5 redenen waarom iedereen Bon Iver wil zien in 2020

BKS 2019 Bon Iver
Photo: Ben Houdijk / Best Kept Secret Festival

Bon Iver wist vorig jaar menig Europees festival te betoveren, met onder andere bezoeken aan Mad Cool, Best Kept Secret en NOS Alive. Laten we hopen dat het de band goed bevallen is, en er komend jaar weer een aantal Europese festivals op de agenda worden gezet. Waarom? Dat vertellen we je graag!

1. Setlist om bij weg te dromen

De muziek van Bon Iver leent zich perfect voor een setlist die zich door het optreden heen opbouwt en waar je heerlijk bij weg kunt dromen. Welk nummer je er ook uit pakt, ze zijn allemaal op hun eigen manier bijzonder, en passen als puzzelstukjes bij elkaar. En dan nog niet te beginnen over de twee mega-hits ‘Skinny Love’ en ‘Holocene’. Deze nummers zijn de ultieme hoogtepunten in de setlist en tillen het geheel naar een hoger niveau.

2. Multi-talent Justin Vernon

Of het nu gitaar, piano of één van de tien synthesizers is die om hem heen staan gebouwd tijdens optredens, Justin Vernon beheerst het allemaal. Hij krijgt het voor elkaar om maar liefst zeven instrumenten te bespelen, dat kunnen niet veel artiesten zeggen. Het centrale punt van de band springt er niet alleen met zijn instrumentale kunde bovenuit, maar ook met zijn stem weet hij menig muziekliefhebber te betoveren. De combinatie van deze talenten zorgt dan ook dat hij de perfecte frontman is.

3. Groots maar gevoelig

Met één slag op de akoestische gitaar weet Justin Vernon iedereen in het publiek kippenvel te geven. De band weet het voor elkaar te krijgen om een grote festivalweide te laten voelen als een intiem zaalconcert. Alle nummers weet Bon Iver op zo’n manier te brengen dat de emotie en zachtheid niet verloren gaat in de massa, zoals je kunt zien in dit concert van NPR. De band weet grootse muziek te brengen op een intieme en gevoelige manier, een combinatie die perfect past bij de band.

4. Nieuwe muziek

In de studio is het de afgelopen maanden ook niet stil geweest. Het meest recente album van de Amerikanen, I,I, is in augustus uitgekomen en is grotendeels nog niet ter gehoren gebracht in Europa. De tour van vorig jaar stond namelijk nog in het teken van het derde album van de band, 22, A Million. Een goede reden om weer terug te komen dus, om de Lage Landen live kennis te laten maken met het nieuwe album. En als je niet kunt wachten kun je ook al in het Sportpaleis en de Ziggo Dome gaan kijken, waar de band in februari staat.

5. Genieten met meerdere zintuigen

https://www.youtube.com/watch?v=ALBkWGKThKE

De show van Bon Iver is niet alleen een genot voor het oor, ook de ogen mogen niet klagen. De lichtshow van de band zorgt voor een extra dimensie, die het gevoel van de nummers alleen maar versterkt. Door middel van lichten wordt vaak de volledige focus gelegd op Vernon, als hij weer eens uithaalt of een ander muzikaal kunstje verricht. De lichtshow zorgt voor een complete ervaring, die vaak het gevoeligste in de band naar boven haalt.

Bon Iver

BKS 2019 Bon Iver
Photo: Ben Houdijk / Best Kept Secret Festival

Bon Iver is de Amerikaanse band rondom Justin Vernon. In de vier studioalbums die de band uitbracht, is zoveel verandering te horen dat het soms moeilijk te geloven is dat één en dezelfde artiest deze nummers schreef. Waar de eerste twee albums vrij ingetogen klinken, verschuift de aandacht op plaat nummer drie, 22, A Million, naar experimentele elektronica. Op I,I, het album dat afgelopen zomer verscheen, lijken de voorgaande albums tot een geheel gesmeed. Variatie genoeg, maar altijd met een rotsvaste constante: Vernons breekbare stemgeluid.

Ondanks dat de muziek soms lastig te volgen is, is de band een graag geziene gast op festivals. Zo stonden Vernon en consorten vorig jaar nog op onder meer Best Kept Secret en Mad Cool. Waar gaan we de band dit jaar mogen bewonderen?