetelijke festivaloptredens van 2019

Foto: Brantley Gutierrez

De Festivalacts Top 100 is los, maar kiezen tussen al die artiesten en optredens is geen gemakkelijke klus. Daarom helpen we je graag op weg. We nemen de festivals van 2019 onder de loep en bekijken wat jullie de beste optredens vonden op onder andere Pinkpop, Rock Werchter en Sziget.

Pinkpop 2019: Fleetwood Mac

Tijdens Pinkpop 2019 scheelde het niet veel of Armin van Buuren komt als beste uit de bus. Een dj als topact op Pinkpop! Maar zo gek werd het nog net niet, dankzij een een ongekend goed optreden dat Fleetwood Mac gaf op de slotdag van het festival. De band was de topact op het vijftigste jubileum van het festival en maakte de verwachtingen helemaal weer. Met hits als ‘The Chain’, ‘Dreams’ en ‘Go Your Own Way’ levert Fleetwood Mac een perfecte afsluiting van Pinkpop 2019.

Down The Rabbit Hole 2019: Foals

Foals
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Op Down The Rabbit Hole raakt het publiek niet tijdens de afsluiter, maar in de vooravond in extase. Foals vuurt hit na hit af op het publiek in Beuningen en zorgt voor een kolkende massa voor het hoofdpodium. Frontman Yannis Philippakis gaat tijdens ‘What Went Down?’ het publiek in en de band zorgt voor een indrukwekkende sit down. Wanneer de band uit Oxford afsluit met ‘Two Steps, Twice’ is het voor iedere duidelijk dat Foals het beste optreden van het weekend gaf.

Sziget 2019: Foo Fighters

Photo credit: Brantley Gutierrez

2,5 uur duurde het spectaculaire optreden van Foo Fighters op Sziget 2019. De band had slechts drie nummers nodig om het publiek te overtuigen. Na ‘All My Life’, ‘Learn to Fly’ en ‘The Pretender’ was het duidelijk: dit wordt een weergaloze greatest hits show. Een bomvol veld en een band met onuitputtelijke energie is de ultieme combinatie voor Sziget 2019.

Best Kept Secret 2019: Bon Iver

Photo: Ben Houdijk

Over het beste optreden van Best Kept Secret 2019 was weinig twijfel. In maar liefst de helft van de stemlijstjes werd Bon Iver aangeduid als de absolute favoriet. Magistraal, subliem en bloedmooi zijn slechts enkele krachttermen die bezoekers in Hilvarenbeek gebruikten. Justin Vernon en zijn band zorgen er voor dat het publiek het hele concert ademloos kijkt en luistert naar de prachtige nummers. Een verdiende winnaar.

Graspop 2019: Slipknot

Slipknot stond in 2019 voor de zevende keer op Graspop en zette het festival opnieuw in vuur en vlam. Het hele publiek springt mee wanneer Corey Taylor en zijn band hits als ‘Before I Forget’ en ‘Psychosocial’ speelt. Tijdens ‘Spit It Out’ blijft het publiek maar liefst vijf minuten op de grond zitten om daarna een gat in de lucht te springen. Dat de metalheads van Graspop de band inmiddels goed kennen blijkt wel uit het meebrullen van ieder nummer. Komt de band voor een achtste keer naar Dessel, dan wordt dat ongetwijfeld opnieuw een weergaloos succes.

Lowlands 2019: Tame Impala

Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

De troon van Lowlands 2019 is zonder enige twijfel voor Tame Impala. Zonder dat het nieuwste album, The Slow Rush, uit is geeft de band een hallucinant optreden. De lichtshow van de Australiërs zorgt er voor dat de Alpha alle kleuren van de regenboog te zien krijgt. Wanneer ook A$AP Rocky het podium betreedt is één ding zeker: dit is een optreden om nooit te vergeten.

Rock Werchter 2019: Muse

Photo: Ben Houdijk

Het slotakkoord van Rock Werchter 2019 was het hoogtepunt van het festival. Op zondag stond Muse op de planken van het Belgische festival. Fans staan vanaf het begin van de dag te wachten op Matt Bellamy en co. en worden beloond met veel spektakel. Het nieuwste werk loopt vlekkeloos over in oudere hits en met een dikke lichtshow en veel dansers is het een optreden om ‘u’ tegen te zeggen. Wanneer ook en enorm robotmonster op het podium verschijnt kent Rock Werchter 2019 een episch einde.

Festileaks is weer op zoek naar de beste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100!
Breng je stem uit en selecteer jouw top 10 festivalacts van 2023!

Parcels

Photo: Kamiel Scholten/Festileaks

Waar Parcels de neiging heeft om alle woorden aan elkaar te schrijven, gaan wij dat hier niet doen. Dan is het namelijk onmogelijk om dit stuk te lezen en gaat Parcels de Festivalacts top 100 niet halen. En met een reden willen we dat niet. Want de funky riffs van nummers zoals Tieduprightnow en Overnight doen elk festivalbezoeker alle zorgen vergeten. En met Somethinggreater (Een moderne festivalanthem?) hebben ze een perfecte closer van hun set. Jammer dat ze deze juist op Rock Werchter niet konden spelen

Altin Gün

Exotisch Nederlands trots! De Turkse band Altin Gün, uit Amsterdam, heeft deze zomer niet stilgezeten. Onder andere festivalkrakers Rock Werchter, Primavera Sound, Lowlands en Best Kept Secret stonden op hun uitgebreide programma. Het zou dus zonde zijn als deze prominente naam op de internationale festivalaffiches de Festivalacts top 100 niet haalt. De twijfel is hoorbaar; was het dan niet goed genoeg? Bekijk hierboven twee nummers, met Süpürgesi Yoncadan terug en die twijfels zijn meer dan weggenomen.

The Chats

Wij weten het eigenlijk wel zeker. Het gaat The Chats helemaal niks boeien of zij in de lijst komen. Deze Australische, wij hebben schijt aan alles, punkbank is bekend geworden met hun (internet)hit Smoko. En is op die voet stug door gegaan de laatste jaren. Geef The Chats een biertje, drie akkoorden en een bullshit onderwerp om over te zingen en niks blijft meer veilig.

Noisia

Noisia
Photo: Frederiek Bosch

Noisia sluit af, voor goed. Nog één laatste album en nog één optreden op Lowlands. Het was een afscheidsfeestje om nooit te vergeten. Noisia is een legendarische naam in de internationale drum and bass wereld, maar is aan de andere kant de bescheiden Groningse act gebleven. En dat maakte dit laatste optreden emotioneel indrukwekkend. Aan de één kant stond de grote naam Skrillex tijdens dit concert naast hun op het podium. En aan de andere kant riep Noisia de medewerkers van Simplon, de Groningse concertzaal wat 22 jaar Noisia’s huis is geweest, het podium op. Eigenlijk verdienen ze door deze waardige carrière afsluiter al een plek in de lijst, Maar wat ging het ook nog eens gruwelijk los op de Lowlands zondagnacht.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2019

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 31 mei - 2 juni 2019
Line-up
St. Paul
Bon Iver
Whispering Sons
Tickets Niet meer beschikbaar.