The Murder Capitals Festival CV: “Als je tijd voor jezelf wilt, moet je die zelf maken”

De naam van The Murder Capital valt steeds vaker als het gaat om de nieuwe belofte in punkmuziek. De Ierse band timmert namelijk hard aan de weg en heeft afgelopen zomer niet alleen zijn eerste album uitgebracht, maar ook op menig festivalweide gestaan. Wat voor avonturen heeft de band beleefd? En wat doen ze graag tijdens het touren? We spraken met gitarist Cathal Roper over dit alles en meer.

Wie is Cathal Roper?

  • Afkomstig uit Dublin, Ierland
  • Sinds 2015 gitarist bij punkband The Murder Capital
  • De band bracht dit eerder jaar zijn eerste album When I Have Fears uit
  • The Murder Capital tourt dit najaar voor het eerst zelf door Europa en maakt volgend jaar de oversteek naar de VS>
< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Even wennen

“Dit is onze eerste echte eigen tour door Europa. We hebben hier en daar wel eerder gestaan als supportact of losse shows, maar dat we zelf nu al deze shows achter elkaar doen in Europa is voor het eerst. Het is wel even wennen aan deze manier van leven. Het is zo strak georganiseerd. Je komt ergens aan, zet je spullen neer, speelt je gig en springt daarna weer in de bus voor de volgende. Dat is je leven als muzikant. Het is heel tof maar het strakke regime is toch wel iets waar je aan moet wennen.”

“Als je tijd voor jezelf wilt tijdens het touren, moet je die zelf maken. Gewoon wat tijd pakken om een boek te lezen of iets dergelijks. Maar echt gekke dingen kan je niet doen onderweg. We zijn best professioneel, geen rocksterren haha.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Positieve reacties

“Het album valt heel erg goed. Niet alleen qua kritieken maar ik heb wel het gevoel dat mensen het ook begrijpen. Laatst kwam er zelfs iemand naar ons toe om ons ervoor te bedanken. Dat is de voornaamste waardering die je wilt krijgen. Ik bedoel we hebben er hard voor gewerkt om het zo goed te krijgen en we doen dit voornamelijk voor onszelf, maar dat het dan wel die waardering krijgt voelt heel erg prettig.”

“We hebben het album ook puur voor onszelf en vanuit ons eigen perspectief geschreven. We deden het niet om mensen te behagen of een bepaalde boodschap uit te dragen. Sommige mensen raakt dat en anderen niet en dat is prima. Zolang het voor ons maar goed zit.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Hoge verwachtingen

“Afgelopen jaar kregen we veel aandacht in de pers en veel mensen hebben hoge verwachtingen van ons. Dat voelde eerst wel als druk maar gedurende het jaar is dat wel minder geworden. We hebben geleerd om die verwachtingen los te laten en ons te focussen op wat we doen. Het belangrijkste is om een goede show neer te zetten. We horen liever achteraf dat mensen het vet vonden dan vooraf wat ze ervan verwachten.”

“Onze vriendschap met Fontaines D.C. heeft hier ook wel bij geholpen. Zij lopen al wat langer mee in dit wereldje en we hebben veel geleerd door naar hen te kijken. Niet op muzikaal vlak, ze maken echt hele andere muziek dan wij, maar persoonlijk hebben ze zeker veel invloed gehad op ons.”

https://www.instagram.com/p/B4z4V_SnYtC/?utm_source=ig_web_copy_link
< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Gek op Paradiso

“Ik ben gek op Paradiso. Het is echt geweldig daar. Dat is sowieso mijn favoriete plek waar we tot nu toe gespeeld hebben. Het publiek was heel enthousiast, maar vooral hoe mooi dat gebouw is neergezet. Dat paste echt perfect bij onze shows.”

“Afgelopen zomer hebben we ook best veel in Nederland gespeeld. Into The Great Wide Open kan ik me nog goed herinneren. Dat was dat festival op dat eiland, ik kan me de naam even niet herinneren.(Vlieland, red.) Maar daar hebben we het erg naar ons zin gehad. We zaten toen in een hotel vlakbij het strand. Het was daar zo mooi en de sfeer tijdens de show daar was ook echt heel goed.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Inspiratie

“Een artiest die ik nu erg graag zou willen zien en ook inspirerend voor me is, is Björk. Ik luisterde veel naar haar tijdens het opnemen van ons album en ze is als songwriter een groot voorbeeld voor ons. Ik weet niet hoe ze een nummer begint. Het is allemaal zo los en het klopt gewoon wat ze doet. Ze is echt een inspirerende artiest.”

“Maar ook iemand als Thom Yorke of Radiohead staat op mijn verlanglijstje. Zijn nieuwe soloalbum is echt super tof. En heb je de ANIMA film gezien die erbij hoort? Die heeft hij gemaakt met Paul Thomas Anderson. Echt een grote aanrader. Zo vet is dat.”