ESNS20: 7 dingen die we leerden tijdens de conferenties

Photo: Nienke Maat

Eurosonic draait niet alleen om bandjes. Er moet ook ge-paneld, ge-conferenced en ge-speakt worden. En dus stapten we vol goede moed De Oosterpoort in en gingen we eens ouderwets een dagje colleges volgen. Dit zijn 7 dingen die we daarvan leerden op de Eursonic-donderdag.

Les 1: Waardeer de Euro

Tijdens het ‘Festival Panel’, een gesprek tussen vier grote Europese festivals, komt het onderwerp op de alsmaar stijgende ticketprijzen. Vooral Tamás Kádár van Sziget blijkt veel met dit vraagstuk bezig te zijn. Enerzijds stijgen de fees van artiesten, en is er steeds meer geld nodig voor een sterke line-up. Anderzijds daalt de waarde van de Hongaarse Forint zodanig, dat lokale bevolking de stijging van ticketprijzen nog harder voelt. Het festival heeft door de relatief zwakke munt steeds meer moeite met het festival betaalbaar houden voor de locals. En juist die lokale bevolking is belangrijk voor Sziget. Ook Anna Sjölund van Lollapalooza Stockholm erkent het probleem: “Suddenly we’re not promoters anymore, but we’re thinking about exchange rates all the time. And Lord knows we’re not the best at that…”

Les 2: Vroeg boeken is niet altijd de beste optie

Wanneer er vroeg wordt geboekt, is de kans namelijk groter dat een festival later nog overboden wordt. Inspringen op precies ‘het juiste moment’ is dan het devies. Dany Hassenstein, boeker van het Zwitserse Paléo Festival, laat duidelijk merken hoe belangrijk dat voor ze is: als non-profit organisatie is er nou eenmaal niet veel geld beschikbaar voor de fees van echt grote acts. Toch lijken ze iets goed te doen: komend jaar is er een extra festivaldag in het leven geroepen voor niemand minder dan Celine Dion.

Les 3: Ticketmaster test secondary ticketing platform met Lowlands

Naast Eventim start ook Ticketmaster in 2020 met een eigen doorverkoop platform. Tot zover geen nieuws, maar nu lijkt er ook een moment van release te zijn. In het panel over Secondary Ticketing werd bekend gemaakt dat Lowlands het eerste evenement zal worden waarbij dit mogelijk wordt. De ticketverkoop van Lowlands start op 8 februari.

De eigen doorverkoopplatforms van de ticketpartijen worden naar eigen zeggen gelanceerd ‘met het oog op de belangen, veiligheid en service van en voor de fans’. Maar natuurlijk vooral omdat er veel geld in omgaat dat op dit moment wordt misgelopen. Ticketswap zal de ontwikkelingen met geknepen billetjes volgen.

Les 4: EU werkt aan wetgeving tegen woekerverkoop

Klinkt hoopvol, maar er is een addertje onder het gras: voordat die wetgeving er daadwerkelijk is, zijn we waarschijnlijk 30 maanden verder. Als het mee zit. In het Secondary Ticketing Panel spreken de panelleden vanzelfsprekend ook over dit politieke aspect van woekerverkoop, onder andere met Doreen van Elst (Ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Peter Kwint (Kamerlid SP). Waar laatstgenoemde zich hard maakt voor Nederlandse wetgeving legt Doreen uit dat ook die wetgeving veel tijd met zich mee zal brengen. Bovendien maakt het online karakter van dit probleem de handhaving op nationaal niveau lastig: koop je niet op viagogo.nl, dan wel op viagogo.com.

Les 5: Weet Waar Je Koopt

Zolang de wetgeving uit punt #4 er niet is, wordt er hard gewerkt aan de Weet Waar Je Koopt campagne. Onder andere Henk Schut van Eventim is sterk betrokken bij de campagne. Hij legt uit dat de focus van de campagne zal zijn om consumenten in te lichten over het verschil tussen reguliere kaartverkoop, secondary ticketing en woekerverkoop. Ook wordt er meer aandacht geschonken aan het kunnen melden van klachten, om zo inzicht te verkrijgen in hoe groot het probleem nu eigenlijk is. Want, zo wordt duidelijk: niemand weet eigenlijk hoeveel geld er precies aan wordt verdiend, of verloren. De vernieuwde campagne start waarschijnlijk in april, net voor de Formule 1 Zandvoort en het Eurovisie songfestival.

Les 6: We moeten nog even wachten op de Sziget 2020 line-up

Als je de line-up van 2019 bekijkt, lijkt Sziget weinig moeite te hebben met het binnen hengelen van wereldtoppers. Dat bevestigt Sziget-baas Tamás Kádár ook, maar vertelt er ook direct bij: voor 2020 wil het allemaal nog niet zo lukken. Het festival is er nog lang niet uit met het programma, met name aan de bovenkant van de affiche. Volgens Tamás zijn ze bij Sziget daar niet de enige in: augustus 2020 is volgens hem een weinig vruchtbare periode voor grote tourende acts. Opnieuw wordt de verhoogde concurrentie genoemd als belangrijke oorzaak. “We’re competing with all the major festivals in Europe, not just our surroundings.” En, zoals hij zelf al aangeeft, is die concurrentie in ieder weekend van augustus bijna moordend. “If [an artist] has to pick a festival in that time-period, they might pick Sziget.”

Sziget 2019
Photo: Rock Star Photographers

Les 7: Festivals zijn een broedplaats voor innovatie

Op het panel van Innofest stellen 5 entrepreneurs zichzelf en hun project voor. Van krekels in je bitterbal tot sensoren in je grasland. Hoewel de projecten sterk van elkaar verschillen, in toepassing, maatschappelijk probleem en doel, zijn de jongens het wel over één ding eens: nergens een geschiktere plek om je project uit te testen dan op een festivalterrein. Niet alleen kun je een groot publiek kennis laten maken met jouw product. Ook de open, vrije en onderzoekende houding van dat publiek werkt perfect. Dus als je komend jaar je afval beter (vooral leuker) recyclet, het festival inclusiever is voor rolstoelgebruikers of de tenten efficiënter worden opgebouwd, heb je dat gelukkig ook gewoon aan jezelf te danken. Chapeau!

Eurosonic/Noorderslag 2020

Over de auteur ✍️

Irene Schelwald

Trotse bewoner van het altijd mooie Groningen. Daarmee automatisch die-hard fan van alles omtrent ESNS en ontdek ieder jaar weer een nieuw favoriet festival. Geboren in het jaar van Brainpower's eerste plaat (#brainpowerbaby) en dat heeft meteen de toon gezet. Zodoende altijd samen met Joëlle te vinden bij de foutste en goedkoopste slettendisco.

Meer van Irene