50 jaar Pinkpop: de gewaagde headliners

Pinkpop 2018
Foto: Luca Bopp / Festileaks

Nu we langzamerhand naar de 50ste editie van Pinkpop gaan, blikken we ook terug op de rijke historie van het festival. De afgelopen jaren heeft Jan Smeets er geen geheim van gemaakt: niet alleen rock hoort thuis op Pinkpop. We nemen een aantal spraakmakende boekingen onder de loep.

Popheadliners op Pinkpop: volgens sommigen is het vloeken in de kerk, maar anderen zien juist de nodige vernieuwing nu de groep klassieke headliners steeds dunner gezaaid is. Een hele kluif voor Jan Smeets, die zowel op de kwaliteit van het programma als de kaartverkoop moet letten. Welke creatieve oplossingen heeft hij de laatste jaren tevoorschijn getoverd?

Justin Bieber (2017)

https://www.instagram.com/p/BU7JwzVBr81/?utm_source=ig_embed
Misschien wel de meest gewaagde bevestiging van de laatste jaren. In 2017 boekt Pinkpop de grootste popster van dat moment: Justin Bieber. Na zijn transformatie van tieneridool tot popzanger lonken de Europese festivals voor de Canadees. Toch zijn vele Pinkpopfans geschokt, Justin Bieber op hún Pinkpop? Toch is Jan Smeets in zijn nopjes over de boeking. Na de daadwerkelijke show van Bieber verschillen de meningen behoorlijk, maar een ding is zeker: het is er één voor de geschiedenisboeken.

Pharrell Williams (2015)

Een drama in de recente historie van Pinkpop. Nadat Dave Grohl twee dagen voor Pinkpop 2015 zijn been breekt, moet Jan Smeets op zoek naar een vervanger. Op het laatste moment wordt Triggerfinger ingevlogen en schuift Pharrell Williams door naar het afsluitende slot. Met lange instrumentale stukken, solo’s voor de achtergronddanseressen en door het nummer Freedom maar liefst twee keer te spelen, breidt de Amerikaan zijn set uit. Ook maakt hij zich onsterfelijk door het Pinkpoppubliek drie keer (!) te begroeten met ‘Hello Amsterdam!‘. Ai…

Robbie Williams (2015)

Hoe anders is de sfeer op de eerste dag van Pinkpop 2015, als die andere Williams op het podium staat. Aanvankelijk wordt de aankondiging van Robbie Williams met gemengde gevoelens ontvangen. Zelfs Jan Smeets laat zich ontvallen dat de popartiest niet bovenaan zijn lijstje staat. Op de eerste dag van het festival snoert Williams echter alle critici de mond. Natuurlijk is de show een beetje cheesy, maar met ‘Let Me Entertain You’ als opener pakt hij de weide meteen in. Zelfs de stoerste Pinkpopganger zingt uiteindelijk mee met afsluiter ‘Angels’.

Chemical Brothers (2005)

the chemical brothers

2005 is een van de slechtste jaren uit de moderne geschiedenis van het festival: slechts 22.000 mensen wagen zich aan een kaartje. Vooral Chemical Brothers lijkt in de verste verte niet op de gitaren die normaal gesproken over de racebaan in Landgraaf suizen. OOR typeert de act als “twee mannetjes achter mysterieuze geluidskasten (wat doen ze daar nou precies?)”. Wel is het volgens hetzelfde blad de moderne werkelijkheid van Pinkpop. Achteraf gezien hebben ze daar misschien wel gelijk in gekregen.

Tiësto (2004)

Ook in 2004 heersen de Nederlandse dj´s over de wereld. Vakblad DJ Magazine heeft Tiësto op dat moment al twee jaar bovenaan haar lijstje staan. Ook verkoopt hij in 2004 twee keer de Gelredome uit en opent hij de Olympische Spelen in Athene. Als er ooit een Nederlandse dj Pinkpop zou headlinen, dan is dit het moment. En zo was het.

Faithless (1999)

Na twee legendarische shows op Pinkpop 1997 en 1998 is Faithless klaar voor het hoofdpodium. In 1999 mag de formatie aandraven om het festival af te sluiten. Wat volgt is een legendarische show. Tijdens hits als ‘Insomnia’ en ‘God Is A DJ’ komt de band bijna niet boven het publiek uit.

Krezip (2001)

Amper een jaar nadat Krezip doorbrak en ‘I Would Stay’ een hit werd, boekt het festival de Tilburgse band als headliner voor de zaterdag van Pinkpop 2001. Vaste gasten houden hun hart vast: is de band wel klaar voor een headlinerspot? Krezip laat echter progressie zien en bewijst daarmee geen eendagsvlieg te zijn. Het is het begin van een glansrijke carrière binnen de Nederlandstalige popmuziek.

Pinkpop 2019

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

Pinkpop 2019 vindt plaats van 8 t/m 10 juni in het Zuid-Limburgse Landgraaf. Met de komende editie is Pinkpop het oudste festival jaarlijks terugkerende festival van Nederland, Europa en de wereld. Met Mumford & Sons en Fleetwood Mac zijn de eerste twee headliners bekend. Ben je benieuwd wie er kans maken op de andere headlinerspot? Check hier onze geruchtenlijst.

Wil je alvast genieten van de bands die volgend jaar op Pinkpop staan? Beluister dan onze Spotify-playlist van het festival.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen