Festivalconcert: The Prodigy op Rock Am Ring 2009

Vanmiddag werd bekend dat The Prodigy-frontman Keith Flint op 49-jarige leeftijd plotseling is overleden. Eén van de beste registraties van de groep die online te vinden is, is de performance op Rock Am Ring in 2009.

Het optreden op Rock Am Ring was onderdeel van de Invaders Must Die-tour, behorend bij het gelijknamige album dat eerder dat jaar was uitgekomen. Invaders Must Die was het eerste Prodigy-album met alle drie de leden van de band sinds Fat of the Land uit 1997. De plaat betekende een enorme boost in de populariteit van The Prodigy. Het titelnummer ‘Omen’, ‘Warrior’s Dance’ en ‘Take Me To The Hospital’ groeiden uit tot de grootste hits van de groep. De laatste werd zelfs steevast de afsluiter van de festivalsets van The Prodigy. We bespraken het nummer enkele jaren geleden nog in onze rubriek ‘Legendary Set Closers’.

Dat de tracks die status zouden krijgen, was op Rock Am Ring 2009 echter nog niet bekend. Daar werd het nieuwe materiaal keurig afgewisseld met de grote hits. Je hoort ze allemaal voorbij komen: van ‘Breathe’ tot ‘Firestarter’ en van ‘Voodoo People’ tot ‘Smack My Bitch Up’. Tel daarbij de weergaloze live performance van The Prodigy op, en je snapt waarom deze optredens zo memorabel waren en extreem gemist zullen worden.

Heb je last van gevoelens van depressie, paniek of somberheid? Of maak je je zorgen om een ander? Praat erover. Weet dat er mensen zijn die je kunnen helpen. Neem bijvoorbeeld contact op met Stichting 113, waar je (anoniem) kunt bellen, chatten of een zelfhulpcursus kunt doen. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar via de website 113.nl en telefoonnummer 0900-0113.

Lees ook: ‘Festivals reageren massaal op overlijden The Prodigy’s Keith Flint’

The Prodigy

The Prodigy ontstond in 1990 in Essex, Engeland. Daar ontmoeten Keith Flint en Leeroy Thornhill de dj Liam Lowlett. Op advies van die laatste voegt de MC Maxim Reality zich bij het drietal en de rest is geschiedenis. Er werden 7 studioalbums uitgebracht, waarvan afgelopen 2 november nog de laatste: No Tourists. Met hits als ‘Voodoo People’, ‘Firestarter’, ‘Take Me To the Hospital‘ en ‘Smack My Bitch Up’ speelden de heren jarenlang menig poptempel en festivalweide plat.

De single Out Of Space vierde vorig jaar nog zijn 26e verjaardag. Deze single betekende de grote doorbraak voor The Prodigy.