5 mei 1980: eerste bevrijdingsfestival ooit

Vandaag precies 39 jaar geleden vonden het eerste bevrijdingsfestivals plaats. Jaarlijks vieren we onze vrijheid en de bevrijding van Nederland. En waar vier je dat beter dan op een festival: de zon aan de hemel, biertje in de hand en je favoriete band op het podium.

Nadat Nederland op 5 mei 1945 van de Duitsers wordt bevrijd, volgt het besluit om de bevrijding om de 5 jaar te vieren. In 1990 wordt 5 mei uitgeroepen tot nationale feestdag en is het dus jaarlijks feest. De bevrijdingsfestivals zijn al sinds 1980 onderdeel van de festiviteiten. Eerst in alleen Amsterdam, Haarlem en Wageningen, maar vanaf 1994 kun in elke provincie los gaan. Daarnaast wijst het Comité 4 en 5 mei jaarlijks ambassadeurs van de vrijheid aan. De ambassadeurs vliegen per helikopter van festival naar festival. Niet alleen om een liedje te spelen, maar ook om aandacht te vragen voor oorlog elders in de wereld en mensenrechten.

Bevrijdingsfestival

De eerste Bevrijdingspop

In 1980 organiseert Ilco van der Linde in Haarlem de eerste Bevrijdingspop. Hij doet dit omdat er onvrede heerst onder de jongeren in de stad. De jongeren zijn het zat dat de 5 mei-programmering enkel draait om ouderen en kleine kinderen. In het gebouw dat nu als Patronaat fungeert vindt het allereerste ‘bevrijdingsfestival’ ooit plaats. Vijf jaar na de eerste editie breidt het festival uit van een naar twee podiums. Via vele omzwervingen huisvest de organisatie uiteindelijk op de huidige standplaats ‘Haarlemmerhout’. Inmiddels is Bevrijdingspop samen met het festival in Zwolle de grootste van Nederland.

Waar vier jij jouw vrijheid, en met welke artiesten? Wij hebben de 7 leukste bevrijdingsfestivals voor je op een rijtje gezet.