Deze artiesten speelden op de meeste festivals in 2019

Rock Werchter
Photo: Ben Houdijk (Rock Werchter 2019)

Nog een beetje keuzestress voordat je je stem uitbrengt op de Festivalacts Top 100? We helpen je uiteraard graag een handje! Daarom nemen we vandaag een aantal artiesten met je door die afgelopen zomer op de meeste festivals speelden. Hierna zit je sowieso vol inspiratie om een mooie top 10 te maken en je stem uit te brengen!

IDLES speelde op 28 festivals

https://www.youtube.com/watch?v=vi8gUnBi6DY

Waar ze afgelopen jaren vooral helden in de underground scene waren, mocht IDLES zich dit jaar presenteren op grotere festivalpodia. De heren wisten hun agenda de hele zomer te vullen met maar liefst 28 festivaloptredens. Alleen al in hun thuisland Engeland speelden ze elf festivals. Met hun harde gitaren en kritieke teksten hebben ze laten zien dat punk echt niet dood is. Van alle 28 festivals waar IDLES speelde, springt het optreden op Glastonbury er het meest uit. De sfeer, energie en het meeschreeuwende publiek. Als de hit ‘Danny Nedelko’ bijna eindigt, kan frontman Joe Talbot niet anders dan in tranen uitbarsten. Hard werken wordt beloond, toch?

The Cure speelde op 26 festivals

The Cure kwam afgelopen seizoen na zeven jaar terug op de festivalweides, waaronder Pinkpop 2019. De heren speelden in totaal op 26 festivals, waarvan twee in de Benelux (Pinkpop & Rock Werchter). De band gaat al lang mee, maar ze zijn hun charmes nog steeds niet kwijt na al die jaren afwezigheid. Alsof er geen tijd voorbij is gegaan, wisten Robert Smith & co strakke sets te spelen en elk festival waar ze langs kwamen te betoveren. Dat ze graag geziene gasten waren was duidelijk, want ze speelden afgelopen festivalseizoen maar liefst op tien Europese festivals. Van Hurricane tot aan NOS Alive en Roskilde, overal wist The Cure harten te stelen van festivalbezoekers. Een legendarische band die zeker niet mag ontbreken in je stemlijst!

ROSALÍA speelde op 20 festivals

Dat ROSALÍA zonder twijfel de koningin van de Spaanstalige muziek is, mochten we met eigen ogen aanschouwen op Down The Rabbit Hole. Maar naast haar concert in het konijnenhol wist ze nog 19 andere festivals om haar vingers te winden, waaronder Open’er, Glastonbury en Rock Werchter. In thuisland Spanje speelde ze maar liefst vier festivals. Met haar strakke danspasjes, prachtige stem en aanstekelijke flamenco-beats kreeg ze alle festivalweides aan het dansen. Stem jij ook op deze Spaanse koningin?

Billie Eilish speelde op 17 festivals

https://www.youtube.com/watch?v=41bIWvCfr4c

Dat dit het jaar was van de 17-jarige Billie Eilish, is nog zacht uitgedrukt. Naast het grote succes van haar debuutalbum When We All Fall Asleep, Where Do We Go? pakte Billie 17 festivals mee. Overal waar ze kwam wist ze het grootste publiek van heel de festivalweide te trekken naar haar stage. Lowlands, Glastonburry, Reading & Leeds. Niet alleen pubermeisjes, maar ook festivalveteranen wilden deze sensatie zien. Met haar energie en te gekke visuals heeft ze meer dan bewezen dat ze een plek verdient in de Festivalacts Top 100!

Jungle speelde op 17 festivals

Eén van de meest energieke acts van 2019: Jungle! Met maar liefst zeven mensen op het podium wist dit soulcollectief uit Londen alle festivals een flinke portie positiviteit en energie uit te stralen. Op alle negen festivals waar de band speelde, stonden ze voor een dansend, meezingend en energiek publiek. De band stond zelfs drie keer in ons kikkerlandje. Stilstaan was bij Jungle zeker geen optie. Een mooie band om op te stemmen!

Jorja Smith speelde op 12 festivals

2019 kende veel powervrouwen op festivalpodia, waaronder Jorja Smith. De zwoelste R&B en pop van afgelopen festivalseizoen kwamen toch echt van deze queen. Dat ze daarom graag werd gezien op festivals is geen verrassing. Met haar unieke, diepe en sterke stem ging ze met groot succes vele podia langs. In Nederland hadden we de eer om haar magistrale verschijning op Lowlands en North Sea Jazz te mogen aanschouwen. De ultieme droom van vele muzikanten kwam dit jaar ook uit voor Jorja Smith; ze gaf haar eerste optreden op Glastonbury en speelde in totaal op 12 festivals afgelopen zomer.

Robyn speelde op 11 festivals

Robyn krijgt met ‘Dancing On My Own’ nog steeds een weide á formaat Roskilde tot de achterste rij aan het zingen. De Zweedse zangeres was afgelopen seizoen gewapend met hits, ook uit haar meest recente album Honey. Deze dame wist 11 festivals zonder moeite op te zwepen. Stemmen maar!

Stem nu voor de Festivalacts Top 100 van 2019

Wat waren de meest memorabele optredens die jij zag dit festivalseizoen? Jij bepaalt namelijk wie de opvolger van Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017) en Pearl Jam (2018) zal zijn. Dus stem mee en deel de lijst met je vrienden!

Festivalacts Top 100

DTRH
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Nu het festivalseizoen ten einde is, is het weer tijd voor de ultieme eindstrijd. Zoals ieder jaar sluit Festileaks af met de Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van afgelopen zomer. De stembussen zijn geopend van maandag 16 tot en met woensdag 25 september.

Op donderdag 26 september hoor je om 09:45 de bekendmaking van de top 3 live op KINK. Op diezelfde radiozender wordt vrijdag 27 september de hele Festival Acts Top 100 van 2019 uitgezonden.

Over de auteur ✍️

Alejandra Broersma

Chef Planning en manusje-van-alles bij de FL feestcommissie. Student Kunst en Economie. Binnen het team bekend als de nerd die alle series kijkt. Geobsedeerd met Tame Impala en Arctic Monkeys maar kent ook alle foute twerkhits. Op festivals vaak achter de schermen aan het werk, maar in mijn vrije tijd ook wel front row te vinden als de gillende en huilende fangirl.

Meer van Alejandra