Nieuwjaarsdag lijkt misschien de zwaarste dag van het jaar, met zijn kater, zijn rotzooi en vooral zo ontzettend ver weg van het festivalseizoen. Maar verschilt nieuwjaar wel echt zo veel van een festival? Of nouja, van de dag na een festival? Dit zijn de 6 overeenkomsten tussen 1 januari en de dag na je favo festival.
1. Wakker worden in één grote puinhoop
Waarschijnlijk ben je op dit moment net wakker na een knallend oud en nieuw. Met een brak hoofd kijk je smachtend om je heen of je ergens water kunt vinden. Maar nee, het enige dat je vindt is rotzooi, heel veel rotzooi. Want toen het door jou gehoste oud en nieuw feest na uren party’en ten einde was, had je echt de kracht niet meer om nog op te ruimen. Heel veel anders dan de dag na een festival is dit natuurlijk niet. Want ook dan – na een dutje van zo’n 20 uur – word je wakker tussen chaos, heel veel chaos. Overal het zand en de modder die van je spullen is gekomen en vooral die backpack die nog opgeruimd moet worden – want daar had je echt de kracht niet meer voor toen je thuiskwam.
2. Jezelf (alweer) beloven nooit meer te drinken
Wanneer er tussen alle rotzooi echt geen water te vinden is, is het moment daar; je moet opstaan. Maar als je omhoog komt word je overweldigd door een vlaag van misselijkheid en hoofdpijn. “Vanaf dit jaar ga ik echt niet meer zoveel drinken!”, is wat je iedere nieuwsjaarsdag weer tegen jezelf zegt. Heel veel anders gaat dit op de dag na een festival niet, wanneer je net zo brak wakker wordt. Want waren die paar extra biertjes om je munten nog even op te maken nou echt nodig?
3. Je ontvangt 1000 belletjes (van je moeder)
Nadat je eindelijk de kracht hebt gevonden om op te staan en water te drinken, is het ook maar weer eens tijd om je telefoon te checken. Meteen zie je het; 300 gemiste oproepen. Al je vrienden en vage kennissen hebben je bestookt met “gelukkig nieuwjaar” belletjes. Maar niet alleen vandaag heb je zo veel gemiste oproepen, ook na een festival is het altijd weer raak. Je after-festival dutje is dan namelijk weer eens 14 uur langer dan gepland, en als je wakker wordt heeft je moeder nog net de politie niet ingeschakeld om te checken of je echt nog wel leeft.
4. Niet op je bankrekening durven te kijken
Als je alle appjes eindelijk beantwoord hebt en de belletjes hebt doorgewerkt, is het moment daar; je bankieren app openen om te kijken hoe erg de schade van nieuwjaarsnacht eigenlijk is. Vandaag check je met doodsangst hoeveel je afgelopen oudejaarsnacht hebt verbrast, in de zomer doe je dit voor ieder festival. Want als je met muntjes betaalt heb je eigenlijk geen idee dat die 53 cocktails en biertjes echt zo duur waren, toch?
5. De terugkeer naar het dagelijks leven
En dan is het zover, nadat je water gedronken hebt, de hoofdpijn wat gezakt is, de appjes zijn beantwoord en je familieleden een “gelukkig nieuwjaar” belletje hebben gehad, is het tijd om terug te keren in de maatschappij. Nieuwjaarsdag is geen excuus meer; de zooi moet worden opgeruimd, de wekker gaat gewoon weer om 07.00uur en werk begint weer. Je moet door met het echte leven. En hoe moeilijk dit ook lijkt, het is nooit zo moeilijk als na een festival. Dagenlang waren je grootste zorgen de wachtrij bij het douchen en waar je je muntjes ook alweer gelaten had, maar nu staat de realiteit weer voor de deur.
6. Zo ont-zet-tend lang wachten tot volgend jaar
Het moment – waarvan je dacht dat het nooit meer zou komen – is daar; je kater is verdwenen en je voelt je weer topfit. Nu je weer enigszins functioneert in de maatschappij en weer aan het werk bent, heb je eigenlijk pas echt door hoe geweldig die oudjaarsnacht was, en vooral hoelang je nog het wachten tot volgend jaar. Maar niet alleen na oud en nieuw komt dit besef hard aan, ook wanneer jouw favoriete festival is afgelopen is het ieder jaar weer huilend terugdenken aan het weekend en wachten op het jaar erop.