Een kijkje naar het unieke karakter van de programmering van Pohoda

Foto: Martina Mlčúchová

Een goede line-up is een van de belangrijkste redenen om voor een festival te kiezen. Bij Pohoda betekent dit niet grote namen uit de popmuziek, maar unieke artiesten die op weinig andere podia te vinden zijn en een breed aanbod aan genre’s. Maar hoe krijgen ze het voor elkaar om ieder jaar unieke namen als Lykke Li, Lianne La Havas en Charlotte Gainsbourg binnen te halen?

Al een aantal jaar lukt het Pohoda om artiesten te boeken die op weinig andere podia in Europa staan. Dit jaar zijn dat bijvoorbeeld Lykke Li, Lianne La Havas, Mac DeMarco en The Roots. Daarnaast is het al diverse malen voorgekomen dat onbekendere acts hier hun eerste grote shows spelen, waarna ze snel door andere festivals worden opgepikt. Vorig jaar gold dat bijvoorbeeld voor Donny Benét. Organisator en programmeur Michel Kaščák legt uit.

Het heft in eigen handen houden

Pohoda Festival

De belangrijkste factor in het tot stand komen van de line-up van Pohoda is volgens Kaščák dat ze onafhankelijk zijn in wat ze doen. “We zijn niet gebonden aan bedrijven die steeds maar meer willen. Dit betekent dat we gewoon kunnen boeken wie we willen zonder teveel aan de eisen van een boekingskantoor te voldoen.” Dat het festival niet is aangesloten bij grote boekingskantoren zoals MOJO heeft wel nadelen. “Het is vaak lastig om bepaalde artiesten te krijgen. Je doet een goed bod bij een artiest die je graag wil, alles eromheen is picobello in orde, maar toch krijg je vaak ‘nee’ te horen.” Dit verklaart waarom er vaak naar artiesten wordt gekeken die geen grote tour doen ten tijde van Pohoda. Andere festivals die wel zijn aangesloten bij een boekingskantoor hebben dus voorrang bij het boeken van de ‘standaard’ artiesten.

Onafhankelijkheid heeft zo zijn charmes

Pohoda Festival 2018
Photo: Ruben den Boer / Festileaks

Toch valt het festival hierdoor allerminst buiten de boot. Sterker nog, door dit soort acts te boeken springt het affiche van Pohoda er juist extra uit. Dat artiesten als Lykke Li en Lianne La Havas wel naar Trenčín willen komen komt volgens Kaščák door een combinatie van geluk en de vibe van het festival. “De promotor van Lykke was hier vorig jaar met een andere act waar hij ook mee werkt en hij was erg onder de indruk van het festival. Toen we belden voor Lykke Li had hij weinig overtuiging nodig. Het toeval zit hem in dat hij ook de promotor van Lianne is.”

Het Pohoda-effect

Helaas voor Michel cancelt Lykke Li later die dag haar optreden vanwege problemen op het vliegveld in Barcelona. Dit is natuurlijk erg jammer, maar maakt de weg vrij voor een mooi fenomeen: het Pohoda-effect. Net als op elk festival valt er wel eens een artiest uit. Op Pinkpop wordt dit bijvoorbeeld opgelost door een nieuwe act last-minute binnen te halen. Op Pohoda wordt een artiest die lager op de poster staat naar voren geschoven om de plek op te vullen. In dit soort gevallen blijkt de één zijn dood de ander zijn brood. Deze invallers worden namelijk hierna vaak voor andere grotere podia geboekt. Zo werd Donny Benét na in te vallen voor Glass Animals een waar fenomeen in Europa. Dit jaar is het de beurt aan post-punkband Sink Ya Teeth om zich te bewijzen op de mainstage. Waar zullen we ze volgend jaar aantreffen?

Was jij aanwezig op Pohoda 2019?

Pohoda Festival
Sam Kragtwijk/ Festileaks

Was jij op Pohoda dit jaar? Wij willen graag weten wat je van het festival vindt. Je kunt hieronder punten geven aan het festival. In september concluderen we welke festivals het tofste waren tijdens de Festileaks Festival Awards. Deelname is vrijwillig en anoniem.

[awards poll=”festileaks-festival-awards-2019″ festival=”pohoda”]

Pohoda Festival 2019

Pohoda Festival
Sam Kragtwijk/Festileaks
Pohoda Festival Logo

Pohoda Festival 2023

Locatie
Slowakije
Trencín, Slowakije
Datum 6-8 juli 2023
Line-up
Jamie xx
Sofi Tukker
Wet Leg
Tickets Kopen