Kensingtons Festival CV: “De wildste festivalnacht die we hebben gehad was op Sziget”

Kensington © Rahi Rezvani 2019
Photo: Rahi Rezvani

Kensington is terug. Na verschillende festivals en een uitverkochte Johan Cruijf ArenA in 2018, verdween de Utrechtste rockband grotendeels van de radar. Dit alles vanwege de opnames van het nieuwe album Time, dat inmiddels af is. Frontman Eloi Youssef en drummer Niles Vandenberg blikken terug op de ervaringen in hun festivalleven. Tegelijkertijd kijken ze vooruit: wat heeft de toekomst voor Kensington in petto? En op welke festivalweides zien we de band volgend jaar?

Wie zijn Eloi Youssef en Niles Vandenberg?

  • Respectievelijk de frontman en de drummer van rockband Kensington
  • De band werd in 2005 opgericht in Utrecht
  • Kensingtons bekendste nummers zijn ‘Streets’, ‘Riddles’ en ‘Sorry’
  • Op 15 november komt het vijfde album Time uit, waarvan de eerste twee singles ‘Bats’ en ‘What Lies Ahead’ inmiddels uit zijn
  • In december heeft Kensington drie optredens gepland staan in de Ziggo Dome, gevolgd door een festivaltour in de zomer van 2020
< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Een zomer overslaan

Eloi: “Ik heb dit jaar vooral het reizen langs al die Europese festivals wel gemist. In de zomer, wanneer het lekker warm is, spelen op de meest uiteenlopende festivals, terwijl je door allemaal verschillende landen in Europa reist.”

Niles: “Het spelen op festivals heb ik ook echt wel gemist dit jaar. Het was überhaupt een lange tijd geleden dat we de zomer oversloegen. Het voelde haast onwennig. Voor ons staat de zomer gelijk aan knallen op festivals. Overal langskomen. Van boerendorpen tot Pinkpop en Sziget; constant onderweg zijn en telkens weer voor een ander publiek staan. Laat de zomer maar weer beginnen!”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Nieuw album

Eloi: “Met onze releaseshow in TivoliVredenburg gaan we proberen te kijken welke nummers van het nieuwe album wel en niet werken bij een liveshow.”

Niles: “In de Ziggo speel je twee uur, dus heb je qua setlist wel al een heel andere opbouw dan bij een festivalshow. Dingen die werken blijven er bij festivals ook in, maar je speelt daar meestal wel korter.”

Eloi: “Als je op van die festivals komt waar je weet dat iedereen er grotendeels doorheen aan het lullen is, dan wil je qua setlist gewoon zo veel mogelijk volume om keihard door al die stemmetjes heen te beuken. Op andere festivals is dat weer minder ‘nodig’. Het hangt ook van de setting af: donker of licht, in een tent of buiten. In het donker spelen vind ik zo veel chiller. Je kunt dan ook meer doen qua show.”

KENSINGTON ©Rahi Rezvani 2019
Photo: Rahi Rezvani

Welk festival past het best bij Time?

Eloi: “The Winston Kingdom! Haha. Dwergpop schiet me het eerste te binnen. We gingen daar vroeger altijd heen. Er hing altijd een beetje een soort gure sfeer, dus dat zou wel bij de plaat passen.”

Niles: “Oerol! Nee, ik heb geen idee. Ik denk dat Time overal wel weer tot z’n recht gaat komen. Het is uiteindelijk wel gewoon weer een Kensingtonplaat, dus je kunt geen heel specifieke plek aanwijzen waar hij het beste past. Dat weet je pas als je er hebt gespeeld.”

Eloi: “Als je dit album integraal zou spelen, zou het veel beter in de clubs passen, vanwege de intiemere setting die je daar hebt. Natuurlijk spelen we bij elke show ook veel oude stadionknallers. Het wordt interessant om die twee stijlen te integreren, juist als we straks in de Ziggo Dome of op een headlinespot staan. Om dan het publiek er volledig bij te krijgen ook wanneer je een intiemer liedje speelt.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Het tentje opzetten

Niles: “Ik heb tegenwoordig zo’n 1-2-3 pop-uptent. Dat gaat lekker snel, die gooi je in de lucht en dan staat hij er. Al is het telkens weer een gevecht om zo’n ding in te klappen.”

Eloi: “Ik ben best wel snel met een tent opzetten, moet ik zeggen. Misschien niet in 3 seconden, maar ik heb ook niet zo’n opgooitentje. Laatst ben ik nog met een tentje weggegaan. Ik moet eerlijk toegeven dat ik toen gewoon in de nacht naar huis ben gereden, want het was fucking koud en het regende. Daar had ik echt geen zin in. Ik ben wat dat betreft best wel een luxepaardje. Ik wil een goede tent, ik settel niet voor zo’n stom 3-secondententje zoals Niles zou doen.”

Niles: “Ik ben bij festivals altijd jaloers op de mensen die echt een mooie tent hebben. Zij hebben flink de tijd genomen om dat hele ding op te zetten, maar ze zitten vervolgens wel drie dagen comfortabel. Dan staat mijn lullige tentje daar tegenover, terwijl ik nog net m’n luchtbed heb weten op te pompen. Dat ellendige ding.”

Eloi: “Ik heb op Lowlands een keer zó schraal geslapen. Dat was in zo’n tent met twee stokken die dan zo klungelig naar beneden hangen. Constant het zeil op mijn hoofd, iedereen piste over de tent heen want ik lag precies in zo’n pisgoot. Daar lag ik dan, helemaal doorweekt en naar de klote. Verschrikkelijk, dat zou ik nu niet meer kunnen.”

Niles: “Vroeger heb ik best vaak mijn tent achtergelaten op Lowlands, omdat ik te brak was om dat ding op te ruimen. Mazzel! Heel veel mensen deden dat, want de organisatie doneerde dan schijnbaar die tenten aan mensen die het goed konden gebruiken.”

Eloi: “Heb jij weer een goed gevoel over je brakheid!”

KENSINGTON © Rahi Rezvani 2019
Photo: Rahi Rezvani
< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Wildste ervaring

Eloi: “We speelden een keer op een soort scoutingfestival in Zwitserland. Daar waren dus veel scoutingmensen en die gaan echt hard. Ze waren stuk voor stuk knetterlam. Wij werden backstage meegenomen door een paar van die mensen. Ze hadden daar allemaal sauna’s, hot tubs, noem maar op, en vooral heel veel drank. Daar hebben we nog heel lang rondgezworven die nacht.”

Niles: “Ik kan me daar weinig van herinneren, maar dat zegt volgens mij genoeg. De wildste festivalnacht die we wat mij betreft met zijn allen hebben gehad was op Sziget een aantal jaar geleden. We hadden net een fucking vette show gespeeld en gingen nog even het terrein op, uiteindelijk tot diep in de nacht. Er was afgesproken dat we om 4 uur ’s nachts terug moesten zijn, want toen moesten we weer verder. Vervolgens waren we Casper kwijt en kwam hij pas uren later opdagen. We werden allemaal even pissig om hem, maar het was in ieder geval een gezellige avond.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> De volgende stap

Niles: “Ik zou op livegebied wel willen groeien tot we een keer op een echt grote festivalknaller kunnen staan, zoals Glastonbury. Die staat wel op mijn lijstje. Op de Main Stage van Sziget spelen zou ook gaaf zijn. We hebben nu twee keer de A38-tent gedaan, dat is ook een behoorlijke unit.”

Eloi: “Ik vind die A38-tent altijd heel leuk moet ik zeggen. Het fijne aan een tent is dat je daar altijd iets met lichten kunt doen. Het zou uiteraard heel vet zijn om een keer op die Main Stage te staan, maar het hoofdpodium spelen is alleen leuk als het donker is. Tenzij het een plek als Pinkpop is, daar kan ik er altijd wel van genieten. Maar in principe is het in het donker fijner, of als het een beetje schemert; ook heel mooi.”

Niles: “En als je al om 12 uur ‘s middags op een festival speelt, dan zijn er nog helemaal niet zo veel mensen wakker, iedereen ligt nog in hun tentje. Het publiek een beetje wakker te maken aan het begin van de dag is ook wel een mooie uitdaging. Die vroege spot hebben we voorheen ook vaak gehad. Dan moet je echt je best doen om mensen naar binnen te spelen.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Headliner?

Niles: “Ja, ik denk wel dat het tijd wordt voor Kensington om een groot festival te headlinen.”

Eloi: “De Staat had dit jaar die spot op Lowlands. Ze waren op zich niet de oorspronkelijke headliner, maar het was wel een goede show. Dat is ook denk ik wat er gebeurt als je een lokale, Nederlandse band op die manier een kans geeft. Dan krijg je ook écht wel een goede show, want die band wil zich bewijzen met zo’n plek. Voor een buitenlandse headliner die toch al aan het touren is, maakt het vaak niet uit of ze nou een optreden geven in Nederland of België of Duitsland; die roepen toch wel “Hello Germany! Hello Amsterdam!”. Daarom is het denk ik juist interessant om grote acts uit Nederland die spot te geven. Dan doen ze er net dat extra schepje bovenop.”

Eloi: “Of dat bij ons gaat gebeuren dit jaar? Geen idee. Het is natuurlijk niet helemaal aan ons. Maar dat is nu wel ons uitgangspunt als we in gesprek gaan met festivals: we willen headlinen. Of die mogelijkheid er vervolgens is, dat is dan nog de vraag.”

Niles: “Om dat voor elkaar te krijgen op A-festivals is uiteraard erg lastig, want je moet concurreren met heel grote buitenlandse wereldacts. Het zal daarom ook niet altijd lukken.”

Eloi: “Maar we willen het altijd! Een festival afsluiten is vooral top. Die laatste energie uit iedereen trekken en lekker in het donker een vette show neerzetten.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Festivalshows in 2020

Eloi: “Ik denk wel dat we zeker weer festivals gaan doen.”

Niles: “We hebben straks eerst die Ziggo Dome shows, maar in het nieuwe jaar gaan we ook zeker wel touren en op festivals spelen. Genoeg op de planning. Er zijn ook zeker al een aantal festivals bevestigd. Maar we kunnen natuurlijk nog niet zeggen welke dit dan zijn.”

Eloi: “Het is allemaal heel mooi volgepland, laten we het daarop houden.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Dansen tot de ochtend

Eloi: “Wat ik heel chill vind zijn die oude indiehitjes. Als ik ergens Arctic Monkeys of Franz Ferdinand voorbij hoor komen dan ben ik helemaal los, dan ga ik alle kanten op. Lekker meeblèren, lekker meedansen, dat vind ik het allerleukste. Op Lowlands heb je dat soort muziek altijd wel in één van die tenten. Dat mis ik ook wel heel erg, die oude pop-o-matic vibe. Al die techno vind ik wel leuk, maar voor heel eventjes.

Die muziek zie je juist steeds meer, dat vind ik eigenlijk wel jammer. Het is allemaal heel duister, iedereen zit er alleen maar aan de pillen. Volgens mij is dat ook de enige manier om het dan echt leuk te hebben en dat vind ik jammer. Doe mij maar een paar biertjes en leuke hitjes, dan gaan we lekker dansen. Dan hoef je al die shit niet in je lichaam te stoppen.”

Kensington Rahi Rezvani 2019
Photo: Rahi Rezvani

Paaspop Logo

Paaspop 2023

Locatie
Nederland
Schijndel, Nederland
Datum 7-9 april 2023
Tickets Kopen