SONS’s Festival CV: “Dat is iets waar je als jongen al heel je leven over droomt”

De Belgische band SONS gaat deze zomer op tour met hun debuutalbum Family Dinner. In deze editie van het Festival CV spreken we met bassist Jens de Ruyte over zijn festivalervaringen. Wat zijn de mooiste festival ervaringen van de band? En wat kunnen we van ze verwachten op DTRH en Pukkelpop?

Wie is Jens De Ruyte?

  • Is geboren in Melsele, België en is 27 jaren oud
  • Speelt de basgitaar in de band SONS, een garagerockband opgericht in 2016
  • SONS’s bekendste nummers zijn ‘Family Dinner’, ‘Naughty’ en ‘Ricochet’
  • SONS heeft deze zomer optredens gepland op onder andere Pukkelpop en Down The Rabbit Hole
< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Knallende Zomer

”We gaan sowieso lekker veel van onze nieuwe plaat, Family Dinner, spelen. Die is in april uitgekomen. De bijbehorende show gaat lekker hard en energiek zijn met veel moshpits en zweten! Zelf kijken we heel hard uit naar Down the Rabbit Hole en Pukkelpop. Dat worden echt topshows! Heel tof om te spelen op van die grote festivals. Dat zijn festivals waar we zelf ook graag heen gaan. Er is een hele goede sfeer daar. De line-up is ook weer geweldig. Heel vet om jezelf op het affiche te zien staan samen met artiesten die je zelf leuk vindt en wilt zien.”

”En op Down The Rabbit Hole nemen we natuurlijk jullie Instragram voor een dag over. We hebben iets leuks op de planning staan, maar dat is nog een verassing!”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Eerste Festival

”Ik denk dat dat voor mij Pukkelpop was. Daar ben ik voor het eerst naartoe geweest. Vrienden van mij, die al wel geweest waren, namen me mee. Toen ben ik gelijk het hele festival geweest. De camping ervaring en alles erbij. Het totaalplaatje was bijna magisch. Ik wilde niet meer naar huis. Van de line-up weet ik zoveel niet meer. Wat me het meeste is bijgebleven zijn de feestjes en de avonturen op de camping achteraf. Veel gelachen en dingen gedaan die je alleen maar daar kunt doen. Sindsdien ben ik altijd vaak naar festivals blijven gaan.”

”En het is ook echt zalig om als band nu heel de zomer festivals te doen. We zijn vorig jaar pas begonnen met op de ‘echte’ zomerfestivals te spelen. Rock Werchter was voor ons als band een van de eerste. Dat was ook wel een van de meest memorabele. Wat daar allemaal op het podium gebeurt; zoveel mensen, zo’n grote massa. Als je daar voor staat, dat is echt onbeschrijfelijk. Het gevoel dat je krijgt van het geluid dat je instrument de wei in blaast, dat is niet normaal. Dan voel je die kracht. Ja, dat is me heel erg bijgebleven.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Backstage

”We hebben op de Lokerse Feesten gespeeld vorig jaar en dat was een van de eerste keren dat we zo’n grote organisatie meemaakten. Met ook een hele lekkere catering waar je het hele menu zelf mag kiezen. Daar kom je dan ook heel veel bekende artiesten tegen. Dan komt Jack White bijvoorbeeld voorbij lopen. Als je van die mannen voorbij ziet komen, dan kijk je toch raar op. Zeker als jonge, beginnende band. Ik liet er een keer spontaan m’n patatje van vallen. Dat je met SONS naast een artiest staat die al jaren op hoog niveau meedraait. Dat doet toch wel iets met je. Dat is iets waar je als jongen al heel je leven over droomt.”

”Wat er ook allemaal achter de schermen gebeurd, dat is een heel dorp. Pearl Jam was vorig jaar op Rock Werchter ook aan het opstellen. Die hebben gewoon een bedrijf van vijftig man daarvoor rondlopen. Dat is echt wel tof om mee te maken. En dat jij er dan met je gitaar en versterker tussen loopt.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Bucketlist

”Dour festival! Dat is voor mij persoonlijk eentje die ik ook graag zou afvinken. Daar ga ik eigenlijk elk jaar naartoe, want daar hebben ze een hele aparte sfeer. In de positieve zin van het woord. Het volk, het festival, de mentaliteit: dat is net iets anders dan andere festivals. Iets losser, iets alternatiever. Het is een trouw publiek, maar het zijn wel echt muziekmensen. Die komen om dingen te ontdekken en oprecht te luisteren.”

”We gaan trouwens al sowieso een dikke afvinken met Down the Rabbit Hole dat is zo’n gek festival, met een top publiek! We gaan aankomende zaterdag alles geven, de tent moet kapot.”

“We kijken ook erg uit naar Klikofest, Bruis festival en Misty Fields. Dat zijn ook topevents! We spelen ook op Rock Altitude festival en JVAI Festival in Zwitserland. Dat zijn natuurlijk ook niet de minste. Dus deze zomer kunnen we wel al genoeg bucketlistmateriaal afstrepen.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Beste Show

”Een van de meest memorabele optredens die ik heb gezien was die van Meatbodies in de Botanique in Brussel. Dat was het optreden waar ik de nieuwe garagerock ontdekte. Het was ook de eerste band die me echt omver blies met een wall of sound. Ik weet nog dat ik heel dat optreden lang met mijn mond open heb staan kijken. Toen ik buiten kwam kon ik alleen maar denken: ”Wow, wat was dit!?”. Ik besefte gelijk dat ik dat wil doen met SONS. Dat optreden heeft voor ons allemaal wel een grote impact gehad. We zeiden tegen elkaar: ”Die wall of sound willen wij ook creëren!”. Die vibe was zo cool. Ja, die show heeft ons heel erg geïnspireerd.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Festival Anthem

”Een nog betere is Slayer met ‘Raining Blood’! Eigenlijk moet elk festival of aftermovie die vibe hebben. Gas geven en blijven gaan, tot in de ochtend door blijven boren!”

Paaspop Logo

Paaspop 2023

Locatie
Nederland
Schijndel, Nederland
Datum 7-9 april 2023
Tickets Kopen