Advertisement
Pohoda Festival
Tickets
7-9 juli 2022
Slowakije
Trencín, Slowakije

Pohoda Festival: een onafhankelijk festival in een commerciële wereld

Pohoda Festival

Komende zomer kun je met ons mee op Festivalvakantie naar Pohoda Festival en Electric Castle. Om de Oost-Europese parels alvast beter te leren kennen schotelen we je de komende tijd extra veel content voor. Vandaag is het de beurt aan Pohoda. In 2019 haalden we herinneringen op met organisator Michal Kaščák en spraken we hem over wat het festival uniek maakt en waar hij als onafhankelijke organisatie tegenaan loopt.

Het is druilerig op de tweede dag van Pohoda 2019 als in de verte een silhouet op een blauwe fiets opdoemt. Organisator en oprichter Michal Kaščák heeft tussen de verplichtingen door toch wat tijd kunnen vinden om ons te woord te staan. 23 jaar nadat Michal stopte met zijn carrière als muzikant en hij samen met een vriend een festival organiseerde met bands die ze nog kenden uit het circuit is hij nog steeds de drijvende kracht achter het evenement. Naar mate het festival groeide werd er meer gedelegeerd, maar bleef hij veel in eigen hand houden. Zo is de programmering niet naar een boekingskantoor gegaan maar nog steeds hun eigen werk. Het gevolg is een festival met een unieke programmering en een uitzonderlijk goede sfeer.

“We wilden het eerste festival zijn dat geen beveiliging had”

Michel Kascak Pohoda
Photo: Sam Kragtwijk / Festileaks

Tijdens het gesprek wordt al snel duidelijk dat de organisator van Pohoda duidelijke principes heeft als het aankomt op het orkestreren van zijn evenement. Zo vertelt hij over de eerste editie: “We wilden het eerste festival ter wereld zijn dat geen beveiliging had. Toen we begonnen met Pohoda hadden Mario (de bevriende muzikant, red.) en ik heel duidelijk voor ons dat we geen promotors wilden worden en een ongedwongen festival wilden neerzetten. Het eindigde alleen met zulke grote verliezen dat we toch maar over zijn gegaan op bewaking tijdens festivals haha.”

Ondanks deze verliezen werd er toch doorgezet en groeide het festival ieder jaar, tot tien jaar geleden, want ook hier heeft Michal duidelijke ideeën over. “Dit is nu al het tiende jaar dat we op dertigduizend bezoekers zitten, en die grens houden we aan.” vertelt hij. “We willen niet elk jaar meer kaarten verkopen – ook al zou dat budgettair gezien misschien wel prettig zijn – het aantal wat we nu hebben is perfect. Het is groot, maar heeft nog steeds de sfeer van een kleiner intiem festival. Ik zou dit alles (wijst naar het naastgelegen sportvliegveldje en landerijen er omheen, red.) er ook bij kunnen krijgen, maar dan wordt het gewoon te veel en te druk en dat zou – hoe ik het zie – de sfeer helemaal verpesten. We kiezen ervoor om ons niet teveel te focussen op cijfers maar op het programma. We zijn geen rekenkundigen. Al heb ik wel wiskunde gestudeerd”, sluit hij lachend af.

“Pohoda gaat niet alleen maar om goedkoop bier”

Pohoda Festival
Sam Kragtwijk/Festileaks

Niet alleen over de aantallen, maar ook over de samenstelling van het publiek is veel nagedacht. “We staan open voor iedereen uit alle hoeken van de wereld. Pohoda is een plek van samenkomen en nieuwe ervaringen opdoen en we zijn dan ook erg blij met internationaal publiek.” legt Michal uit. “Maar ik ben erg blij dat de basis ligt bij de Slowaken. Als we over gevoelige onderwerpen praten of kunstobjecten hebben, zijn die vaak gerelateerd aan zaken in Slowakije en die worden dan beter begrepen. En ook als bands bepaalde dingen doen die gerelateerd zijn aan onze cultuur krijgen die een grotere betekenis als het publiek vooral Slowaaks is.”

“We willen geen festival zijn waar het alleen maar gaat om goedkoop bier.” voegt hij er aan toe. “Er zijn Oost-Europese festivals die dat doen of deden om meer internationals aan te trekken. Ik heb liever dat mensen komen voor het programma dat we bieden.” Op de vraag of hij daarmee Sziget bedoelt, beantwoord hij bevestigend. “Maar begrijp me niet verkeerd. Toen ik begon was Sziget een enorme inspiratiebron voor me. Maar ik denk dat de verhouding daar nu wat scheef ligt. Het is daar nu volgens mij fifty/fifty wat betreft buitenlanders en Hongaren. Ik denk dat het beter is om ongeveer 25% internationals te hebben. Ik vind het belangrijk dat Pohoda een ontmoetingsplek is en blijft voor binnenlandse kunstenaars en artiesten.”

“We organiseren het festival alsof het een feestje bij je thuis is”

“Onze ideologie is dat we het festival organiseren alsof het bij je thuis is.” legt Michal uit. “Dat betekent dat je voor je gasten zorgt: een goed toilet, lekker eten en drinken en genoeg vermaak. En vervolgens is het aan de mensen zelf om de sfeer te maken.” Op Pohoda wordt het publiek in die feeststemming gebracht met behulp van een divers aanbod aan artiesten, zowel internationaal als nationaal. Die artiesten en hun promoters bouwen vervolgens zelf ook een band op met het festival. “De promotor van Lykke Li was hier vorig jaar met een andere groep en was erg onder de indruk. Toen we vervolgens Lykke probeerden te boeken waren ze snel overstag.”

“Ze waren de hele nacht bij haar om haar te steunen”

Een van de momenten waardoor Michal besefte waarom zijn werk belangrijk was, was nadat The Prodigy in 2005 op Pohoda speelde. “Ze moesten per se een hotel in Bratislava hebben.Toen ik ze na hun concert een tour gaf op het terrein sloeg de sfeer ineens om. Hun tourmanager John werd nerveus en stuurde ze met haast terug naar de bus. Ik dacht dat ik iets fout had gedaan. Later bleek dat ze onze gids, die mee was, hadden gevraagd waar de club Babylon lag, om de vriendin van een fan daar te kunnen ontmoeten. Een paar maanden eerder hadden ze namelijk in Brnó gespeeld (Tsjechische stad dichtbij Trencin, red.) waar een fan was gevallen, die de avond van de show op Pohada in het ziekenhuis was overleden. Onze gids vertelde dat ze de hele nacht bij die vriendin waren om haar te steunen. Dat was een van de meest bijzondere momenten die ik ooit heb meegemaakt. Voor dat soort mooie menselijke momenten blijf ik dit doen.”

Festileaks Festivalvakantie 2022

Festivalvakantie 2022

Wil jij ook graag festivals ontdekken in het buitenland, maar is het moeilijk om je vrienden te overtuigen om dat eind te reizen? Met dat probleem rekenen we nu af. Festileaks organiseert in juli 2022 een ‘festivalvakantie’: een groepsreis voor festivalfanaten van 6 tot en met 19 juli, per bus. De reis voert naar twee bucketlistfestivals: Pohoda (Slowakije) en Electric Castle (Roemenië), met een tussenstop in Boedapest. Dat betekent dat in ieder geval Nick Cave, Gorillaz, Twenty One Pilots, The Libertines, Metronomy, Deftones en Wolf Alice al op de muzikale gastenlijst staan. En jij kan er ook bij zijn!

Compleet verzorgde trip

Vanaf het moment dat je de Festileaks-bus in Utrecht instapt, regelen wij de trip helemaal voor je. Dit doen we samen met onze partner Festival Travel, die al jarenlange ervaring heeft met (festival)reizen. Samen zorgen we dat je veilig op de festivals belandt en daar een plek hebt om je (eigen) tentje op te zetten, uiteraard tussen je mede-reizigers a.k.a. nieuwe beste vrienden in spe. Ook doen we ons best om een aantal extra’s te fiksen op de festivals voor jullie als ultieme festivalfans.

In Boedapest regelen wij een slaapplek en een programma met toffe activiteiten, maar natuurlijk mag je ook op eigen houtje de stad verkennen. Dit geldt uiteraard voor de hele trip: haak aan bij de groep waar je wil, maar doe ook zeker lekker je eigen ding. Je kunt je daarom gerust alleen opgeven, maar ook met een groep kaarten kopen. Gezellig wordt het sowieso.

Tickets zijn vanaf nú te reserveren via de Festivalvakantie-pagina. Hier vind je ook extra informatie. De officiële kaartverkoop start op 1 november 2021, maar wie zich nu al registreert krijgt voorrang én 25 euro korting op het ticket. Er is plek voor maximaal 50 deelnemers, dus wees er snel bij. Meer informatie vind je op onze speciale Festivalvakantie-pagina.

Pohoda Festival Logo

Pohoda Festival 2022

Locatie
Slowakije
Trencín, Slowakije
Datum 7-9 juli 2022
Tickets Kopen