Dit vonden jullie van de speciale fan-set van The National op Pukkelpop 2019

The National / Matt Berninger
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

The National blaast Pukkelpop dit jaar niet één, maar twee keer weg. De band speelde afgelopen vrijdag zijn eigen set, terwijl het publiek aan zet was bij het tweede optreden. Elke Pukkelpop-ganger had vooraf de mogelijkheid drie favoriete nummers aan te leveren en de meest populaire songs worden in de zondag-show verwerkt. Een super energieke Matt Berninger, een waanzinnig publiek en de warmte van de Marquee: The National maakt de hooggespannen verwachtingen helemaal waar. Deze fantastische band mag wat ons betreft volgend jaar alle drie dagen de tent afsluiten!

Het is vooraf misschien een wat vreemd idee: een band die twee keer op hetzelfde festival aantreedt. We zijn dan ook erg benieuwd hoe dit wordt opgepakt door het publiek. Nou, daar kunnen we heel duidelijk over zijn: overweldigend goed! Doordat de fans hun eigen nummers bepaalden, is de gehele setlist een lust voor het oor. Het publiek zingt luidkeels elke zin mee en zanger Matt laat op zijn beurt geen moment onbenut om één te worden met zijn fans.

De setlist

Het meest interessante onderdeel van een door de fans samengestelde setlist is natuurlijk hoe die playlist eruit komt te zien. High Violet is duidelijk de best gewaardeerde plaat van The National. Met ‘Bloodbuzz Ohio’, ‘Conversation 16’, ‘England’, ‘Terrible Love’ en de afsluiter ‘Vanderlyle Crybaby Geeks’ bevat de tweede gig van de band rond de onvolprezen zanger Matt Berninger liefst vijf nummers van het succesalbum. Met ‘Fake Empire’, ‘Mistaken for Strangers’ en ‘Slow Show’ is ook Boxer goed vertegenwoordigd. Wat verder opvalt, is dat het meest recente I Am Easy to Find, waarnaar de tour is vernoemd, slechts twee songs in de top-16 van het publiek heeft staan. De overige werken die aan bod komen bestaan uit Alligator, Trouble Will Find Me, Cherry Tree en Sleep Well Beast.

‘I need my girl’

https://www.instagram.com/p/B1UU6JqhQxr/?utm_source=ig_web_copy_link

I Need My Girl. Hoe mooi kan een lied worden gezongen? Letterlijk elke noot is raak en het publiek wordt door The National opgedeeld in twee kampen. Het ene deel zingt elke zin van woord tot woord mee en de andere helft doet zijn ogen dicht en gaat helemaal op in de betoverende stem van Matt. Er bestaat niks mooiers dan dit.

Nog meer video’s

https://www.instagram.com/p/B1VpRNGIpCG/?utm_source=ig_web_copy_link

Thomas verwent ons. Van liefst vier nummers heeft hij de beelden, zodat we weer even helemaal terug kunnen dromen naar gisteren. Het mooist is misschien nog wel dat de gelukkige aanwezigen er samen met de band een onvergetelijke ervaring van maken. Je waant je een uur en een kwartier lang echt even helemaal in de hemel.

Matt is één met het publiek

https://www.instagram.com/p/B1Ue_dzob0t/?utm_source=ig_web_copy_link

Wat een performer, die Matt Berninger. Het een na het andere nummer creëert de zanger een fabelachtige chemie tussen hem en zijn publiek. Deze fans grijpen de uitgelezen kans met beide handen en beide voeten aan, omdat het zo’n lieve man is. Het ene moment staat Matt op de hekken, voorover gebogen in het publiek. Het volgende moment maakt de Amerikaan een wandeling door het publiek. Vanaf de eerste noot grijpt Matt je bij je strot en hij laat niet meer los. Nooit meer.

Tranen van geluk

https://www.instagram.com/p/B1UsT6DCVBK/?utm_source=ig_web_copy_link

Zaterdag zorgde de onafgebroken regenval voor wateroverlast. The National kreeg het gisteren voor elkaar The Marquee onder water te zetten. Van gelukstranen welteverstaan. De ongekend gevoelige manier, waarop Matt met zijn stem zuivere en energieke stem zijn nummers uitvoert, zorgt ervoor dat heel veel mensen het niet droog kunnen houden. Deze performance van The National is alles wat een mens zich kan wensen. En zelfs meer dan dat.

De ultieme afsluiter

https://www.instagram.com/p/B1UiBMdIkpb/?utm_source=ig_web_copy_link

“All the very best of us, string ourselves up for love.” Wanneer deze woorden klinken, weet je als toeschouwer dat de show er bijna op zit. Matt duikt nog één keer in het publiek, de microfoon gaat uit. De trompetten komen tevoorschijn. Het publiek begint met zingen en houdt daar ook niet meer mee op. Een beter einde van Pukkelpop kunnen wij ons niet voorstellen. Matt, we love you.

Stem nu voor de Festivalacts Top 100 van 2019

Wat waren de meest memorabele optredens die jij zag dit festivalseizoen? Jij bepaalt namelijk wie de opvolger van Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017) en Pearl Jam (2018) zal zijn. Dus stem mee en deel de lijst met je vrienden!

Festivalacts Top 100

DTRH
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Nu het festivalseizoen ten einde is, is het weer tijd voor de ultieme eindstrijd. Zoals ieder jaar sluit Festileaks af met de Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van afgelopen zomer. De stembussen zijn geopend van maandag 16 tot en met woensdag 25 september.

Op donderdag 26 september hoor je om 09:45 de bekendmaking van de top 3 live op KINK. Op diezelfde radiozender wordt vrijdag 27 september de hele Festival Acts Top 100 van 2019 uitgezonden.

Pukkelpop Logo

Pukkelpop 2024

Locatie
België
Hasselt, België
Datum 15-18 augustus 2024
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Michel Stempher

Mijn eerste festivalbezoek was in 2012 op Pinkpop, waarvoor ik op het allerlaatste moment een gratis ticket ontving. Sindsdien ben ik veel meer in het festivalleven gegroeid en bezoek ik ieder jaar wel twee grote festivals. Gedurende al deze liveshows heb ik een eigen muziekvoorkeur ontwikkeld: metal + alternatieve rock. Mijn favoriete bands zijn bijvoorbeeld System Of A Down, Tool en Within Temptation, maar ook rustigere bands zoals Radiohead en Sonata Arctica vind ik zeer goed.

Meer van Michel