Bewaar je ticket: culturele sector doet massale oproep wegens coronavirus

528
Photo: RIVM

Het is geen geheim dat het coronavirus een grote uitdaging vormt voor de evenementenindustrie. Daarom roept de culturele sector bezoekers met een ticket voor een afgelast evenement op om deze te bewaren tot een later moment of in te ruilen voor een voucher.

Musea, theaters, musicals, concerten, festivals en (sport)evenementen: allemaal staan ze op dit moment voor een financieel vraagstuk. Nu bijeenkomsten massaal worden verboden omwille van het coronavirus, worden veel evenementen afgelast. De tickets voor deze evenementen verliezen hierdoor hun waarde. Organisatoren zijn in dit geval wettelijk verplicht om het aankoopbedrag aan tickethouders terug te storten. Hierdoor komen ze echter geregeld in de problemen. Vaak is een groot deel van dit bedrag namelijk al gestoken in de voorbereidingen van een evenement. Terugbetalen zou daardoor zomaar eens tot faillissement kunnen leiden.

Om deze reden komt de culturele sector met een massale oproep: ‘Bewaar je ticket, geniet later’. Dit beleid is ontwikkeld in samenwerking met de overheid en heeft als doel het ondersteunen van de evenementenindustrie tijdens de coronacrisis. In het geval dat een evenement naar een andere datum verschuift, blijft je ticket geldig voor die nieuwe datum. Als het een volledige afgelasting betreft, wissel je je ticket in voor een voucher ter waarde van het aankoopbedrag (incl. servicekosten). Hier maak je dan later gebruik van bij de aankoop van tickets voor een vervangend evenement. Onder andere Paaspop, dat dit weekend plaats zou vinden, doet mee aan het initiatief. Door het bewaren van je ticket help je dus de culturele sector door deze uitdagende tijden.

Op de website vind je meer informatie over dit initiatief.

Corona en festivals

De coronacrisis heeft ook dit jaar aanhoudende consequenties voor festivals wereldwijd. Hoewel sommige festivals een tweede jaar op rij moeten annuleren, bieden experimentele proefevenementen en nationale vaccinatieprogramma’s tegelijkertijd groeiende hoop op de terugkeer van festivals.

Omdat het met het naderende festivalseizoen onduidelijk is hoe de situatie zich de komende maanden ontwikkelt, blijf je via onze speciale pagina op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het coronavirus en festivals. Je vindt er het laatste nieuws, statements van festivals en een duiding van cruciale momenten de komende tijd.

Afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam in de richting Communicatie & Media. Verliefd op vinyl en dromende van een busje om alle festivals mee af te gaan.