Kosten coronacrisis voor festivalsector geschat op 16,8 miljard dollar, Nederland zwaarst getroffen

BKS 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

De coronacrisis heeft flinke impact op de festivalsector. In Een rapport van Viberate wordt geschat dat de totale kosten voor de sector wereldwijd oplopen tot bijna 17 miljard dollar. Verder is Nederland het hardst geraakt, in aantallen festivals.

Verlies van de verkoop van kaarten is goed voor ongeveer dertig procent van de financiële schade, ofwel vijf miljard dollar. De rest van het geld komt van zaken als eten, drinken en merchandise. Zogenaamde ”megafestivals” (met meer dan 80.000 bezoekers) nemen ongeveer 75 procent van het totale bedrag voor hun rekening. Dit komt neer op bijna twaalf miljard dollar.

In totaal heeft het coronavirus impact op meer dan 750 festivals wereldwijd. Het rapport laat ook zien dat Nederland het land is waarin het grootste aantal festivals (121) geraakt is door de coronacrisis. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk staan ook in deze top vijf en hebben dus harde klappen gekregen. Dit jaar kunnen 13,2 miljoen festivalgangers niet naar een festival.

De Nederlandse festivals laten het er niet bij zitten. Zo hebben Pinkpop en Best Kept Secret al een (groot) deel van de line-up van 2021 gepresenteerd.