De fijnste popdocumentaires rondom kerst

De kerstperiode komt er weer aan en dat betekent dat we weer lekker wat documentaires kunnen bingwatchen. Elk jaar rond deze tijd zendt de NTR weer een breed scala aan heerlijke docu’s uit over allerlei artiesten. De muzikanten die deze keer in de spotlight worden gezet zijn niet de minste, met onder andere aandacht voor Queen, ABBA en Elton John. Hier een lijstje met de vier fijnste popdocumentaires gedurende de kerst!

Michael Hutchence – Mystify (20 december, 22.50 uur op NPO 3)

De eerste documentaire waar we van kunnen genieten is een intiem en ontroerend portret van voormalig INXS-frontman Michael Hutchence. Zijn transformatie van een verlegen levensgenieter in een boze, excessieve rockster en zijn zelfdoding in 1997 staan centraal in deze docu. Want hoe heeft dit kunnen gebeuren, en welke problemen liggen hier aan ten grondslag? De film is opgebouwd uit een grote rijkdom aan archiefbeelden, home-video’s en getuigenissen van zijn vrienden, familieleden en geliefden, waaronder Kylie Minogue. Het portret laat ons kennismaken met de veelzijdige, intens sensitieve en complexe man die schuilging achter de charismatische ‘rockgod’.

Elton John – Uncensored (24 december, 23.05 uur op NPO 3)

In de tweede docu die aan bod komt, heeft Graham Norton een openhartig interview met sir Elton John, waarin de wereldster zonder schaamte en met zijn bekende humor terugblikt op zijn leven en carrière. De mannen praten vrijuit over Eltons drugsverslavingen en over hoe het vaderschap zijn leven veranderde. Elton is tot eind volgend jaar bezig met zijn afscheidstour Farewell Yellow Brick Road en in oktober verscheen zijn autobiografie Me. “Dit is het perfecte moment om hier nu met Graham op terug te blikken. Ik vond het altijd leuk om hem te ontmoeten, maar dit was wel de beste keer”, aldus de wereldster.

Queen – The show must go on (26 december, 22.45 uur op NPO 3)

Na het succes van de speelfilm Bohemian Rhapsody staat Queen weer vol in de spotlights. Dit zorgt ervoor dat er ook op andere vlakken belangstelling is voor de groep. In de documentaire wordt dan ook niet gefocust op de successen van weleer, maar juist op de huidige stand van zaken binnen de band. Na het overlijden van frontman Freddie Mercury stond Queen voor een grote uitdaging. Na diverse zangers versleten te hebben bundelde Queen de krachten met American Idol-winnaar Adam Lambert, die nu al sinds 2012 over de wereld tourt met de band. ‘The show must go on’ toont Lambert’s opkomst en achtergrond. De docu bevat zeldzame concertbeelden van Queen’s enorme stadionshows, beelden van achter de schermen en interviews met bandleden Brian May, Roger Taylor en Bohemian Rhapsody-hoofdrolspeler Rami Malek.

ABBA Forever (27 december, 22.05 uur op NPO 3)

De laatste documentaire richt zich op onze favoriete band uit Zweden, ABBA. De groep heeft veel te vieren dit jaar: vijftig jaar geleden ontmoetten Agneta, Björn, Benny en Anni-Frid elkaar en veertig jaar geleden gaven ze hun laatste concert. Daarnaast houdt de musical Mamma Mia! onze favoriete ABBA-nummers al twintig jaar op de planken. Al die tijd is hun fanbase verder gegroeid en zijn de liedjes nog even onweerstaanbaar. Deze documentaire viert ABBA’s ongeëvenaarde successen, met nieuwe interviews met de bandleden en met onverwachte liefdesverklaringen van onder meer Bono, Noel Gallagher, Neil Sedaka en Donny Osmond. En natuurlijk met alle hits, waaronder Waterloo in de originele Zweedse versie. Een heus ABBA-feestje!