‘Decibel outdoor: STAY LOUD’: Dichterbij het festivalgevoel kom je deze zomer niet

Het terrein van de Beekse Bergen in Hilvarenbeek doet normaal dienst als uitvalsbasis van grote festivals als Decibel outdoor, Woo Hah en Best Kept Secret. Lange tijd leek het erop dat de beats deze zomer weg zouden bleven van een van de mooiste festivalterreinen van Nederland. Vals alarm: begin augustus bouwde B2S in het grootste geheim een coronaproof mini-festival waar de opnames van ‘Decibel outdoor: STAY LOUD’ plaatsvonden, een 7 uur-durend programma dat komende zaterdag wordt uitgezonden. 250 man mocht aanwezig zijn, waaronder onze reporter. Bijzonder: het is een van de handjevol festivalervaringen waar we deze zomer verslag van konden doen. Geniet er extra van.

Toegegeven: na een jaar niet te zijn geweest, voelt het wat onwennig om weer onderweg te zijn naar de Beekse Bergen. Een plek waar je met vreemde mensen een feestje gaat bouwen. Aankomen en in de rij staan om naar binnen te gaan voelt enerzijds vertrouwd, maar ook wat onwennig. Dat we hier vroeger allemaal zij aan zij stonden, voelt haast ondenkbaar.

Vanuit Decibel uiteraard de grootste aandacht voor de geldende social distancing maatregelen: naast een flesje Water+ ontvangen bezoekers een kaartje met daarop hun toegewezen plek. Het blijkt te verwijzen naar een persoonlijk vakje in de vorm van de iconische Decibel-hexagon waar je met z’n tweeën in mag staan. Goed nieuws, want dat betekent niet (zoals tegenwoordig vaak gebruikelijk) de hele avond op een stoel zitten, maar: dansen! Eindelijk!

Wie een drankje wil drinken, wordt op zijn wenken bedient. Geen eindeloze potjes steen-papier-schaar wie het bier gaat halen, maar gewoon aanvragen via je telefoon. Een host van Decibel brengt in korte tijd drankjes en haalt lege bekers op.

Flyboarders

De stage haalt het niet bij de normale standaarden van Decibel outdoor, maar laten we eerlijk zijn: het is toch veruit de grootste die we deze zomer zien. En wat het mist in formaat, maakt het wel goed in de zaken er op- en omheen. Aanwezigen worden getrakteerd op beuksets van onder andere Brennan Heart, Ran-D en Radical Redemption. Hoe lekker hard het ook is, een van de hoogtepunten komt van B-Front en pianiste Pleuni: er wordt live piano gespeeld en even is iedereen stil aan het genieten. Ha! Wie had dat gedacht. Maar stil is het niet lang en voor je het weet wordt weer vuurwerk afgeschoten – natuurlijk perfect op de beat. Ook super vet zijn de flyboarders van Aquarius die op de achtergrond een waanzinnige show weggeven op het water.

Als de avond valt wordt een Decibel-waardige lichtshow (lasers!) geprojecteerd op de bomen aan de achterzijde, die even laten vergeten dat we niet op een immens festivalterrein staan.

Nee, in plaats daarvan staan we op ‘Decibel outdoor: STAY LOUD’. Beter dan dit wordt het festivalgevoel niet meer dit jaar. Het is een nieuwe, andere manier van feesten. Er wordt contact gemaakt met anderen op veilige afstand en je hebt een keer eindelijk alle ruimte voor je beste dansmoves. Iedereen laat zich meevoeren met de muziek en in de auto naar huis ben je net zo moe als van een echt dagje Decibel outdoor.

Het intieme karakter van deze setting maakt het een once-in-a-lifetime ervaring. Het is natuurlijk niet écht een festival: geen bezwete lichamen die tegen je aan botsen, geen lange rijen en geen appjes met ‘ik sta linksvoor’. Precies de dingen waar je normaal zo tegenop ziet, zijn de dingen die je nu mist. Maar met zo’n select aantal bezoekers is het gevoel van verbinding eigenlijk groter dan ooit. Ondanks de fysieke afstand tussen bezoekers voelen we het toch eventjes: dat ouderwets lekkere festivalgevoel. We zullen het nooit meer voor lief nemen.

Decibel outdoor: STAY LOUD

‘Decibel outdoor: STAY LOUD’ is een 7 uur-durende livestream die op zaterdag 22 augustus wordt uitgezonden. Je checkt het vanaf 17:00 tot 00:00 via live.b2s.nl. Op het programma staan onder andere Brennan Heart, Ran-D en Sub Zero Project. Check hier meer info. Decibel outdoor vindt in 2021 plaats van 20 tot en met 22 augustus. De ticketverkoop daarvoor start tijdens de livestream van aanstaande zaterdag.

Decibel Outdoor Logo

Decibel Outdoor 2024

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 16-18 augustus 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen