Het is alweer 11 jaar geleden dat Vampire Weekend ons in een koude winter verraste met de warme plaat onder de naam ‘A’Punk’. Hoog tijd dus om terug te blikken op deze zomerse plaat en al het succes dat samen ging met de release.

De catchy melodie van ‘A’Punk’ gaat gepaard met een vage tekst over een vrouw genaamd Johanna. Waar de tekst op slaat blijft een mysterie, maar ondanks dat wordt het nummer goed ontvangen. ‘A’Punk’ komt zelfs terecht op nummer zes in de Billboard ‘Bubbling Under Hot 100 singles’-lijst. In 2013 wordt het succes naar een nog hoger niveau getild en ontvangt de band hun eerste gouden single voor het nummer.


De video komt over als een DYI-projectje van de band. De beelden van de video zijn namelijk versnelde stop-motion filmpjes. Echter zat er wél een regisseur achter de video, Garth Jennings, ook bekend van onder anderen ‘The Hitchhikers Guide To The Galaxy’.

Wist je dat…

• …het nummer origineel een zware punk riff had? De band heeft dit echter veranderd naar hoge tonen om het toegankelijker te maken.
• …de lyric ‘Half of the ring lies here with me but the other half’s at the bottom of the sea’ een referentie is naar de favoriete film van Ezra Koening ‘Rushmore’?
• …de band vorig jaar tijdens hun optreden op Lollapalooza Chicago ‘A’Punk’ maar liefst drie keer achter elkaar speelde als set-opener?
• …Vampire Weekend het nummer debuteerde bij ‘The Late Show with David Letterman’?

Vampire Weekend

Vampire Weekend Band

Ken je de heren niet bij naam, dan ken je ongetwijfeld hun grootste hit ‘A-Punk’. Vampire Weekend ontstaat in 2006 in New York en in 2008 brengen ze hun eerste album Vampire Weekend uit. De afgelopen jaren waren de heren vooral met solo-projecten bezig. Toch is het eindelijk tijd voor een opvolger van hun in 2013 verschenen Modern Vampire of the City. Dat gaat in ieder geval gepaard met de reeds aangekondigde festivalshows op Down The Rabbit Hole, Mad Cool Festival en Open’er Festival.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.

Alejandra
Trotse lid van de formats redactie en de Festileaks Feestcommissie. Student Kunst en Economie. Binnen het FL team bekend als de nerd die alle serie's kijkt. Verslaafd aan Tame Impala en verliefd op Arctic Monkeys. Op festivals vaak achter de schermen aan het werk, maar in mijn vrije tijd ook wel front row te vinden als die ene gillende en huilende fangirl.