Extra belasting op ticketprijs Amsterdamse festivals

AOA 2018 main stage
foto: Debbie Spaan / Festileaks

Festivalbezoekers in Amsterdam gaan vanaf 2020 extra belasting betalen op de ticketprijs. Dit geld wil de stad gebruiken om de openbare ruimte mee schoon te maken.

Bezoekers van festivals in Amsterdam zullen vanaf 2020 een klein beetje extra moeten betalen voor de festivaltickets. Hiermee helpen de bezoekers met een bijdrage mee aan de onkosten die worden gemaakt om op te ruimen na afloop van het festival, is te lezen in Het Parool.

Festivals worden door de gemeente Amsterdam toegevoegd aan de VMR (de vermakelijkheidsretributie). Hierdoor betaalt de bezoeker een vast bedrag bovenop de ticketprijs. Onder andere rondvaartboten en pretparken vallen tot op het heden onder de VMR en vanaf nu ook festivals. Dit bedrag bedraagt vanaf 2020 €1,50, wat bovenop de ticketprijs komt.

En de festivals zelf?

Niet alleen de festivalbezoeker, maar ook de Amsterdamse festivals zelf zullen iets extra moeten betalen. De bijdrages voor evenementenorganisatie en horeca gaan in 2020 ook omhoog. Dit betekent dat festivals meer geld aan de gemeente moeten afstaan om het te mogen organiseren. De verhogingen zijn nodig om de ambtelijke kosten, zoals extra beveiliging, te kunnen financieren.

Dit jaar leveren de bijdrages van de festivals zo’n 1 miljoen euro op. De kosten die de gemeente ieder jaar maakt komen echter uit op ongeveer 6 miljoen euro. Door de verhoogde ticketprijzen en leges van de festivals probeert de gemeente dit gat te dichten. De extra belastingen leveren geschat 4 miljoen euro op.

Amsterdam kent inmiddels veel verschillende festivals: denk bijvoorbeeld aan DGTL, ADE en Amsterdam Open Air. Of de verhoogde bijdrage van de festivals invloed heeft op de ticketprijs van de festivals is niet bekend en is uiteraard aan de festivals zelf.