Startersgids: Thom Yorke voor beginners

Foto: Eric Pamies

Komende zomer is Thom Yorke Tomorrow’s Modern Boxes te vinden op Rock Werchter, mits alles goed gaat. Is dit voor jou ook de eerste keer Thom Yorke? We got you. In deze startersgids maken wij je wegwijs in de carrière van de Engelsman en laten we je kennis maken met de muziek die hij tot nu toe ter gehore heeft gelegd.

Thom Yorke kennen we allemaal als frontman van de legendarische band Radiohead. We hopen natuurlijk dat hij in deze setting nog veel mooie muziek gaat maken, maar vandaag nemen we een kijkje naar wat hij als solo artiest heeft weten neer te zetten. Vooral de afgelopen jaren heeft hij veel energie hierin gestoken, en dat is niet zonder resultaat gebleken. Aan de hand van onderstaande nummers nemen we je mee in de veelzijdige solo-carrière van deze Britse alleskunner.

The Eraser

Het debut-album van Thom Yorke dateert alweer uit 2006. Het ontstaan van dit album kan vooral toegewijd worden aan de anderhalf jaar durende pauze van Radiohead, waarin Thom alle tijd had om zijn creativiteit de vrije loop te laten nemen. Deze pauze werd vooral genomen om de bandleden ruimte te geven voor solo projecten, of wat welverdiende vrije tijd te nemen. Zo werkte Jonny Greenwood (gitarist) bijvoorbeeld aan soundtracks voor Bodysong en There Will Be Blood.

Het is dan ook meteen duidelijk welke kant Thom Yorke in zijn solo-project op wil, de elektronische kant. En dit op zoveel manieren mogelijk. Lekkere baslijnen, Thom Yorke’s unieke stem en experimentele klanken worden allemaal gecombineerd tot een compleet geheel.

Tomorrow’s Modern Boxes en Soundtracks

Lang leek het erop dat het bij één solo-album zou blijven, maar niets bleek minder waar. In 2014 werd langspeler nummer twee uitgebracht onder de naam Tomorrow’s Modern Boxes. Dit album gaat door waar het vorige gebleven was, ondanks een gat van 8 jaar, en is op de sommige plekken zelfs nóg iets experimenteler en elektronischer dan de vorige.

Ook filmmuziek is een onderwerp waar Thom Yorke zich graag in mengt. Zo schreef hij de soundtrack voor de horror film Suspirium, waarvan de titeltrack een van zijn grootste hits is. En daarnaast maakt hij met Flea, Bassist van de Red Hot Chili Peppers, ook de titeltrack voor de meest recente film van Edward Norton, Motherless Brooklyn.

Muziek, film en dans

https://www.youtube.com/watch?v=jFpww9rkCoo

Het album dat tijdens de komende festivaltour het meest naar voren zal komen is ongetwijfeld ANIMA. Deze langspeler, uitgebracht in 2019, is het meest ambitieuze en complete album van Thom Yorke tot nu toe. Dit blijkt alleen al uit de verschillende mogelijkheden die je hebt om van de muziek te genieten. Zo is de muziek gebruikt als basis voor een 15 minuten durende korte, muzikale film waarin dans en decor centraal staan, geproduceerd in samenwerking met Paul Thomas Anderson.

Naast dat er visueel veel te beleven valt, is dit album muzikaal ook van vele markten thuis. De vertrouwde dansbare elektronische beats zijn weer terug, maar deze worden vergezeld door rustige, emotionele nummers en alles wat daar tussenin zit. Het recept voor een memorabele show komende zomer op Rock Werchter!

Thom Yorke

DTRH Thom Yorke
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Thom Yorke is vooral bekend als frontman van de Britse band Radiohead. Hiermee brak hij in 1993 door met het het album Pablo Honey. Sindsdien is Radiohead een van de grootste bands binnen de alternatieve muziek.

Buiten Radiohead om zit Yorke echter ook niet stil. Zo heeft hij in 2013, met onder andere Flea, in de supergroep Atoms for Peacegezeten. Daarnaast heeft hij nog drie solo-albums uitgebracht, waarvan het meest recente album – ANIMA – in 2014 uitkwam. In 2018 bracht Yorke ook nog een soundtrackalbum uit voor de horrorfilm Susperia.

De Engelse muzikant pronkte dit jaar op diverse affiches, waaronder Down the Rabbit Hole en NOS Alive. Volgend jaar is het de beurt aan Open’er, Roskilde en Rock Werchter. Waar gaan we hem nog meer tegen het lijf lopen?