De opleving van de Spaanse festivals, hoe zit dat?

KINK Festivalpodcast
Photo: Lotte Spek / @Lottespekphotography

Als je het over festivals die veel in de spotlights staan hoor je de afgelopen jaren vaak hetzelfde rijtje: Lowlands voor de sfeer, Rock Werchter voor de line-up, Best Kept Secret voor de beste indie-knallers… Maar steeds vaker hebben we het over Spaanse festivals, hoe komt die opleving?

Line-ups zijn muy caliente

Rock Werchter 2018
Photo: Festileaks

In eerste instantie trekken de Spaanse festivals nu de aandacht door absolute knallende festival line-ups neer te zetten; Bilbao BKK Live kondigde deze week de komst van The Killers, Kendrick Lamar, Pet Shop Boys, Supergrass en Caribou aan en eerder hadden ze al exclusieve performances van The Strokes en Arcade Fire; Festival Internacional de Benicàssim heeft onder andere Vampire Weekend, Foals, The Libertines, Martin Garrix, Armin van Buuren en The Kooks op hun bill staan en de line-up van Mad Cool houdt mensen al weken bezig met onder andere Billie Eilish, Modeselektor, Kings of Leon, The Killers en Taylor Swift.

Spanje investeert

FIB Benicàssim 2019
Photo: Janne Paardekooper / Festileaks

Spanje heeft grote stappen genomen om haar culturele sector te doen bloemen. Tot tien jaar geleden was er een belasting van 21% op cultuur, bovenop toch al een 10% belasting over muzikale uitingen. Even ter vergelijking: In Nederland belasten we 9%! Twee jaar geleden, in 2017, werden een hoop van deze maatregels aangepast en heeft de overheid besloten festivals te stimuleren omdat ze sindsdien gezien worden als “major wealth creators”.

Vooruitstrevend

Photo: Joris Bakker / Festileaks

De Spaanse festivals doen hun best om vooruitstrevend en toonaangevend te zijn. Zo boekt Mad Cool vaak “nieuwe headliners”, zoals dit jaar Taylor Swift en Billie Eilish, en heeft Primavera Sound vorig jaar een wereldwijde discussie aangeslingerd over The New Normal. Zij programmeerden een gelijk aantal mannelijke en vrouwelijke artiesten om te bewijzen dat dat dus wél kan.

De Festivalpodcast 

Benieuwd hoe dit nou precies zit, en waar jij dan het beste als bezoeker naartoe kunt? Dit wordt allemaal uitgebreid uitgelicht in de laatste Festivalpodcast. Je hoort Jos Willemsen (Festileaks) en Julia Gieskes (KINK) over in deze aflevering ook over het laatste festivalnieuws, de interessante aankondigingsvideos van Paul McCartney en welke headliners Best Kept Secret nog kan boeken.

Luister de laatste aflevering hieronder!