Vestiville gecanceld, organisator opgepakt

Photo by Kevin Cortopassi

Het Belgische hiphop-festival Vestiville is uitgemond in een groot fiasco. De eerste editie werd gisteren op het laatste moment geannuleerd wegens veiligheidsredenen. De organisator is opgepakt, zo meldt NOS.

Wat een groot hiphopspektakel zou moeten zijn, is geëindigd in een drama. Acts als A$AP Rocky, Cardi B, Future en Migos zouden dit weekend het podium in Lommel betreden, maar de burgemeester besloot gisteren op het laatste moment het festival te annuleren. De veiligheid van artiesten en bezoekers kon niet worden gegarandeerd. Burgemeester Bob Nijs vertelde aan VRT dat hij geen andere uitweg zag: “Ik wil morgen aan geen enkele ouder vertellen dat zijn kind iets is overkomen op een onveilig festival.”

Voordat het festival officieel volledig gecanceld werd, kwam al het bericht van vrijdag-headliner A$AP Rocky dat hij niet meer op het festival zou optreden. Hij sprak over infrastructuur- en beveiligingsproblemen.

https://twitter.com/asvpxrocky/status/1144619474693345280?s=20

Chaos onder bezoekers

De annulering van het festival kwam pas echt op het allerlaatste moment. Bezoekers stonden al voor de toegangspoorten toen ze het vervelende nieuws te horen kregen. De mededeling en minimale communicatie leidde tot veel onrust onder de wachtenden. Een deel van de bezoekers besloot eigenhandig toegang te verkrijgen tot het festivalterrein, om vervolgens torens te beklimmen en bier uit de tap te drinken. De politie moest er aan te pas komen om het terrein te ontruimen.

De video’s hieronder geven een indruk van de chaos die ontstond naar de annulering van het festival.

Organisator opgepakt en verhoord

Gisterenavond werden de ook direct de organisator, zijn zus en haar partner opgepakt. Volgens HLN worden de drie verdacht van witwassen, oplichting en misbruik van vertrouwen. De verhoren hebben tot dusver niks opgeleverd.

Al geruime tijd waren er bedenkingen bij de opzet van het festival. Zo zou Cardi B voor een optreden van 35 minuten moeten overkomen vanuit de Bahamas, waar ze geboekt stond op een cruiseschip. Daarnaast zegden diverse leveranciers af, omdat ze geen geld ontvingen.

Nog een opvallend puntje: Ja Rule zou een van de artiesten op VestiVille zijn. De Amerikaan was een van de mede-organisatoren van het veelbesproken Fyre Festival. Online wordt al veelvuldig de link tussen beide fiasco-festivals gelegd.

Vestiville 2019

Het Lommelse festival zou plaatsvinden van 28 tot en met 30 juni in Kristalpark-Balendijk in het Belgische Lommel. Onder andere Cardi B, Future en Migos stonden op het affiche. Het festival is echter op het laatste moment geannuleerd. De organisatie heeft aangegeven dat ticketkopers hun geld terug krijgen, maar er wordt getwijfeld of dit daadwerkelijk haalbaar is.