Terugblik: De 8 meest memorabele initiatieven uit de festivalzomer van 2020

Laten we eerlijk zijn: een festivalzomer als die van 2020 hopen we nooit meer mee te maken. Maar in tijden van tegenspoed scheidt het kaf zich van het koren. Deze zomer kregen we een goed beeld van de échte creatievelingen: de onuitputtelijke doorzetters die er toch wat van probeerden te maken. In het geval van deze acht initiatieven lukte dat ook nog eens uitzonderlijk goed.

1. Primavera Sound: PS Life

https://www.instagram.com/p/CBAv8UaH-E8/

Primavera Sound (3 – 6 juni) vond aan het begin van de zomer plaats, waardoor de nieuwigheid nog in livestreams zat. Maar dit was meer dan een livestream: PS Life was geen ‘one way broadcast’. Als kijker logde je in met je webcam en tijdens optredens door zag je regelmatig een groepje vrienden in de huiskamer dansen. Dat schepte toch een persoonlijke band, ook geholpen door de chat waarbij je in contact stond met muziekliefhebbers van overal ter wereld. Drie avonden lang keken we watertandend en vol heimwee naar legendarische Primavera-shows van de afgelopen jaren, waaronder een bijzondere set van Blur en een surprise set van Arcade Fire.

2. Sensation: Monument Of Light

Ook deze zal nog wel een tijdje op ons netvlies gebrand staan: het Monument of Light van Sensation. In de nacht van 4 op 5 juli vond in de Johan Cruijff ArenA een oogverblindend vette lichtshow plaats, als vervanger van het jaarlijkse Sensation. Het publiek? Een veld vol paspoppen, een handjevol lucky Coca-Cola prijswinnaars en duizenden mensen via een livestream. Wie keek, zag gedurende twee uur een van de meest spectaculaire shows van Sunnery James & Ryan Marciano. Wie niet keek, krijgt een herkansing via bovenstaande video.

3. Rock Werchter Zomerbar

Photo by: @Jokko | Rock Werchter Zomerbar 2020, Selah Sue

Dit jaar geen Rock Werchter. Maar helemaal geen livemuziek op het Werchterse Festivalpark? Daar is maar moeilijk vrede mee te vinden. Zo vond ook de organisatie van het Belgische festival. Zo werden in juli toch maar liefst 21 shows gegeven op de Rock Werchter Zomerbar: een soort Apero XXL, maar dan met livemuziek. Goede livemuziek. En goed, mag gerust worden doorgetrokken worden naar de hele Rock Werchter Zomerbar. Het zag er allemaal piekfijn uit: het podium, de van veel gebladerte voorziene barren en de North West Walls als backdrop. Bedankt Werchter, dat we deze zomer toch nog livemuziek, de geur van gras, het applaus en het samenzijn konden vieren. Dan kijken we voor volgend jaar weer uit naar de plastic bekers, modder, moshpits en crowdsurfen. Afgesproken?

4. Decibel outdoor: STAY LOUD

Begin augustus bouwde organisator B2S op het Beekse Bergen-terrein in het grootste geheim een coronaproof mini-festival waar de opnames van ‘Decibel outdoor: STAY LOUD’ plaatsvonden. het 7 uur-durend programma werd later die maand uitgezonden. 250 mensen mochten aanwezig zijn, waaronder onze reporter. Die zag een unicum: een plek waar werd gedanst in 2020! Op het programma stonden bijzondere performances van onder andere Brennan Heart en B-Front, en ook nog een opvallend randprogramma van Aquarius. Dichterbij het festivalgevoel dan tijdens Decibel outdoor: STAY LOUD zijn we waarschijnlijk niet gekomen deze zomer.

5. Lowlands Free:United

https://www.instagram.com/p/CEPjJ-6FxHC/

Je hebt digitale festivals en je hebt digitale festivals. Maar zo uitgebreid als Lowlands Free:United hebben we ze verder niet gezien deze zomer. Het festival presenteerde een heus blokkenschema met meerdere stages (channels) en dus ook gewoon keiharde clashes. Ha! Die misten we nou weer net niet. Tijdens Lowlands Free:United keken we naar oude parels uit het Lowlands-archief, maar ook naar live opnames vanuit de Melkweg met daarin muziek, comedy en theater. Een filmprogramma? Check! Wakker worden met yoga? Check! Podverdikkeme, het was net echt Lowlands.

6. Mysteryland: Let’s Get High

Op de valreep van de festivalzomer, nét op het moment dat je denkt dat je geen livestream meer kunt zien, kopt Mysteryland hem nog effe in. Het festival – dat normaal ook al niet vies is van een gevalletje ‘groot, groter, grootst’ – pakte zaterdag 29 augustus uit met Mysteryland: Let’s Get High by Fuze Tea & Desperados. Dj’s als Joris Voorn en Sander van Doorn kropen in een luchtballon om vanuit daar hun sets te spelen! De eerste keer dat je de luchtballonnen naast elkaar in de lucht ziet, kan een kippenvelmoment niet ontbreken. Het vormt het letterlijke hoogtepunt en waardig einde van deze bijzondere zomer.

7. Misty Fields: Het Bos In

Hoe gaaf die grootsheid van sommige festivals en livestreams ook was, ‘Misty Fields: Het Bos In‘ was juist zo prachtig mooi in z’n eenvoud. 150 bezoekers verzamelden zich in natuurgebied De Groote Peel, vol met verlichte bomen en knusse houten tafeltjes en stoeltjes. In de bosrijke omgeving zorgden negen bands drie dagen lang voor bijzondere en intieme sets, waarbij veel ruimte voor interactie met het publiek. Mogen we terug?

8. Festileagues

Vooruit, een klein beetje zelfbevlekking om de lijst mee af te sluiten. Maar we kijken er met veel enthousiasme op terug. Hoe veel ‘alternatieve festivals’ er ook waren, weinig richtten zich op wat ons betreft het belangrijkste aspect van festivals: het samen zijn en herinneringen maken. Festileaks werd deze zomer ‘Festileagues‘: een grote game voor vriendengroepen die in de startblokken stonden voor een knallend festivalseizoen. Drie maanden lang streden honderden teams om die ene hoofdprijs: toegang tot 18 topfestivals in 2021. Ze deden tal van puzzels, bouwden de meest creatieve knutselwerken, tuneden in bij live quizzes en deden zelfs mee aan een online escape room. Festileagues had als doel dat festivalsquads elkaar niet uit het oog zouden verliezen in tijden waarbij eenzaamheid op de loer ligt. En wat was het geweldig om zo veel van jullie week na week samen bezig te zien. Een diepe buiging en applausje voor jezelf.