Waarom zijn al die festivals toch zo klote duur? 

DTRH
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

De festivalzomer is aardig op gang. Zo hebben we inmiddels Rock am Ring, Primavera Sound en Best Kept Secret al achter de rug. Maar als je dit jaar een festival wilt bezoeken, moet je een stuk dieper in de buidel tasten dan bij voorgaande jaren. Waarom zijn die tickets toch zo enorm duur? In dit artikel onderzoeken we hoe de prijs van festivals wordt bepaald en waarom ze amper meer te betalen zijn.

Vrijwel alle festivals zijn een stuk duurder dan vorige edities. Neem bijvoorbeeld de tickets voor Lowlands (+45 euro) en Pinkpop (+30 euro): deze schoten flink omhoog ten opzichte van 2022. En dat terwijl die ook al een flinke stijging lieten zien ten opzichte van de prijs in 2019.  Destijds betaalde je voor een weekend Lowlands maar 210 euro en voor drie dagen Pinkpop 220 euro. Bij de Britten zijn de gevolgen van de hogere prijzen al zichtbaar; de helft gaf aan minder concerten te bezoeken vanwege de ticketprijzen.

Inflatie

Festivals hebben als eerste te maken met verschillende kosten, waarvan een groot deel al betaald wordt voordat het festival begint. Om dit te kunnen bekostigen moet er vooraf al geld worden binnengehaald. Maar natuurlijk is er het afgelopen jaar ook overal de gevolgen van een enorme inflatie te merken. Door de oorlog is dat in een extra stroomversnelling gekomen en dat heeft ook gevolgen voor festivals. Zo zijn de kosten voor energie en materialen als benzine, staal en hout gestegen. Dit vertelde evenementenorganisator ID&T Group eerder al aan NU.nl. De evenementen maken hier veel gebruik van, voor bijvoorbeeld de op- en afbouw van het festivalterrein.

Jan Smeets - Pinkpop 2019
Photo: Bart Heemskerk (Pinkpop 2019)

Artiesten

Ook de artiesten worden steeds duurder om te boeken. De gages die gevraagd worden door de muzikanten stijgen jaarlijks. Ook stellen de artiesten steeds hogere eisen aan de productie.  Michal Kaščák gaf eerder al het voorbeeld van een headliner op Pohoda Festival. De headliner vroeg om een apart LED- scherm waar andere artiesten geen gebruik van mogen maken. Dit kostte het festival ook weer duizenden euro’s extra. Zijn die muzikanten dan allemaal zulke enorme geldwolven? Misschien, maar ze zijn ook een stuk afhankelijker geworden van de live optredens. Door de opkomst van muziek streaming, gaat het bij het luisteren van de muziek voor de artiest inmiddels niet meer om het verdienen van geld. In plaats daarvan gaat het vooral om de exposure. Een econoom van Princeton rekende eerder al uit, dat in de jaren 80 de optredens nog maar ongeveer 30% van het inkomen van de muzikant behelsde. In 2019 was dat al gestegen tot 75%. Niet heel onverwachts dus dat er meer gevraagd wordt voor een boeking. 

Corona

De gevolgen van de pandemie hakken er ook altijd nog in bij de festivals. Veel festivals zagen hun reserves verdampen. Een organisator van Glastonbury, dat ook 70 pond steeg in prijs ten opzichte van vorig jaar, bevestigde dit ook. Het festival zag geen andere optie door de gestegen kosten en de financiële impact van twee jaar zonder festival. Ook kwam er door deze periode een enorme uitstroom van personeel op gang voor onder meer de horeca, waardoor de personeelskosten ook explosief stegen. Zowel de artiesten als festivals proberen te compenseren voor twee jaar aan gemiste omzet. Daarnaast kan er op veel zaken, zoals veiligheid, natuurlijk niet bezuinigd worden. Het kon dus niet anders dan dat de festivals duurden werden.

Aanbod

Verder speelt het aanbod van festivals en concerten nog een rol. De pandemie heeft een lange tijd voor stilstand gezorgd. Toen duidelijk werd dat de festivals eindelijk weer door konden gaan, ontstond vanwege het grote animo een maximale capaciteit aan festivals in Nederland. En daarnaast is er ook nog sprake van een overschot aan aanbod van buitenlandse artiesten, die graag een concert willen geven in Nederland. Dit jaar wordt er voortgeborduurd op dezelfde capaciteit – terwijl het totale aantal aan bezoekers en consumpties redelijk hetzelfde blijft. Lang niet alle festivals verkopen daarom uit.

Wordt er dan helemaal niks aan gedaan?

Festivals proberen natuurlijk wel verschillende dingen uit om de prijzen toch enigszins de kop in te drukken. Zo probeert Down the Rabbit Hole minder dure artiesten te boeken. Er is nog budget voor één grote headliner, en daarnaast plaatsen ze opkomende artiesten. Een andere oplossing die veel te zien is, zijn prijsvariaties. Zo biedt volgens festivaldirecteur Eric van Eerdenburg Lowlands al langer glamping opties aan met een hogere prijs. Dit tempert de kosten voor een regulier campingticket een beetje. En op Pinkpop verscheen vorig jaar voor het eerst een VIP-deck, dat dit jaar verder is uitgebreid. Voor een meerprijs krijg je een volledig arrangement met toegang tot het voorvak, versie koffie bereid door een barista en het beste uitzicht over het festivalterrein.  

Voorlopig blijven we hopen op nieuwe ontwikkelingen die de festivals weer beter betaalbaar maken. Festileaks houdt je in elk geval op de hoogte.