Dit zijn 8 dingen die je doormaakt als je een nieuw festival bezoekt

publiek
Photo: László Mudra / Rockstar Photographers

Of het nou gaat om de Dauwpop-doop, Lowlands-ontgroening of Pinkpop-mis; er is geen ontkomen aan. De fases die je doorloopt wanneer je voor het eerst op een festival bent, staan namelijk zo vast als de wetten van de natuur. En welke dat precies zijn, check je hieronder!

1. Waar de fuck ben ik?

Down The Rabbit Hole 2016
Foto: Debbie Spaan / Festileaks

Je begint de dag nog met goede moed. Makkelijk te klaren toch, zo’n onbekend festival? Je hebt tenslotte niet voor niets je reis uitgestippeld en de volledige FAQ op de website gelezen. Maar hell to the no! Pendelbussen vertrekken vanaf alle plekken, behalve die waar jij staat. En met de auto? Rooster dan maar spreekuur met de verkeerswachters in, want die parkeerplaats, die ga jij niet vinden. Was je nu tóch maar met je vrienden meegegaan.

2. Nieuw festivalbandje

Dan eindelijk bij de ingang aangekomen, kan het feest beginnen! Maar niet tot je tegen het spannendste, meest zenuwslopende moment van het weekend aanloopt: het festivalbandje. Want hoe gaat die eruit zien? Matcht die wel met je outfit en is de sluiting niet de belichaming van Dzjengis Khan, die er alles aan doet om jouw doorbloeding te stoppen? SPANNEND!

3. Ontdekkingsrondje over terrein

sziget festival
Foto: Rockstar Photographers

Er vanuit gaande dat dit alles je nog niet teveel is geworden, ben je aangekomen op het terrein. Je tentje staat en die moed – die je voor vertrek ook had – is weer helemaal terug. Tijd dus om op ontdekkingstocht te gaan! Als een getrainde scherpschutter pik je de beste eettentjes, de cocktailbar en de beste chill-plekjes er natuurlijk zo uit. Sterker nog, je bent waarschijnlijk hardop met jezelf in discussie hoe je alles in hemelsnaam wilt proeven en zien tijdens het festival.

4. Koosnaampjes voor de podia

Poppenkast-stage-Solar-2019
Photo credit: Ian Geerts / Festileaks

Deze kruistocht is echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn. In veel gevallen zijn de podia namelijk niet genummerd. In plaats daarvan lijken het net wiskundige formules, of spreuken die dingen doen laten zweven. Daarom gaan jij en je vrienden al snel over op plan B: het toekennen van zelfverzonnen namen.

5. Rekenopgave: festivalmuntjes

Photo: Ron Mullenders

Iets waar je ook zeker tegenaan loopt, is dat ene moment waarop je voor zo’n vijf seconden super helder begint te denken. Dit is dan ook hét moment waarop je jouw uitgaven begint om te rekenen en besluit de komende tijd even niet meer je rekening te checken. Gelukkig onderdruk je deze economische mini-crisis meteen en is alles weer leuk en gezellig!

6. Veel te vroeg pieken

Sziget 2018
Photo: Rockstar Photographers

Als een soort festival-brugklasser heb je natuurlijk nog geen idee wat nou de sfeervolste avonden zijn. Voor de zekerheid kies je er dus voor om vanaf de eerste nacht al compleet naar de vinkentering te gaan. En ja lieve kinderen, op die manier piek je veel te vroeg. Niet alleen heb je de beste kroel-party in de tent al op de eerste avond gehad, maar je weet er de volgende ochtend ook helemaal niets meer van.

7. Lekker verdwalen

Fortarock publiek 2016
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Ondanks de koosnaampjes die het allemaal wat overzichtelijker moeten maken, gebeurt het toch. Jij of je vrienden gaan ‘even plassen’, wat dus gewoon codetaal is voor ‘vaarwel’. Want je denkt misschien de verschillende toiletten van elkaar te kunnen onderscheiden, maar opnieuw laat het ruimtelijk inzicht je in de steek. Gerucht gaat dat er alleen al in Biddinghuizen nog steeds twaalf Lowlands 2019-bezoekers rondlopen, zoekende naar hun vrienden en familie.

8. Tranen voor de terugtocht

pinkpop

Ein-de-lijk ken je het terrein, de mensen, de sfeer; is het festival opeens voorbij?! Half jankend schreeuw je tijdens het afbreken van de tent nog iets over het beste weekend van je leven. Vijf minuten later zweren jij en je festivalsquad met een bloed-eed volgend jaar weer present te zijn.